Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Λαμία για τον εντοπισμό του κρησφύγετου του 30χρονου δράστη της αιματηρής ληστείας στην Πάρο, Τάσου Θεοφίλου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από την ανάλυση κλήσεων διαπίστωσαν ότι ο 30χρονος αντιεξουσιαστής λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ληστεία στην Πάρο και την επιστροφή του στην Αθήνα διέμεινε για δύο ημέρες στην περιοχή της Λαμίας ή σε γειτονικό χωριό.

Έτσι γίνεται εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό του μέρους όπου διέμεινε, μήπως εκεί βρίσκονται όπλα και χρήματα από την ληστεία στην Πάρο. Η έρευνα επεκτείνεται από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και την τοπική Αστυνομία μέχρι και το Καρπενήσι αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί οτιδήποτε.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ «στην πόλη της Λαμίας και στις γύρω περιοχές υπάρχει ένας εξαιρετικά μικρός πυρήνας αντιεξουσιαστών -περίπου 10 άτομα-, αλλά ο δράστης δεν φαίνεται να έχει φιλοξενηθεί από αυτούς».

Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ συγκεντρώνει στοιχεία για την ταυτότητα των συνεργών του 30χρονου. Για αυτόν τον λόγο επανεξετάζεται ο τρόπος άφιξης και αναχώρησης του Θεοφίλου με το πλοίο της γραμμής από την Πάρο, οι κλήσεις των τηλεφώνων του και άλλα δεδομένα.

Επιπλέον έχει σταλεί επείγον σήμα σε αστυνομικές υπηρεσίες στην επαρχία για να υπάρξει ενημέρωση αν οι φιγούρες των ληστών της Πάρου εικονίζονται και σε άλλα βίντεο ληστειών τραπεζών.

Με βάση αυτούς τους φακέλους η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά άτομα για τα οποία έχουν ήδη υπάρξει στοιχεία ότι είχαν συμπληρωματικό ρόλο στην δράση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», όπως έναν νεαρό από τον Χολαργό, που είχε συλληφθεί για απόπειρα εκτόξευσης βέλους κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος προ διετίας (σ.σ. αποκλήθηκε από τότε «τοξοβόλος» του Συντάγματος) ή άλλο νεαρό αντιεξουσιαστή για τον οποίο υπήρχαν ενδείξεις ότι συμμετείχε σε συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη.

Και οι δύο έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή στην «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά παραμένουν άφαντοι. Προχωρούν ακόμη σε αναλύσεις κλήσεων του τηλεφώνου του Τάσου Θεοφίλου προκειμένου να εντοπισθεί με ποιους συνομιλούσε πριν και κυρίως μετά την ληστεία της Πάρου, ενώ έρευνα γίνεται και για άλλους αντιεξουσιαστές στην συμπρωτεύουσα.

Παράλληλα εξετάζονται οι φάκελοι άλλων επιθέσεων από ομάδες αντάρτικου πόλης που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, όπως η απόπειρα εμπρηστικής επίθεσης στο μετρό της Αθήνας τον Φεβρουάριο αλλά και ενέργειες που έχουν αποδοθεί στις οργανώσεις «Μηδενική Ανοχή», «Αποκλίνουσες Συμπεριφορές» και άλλες.

Έχει εξετασθεί επίσης και η περίπτωση εμπλοκής του 30χρονου στην οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» που έδρασε την περίοδο 2008 – 2010 και έχει προχωρήσει στις δολοφονίες του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν εντοπίσει ορισμένες ομοιότητες στο ύφος των κειμένων της οργάνωσης και στις αναφορές στο προσωπικό blog του Τάσου Θεοφίλου, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει τίποτα. Τέλος διερευνώνται και οι σχέσεις του 30χρονου ή άγνωστων συνεργών του με Αλβανούς κακοποιούς.

Ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί

Δύο χρόνια πριν από το μακελειό της Πάρου είχε συναντήσει για πρώτη φορά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τον Τάσο Θεοφίλου, χωρίς ωστόσο να βρει τότε κανένα στοιχείο του, παρότι όπως αναφερόταν στις εκθέσεις που είχαν συνταχθεί είχε πάρει μέρος με άλλα μέλη της «Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» σε επιχείρηση μεταφοράς όπλων στο Αγρίνιο.

Συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου 2010, όπως ανακοίνωσε επισήμως σήμερα η Αστυνομία, ο 30χρονος σήμερα δράστης εντοπίστηκε στο σταθμό ΚΤΕΛ του Αγρινίου να παρακολουθεί το χώρο, ενός συνεργός του κατέβαινε από λεωφορείο που είχε έρθει από την Αθήνα, μεταφέροντας έναν μεγάλου μεγέθους σάκο. Ανακοινώσεις έγιναν και για τις έρευνες που διενεργούνται στη Λαμία για κρησφύγετο που διατηρούσε στην πόλη ή σε κοντινό χωριό ο Τάσος Θεοφίλου.

Μέχρι τον Οκτώβριο 2010, ο απόφοιτος Θεολογίας αντιεξουσιαστής έμεινε με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη. Φεύγοντας από το πατρικό του, σύμφωνα με την Αστυνομία, ουδέποτε απέκτησε μόνιμη κατοικία. Στην Αθήνα έμενε σε ξενοδοχεία της περιοχής του Κεραμεικού και του Μοναστηρακίου, ενώ ταξίδευε τακτικά στη Θεσσαλονίκη.

Ο 30χρονος αντιεξουσιαστής, που ζήτησε και έλαβε το πρωί προθεσμία από το Αυτόφωρο Τριμμελές Πλημμειλειοδικείο, όπου επρόκειτο να δικαστεί για αντίσταση κατά της αρχής, αλλά και από τον ανακριτή, όπου οδηγήθηκε για τη ληστεία στη Νάουσα της Πάρου και το φόνο του οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα, ζήτησε να επικοινωνήσει με το γραφείο του δικηγόρου κ. Σπύρου Φυτράκη, ο οποίος ανέλαβε τελικά και την υπεράσπισή του. Ζήτησε επίσης με επόμενο τηλεφώνημά του το απόγευμα να τον επισκεφθεί στο κρατητήριο ο κ. Φυτράκης ή συνεργάτης του.

Αύριο, Τρίτη, ο Τάσος Θεοφίλου αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή κ. Κώστα Μπαλτά, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις υποθέσεις τρομοκρατίας.