Σκληρός αναμένεται ο χειμώνας για την Υγεία, ειδικά μετά τις περικοπές 1,3 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 1014 που αποφάσισαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οφείλει προς τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών υλικών και τους προμηθευτές περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.

Απ’ αυτά, 300 – 400 εκατομμύρια είναι οφειλές του Οργανισμού προς τα δημόσια νοσοκομεία, που οφείλονται κυρίως στην εκτίναξη των νοσηλίων, που έγινε μέσω της κοστολόγησης με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια.Παρά ταύτα, οι τρεις αρχηγοί αποφάσισαν μείωση κατά 195 εκατομμύρια ευρώ στη δημόσια χρηματοδότηση του Οργανισμού.

Η εικόνα είναι «μαύρη» και οι φήμες που θέλουν τον ΕΟΠΥΥ «στεγνό» τον Οκτώβριο δυναμώνουν μέρα με την μέρα. Παράλληλα, εντείνονται και οι φήμες που θέλουν τον πρόεδρο κ. Γερ. Βουδούρη εκτός Οργανισμού και την αντίκατάστασή του από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο κ. Βουδούρης δεν έχει υποβάλει παραίτηση και δηλώνει ότι δεν θα το κάνει αν δεν του το ζητήσει η κυβέρνηση. Αλλωστε, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης έχει τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ του νυν προέδρου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και στο ενδεχόμενο να αλλάξει η πιστωτική πολιτική του ΕΟΠΥΥ (πληρωμές από τις 45 στις 60 μέρες), οι φαρμακοποιοί ξεκινούν σήμερα, Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου, κινητοποιήσεις πανελλαδικά.

Η απόφαση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε επιλεκτικές πληρωμές, δίδοντας προτεραιότητα σε όσους δεν μετέχουν στις κινητοποιήσεις, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη σε σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά, φαίνεται ότι συσπειρώνει παρά χωρίζει τους φαρμακοποιούς.

Έτσι από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ υποχρεώνονται ξανά να αγοράζουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντο, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και των Δωδεκανήσων, εξοφλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για τις συνταγές που εκτελέσθηκαν τον Μάιο.

Ωστόσο «οι άλλοι νομοί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ» για τις συνταγές του Μαΐου, δηλώνει ο κ. Λουράντος, ενώ όπως προσθέτει «ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στο σύνολο των φαρμακοποιών τον Ιούνιο, ο οποίος έπρεπε να έχει εξοφληθεί από τα μέσα του Αυγούστου, αλλά και 300 εκατομμύρια ευρώ από το 2011».

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου κάνουν επίσχεση εργασίας και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί.