Κλείνουν πανεπιστήμια και ΤΕΙ και ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μπαίνει σε περίοδο μεγάλης αναταραχής. Την Δευτέρα και την Τρίτη, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, οι καθηγητές των ΑΕΙ απεργούν.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε μετά από 3ωρη συνεδρίαση της να προτείνει στους συλλόγους της, 48ωρη απεργία μεσούσης της εξεταστικής περιόδου.

Την Τρίτη, 11 του μήνα, θα συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ έχοντας συγκεντρώσει αποφάσεις των Συλλόγων διδασκόντων για να συγκεκριμενοποιήσει την διάρκεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων του κλάδου. Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος στις 8 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Τα ΤΕΙ κλείνουν όλη την ερχόμενη εβδομάδα, με απόφαση που έλαβε η διοίκηση της Ομοσπονδίας των διδασκόντων τους (ΟΣΕΠ -ΤΕΙ). Η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει ξανά για να καθορίσει τη στάση της την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η εξεταστική περίοδος που έχει ήδη ξεκινήσει στα περισσότερα Ιδρύματα της χώρας, την Δευτέρα διακόπτεται.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο την πρώτη αντίδραση των διδασκόντων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που παρότι δεν έχουν πάρει αυξήσεις την τελευταία δεκαετία, «κατρακυλούν» τώρα μισθολογικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ οι λέκτορες ΑΕΙ πέφτουν κάτω από τα 1000 ευρώ μηνιαίως.

Παπαθεοδώρου: «Να ισοσταθμιστεί δικαιότερα η συμβολή του διδακτικού προσωπικού στην κοινή εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση»
Το «Βήμα» ζήτησε την άποψη του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και νυν υφυπουργού Παιδείας κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου για το θέμα, ο οποίος και σχολίασε ότι «η εύρυθμη λειτουργία και η ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ εξαρτάται άμεσα από το ανθρώπινο δυναμικό τους, από τους καθηγητές που προσφέρουν στην επιστήμη, στην έρευνα και στην παραγωγή νέας γνώσης».

«Η προοπτική νέων και υψηλών ποσοστών περικοπών στο ειδικό μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών οδηγεί στην αντίφαση να καλείται από την Πολιτεία το διδακτικό προσωπικό να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για τη στήριξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης την ίδια στιγμή που συρρικνώνονται σημαντικά τα εισοδήματά του. Είναι ανάγκη να ισοσταθμιστεί δικαιότερα η συμβολή του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην κοινή εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Μπουρνόβα: «Αδιέξοδες περικοπές»

«Την Τρίτη θα έχουμε μια καθαρή εικόνα της στάσης που θα κρατήσουν οι συνάδελφοι μας, καθώς θα έχουν γίνει έκτακτες γενικές συνελεύσεις συλλόγων και θα ξέρουμε τι γίνεται», είπε στο «Βήμα» η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. «Πρόκειται για αδιέξοδες περικοπές που απειλούν την λειτουργία των πανεπιστημίων. Ότι χτίζουμε τόσα χρόνια εμείς, το γκρεμίζουν σε λίγες ημέρες αυτοί» δήλωσε.

Στην ίδια κατεύθυνση για αδιέξοδες πολιτικές που θα κλείσουν τα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ κ. Γιάννης Τσάκνης που ξεκαθαρίζει ότι εξετάσεις την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα γίνουν.

Σύνοδος πρυτάνεων

Μέσα σ΄όλα αυτά και με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ για να λάβει αποφάσεις επί των πρόσφατων αλλαγών στο Νόμο Πλαίσιο για την λειτουργία τους.

Ήδη το υπουργείο Παιδείας έστειλε σήμερα εγκύκλιο σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας με την οποία τους υπενθυμίζει όλες τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν για την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης τους ως το τέλος Οκτωβρίου.

Είναι δεδομένο βέβαια ότι η Σύνοδος των πρυτάνεων δεν θα έχει το επόμενο τρίμηνο τη ενότητα που είχε καταγραφεί πέρυσι, όπου είχε συγκροτηθεί συμπαγές «μέτωπο» των διοικήσεων των πανεπιστημίων απέναντι από το υπουργείο Παιδείας. Με τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο το καλοκαίρι πολλά πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την εκλογή των νέων Συμβουλίων, ενώ άλλα δείχνουν έναν σκεπτικισμό στην τήρηση του σχετικού χρονοδιαγράμματος.

Πάντως, όπως δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου πρύτανης του Γεωπονικού πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνος Φέγγερος, αύριο θα συζητηθούν στην Σύνοδο τα βασικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τα πανεπιστήμια, κυρίως τα οικονομικά, αλλά θα εκλεγεί και το νέο προεδρείο της.