Αθήνα
Ζημιές σε αγροικίες στην περιοχή του χωριού Αυγώνυμα, το οποίο εκκενώθηκε, προκάλεσε η μεγάλη φωτιά που μαίνεται για δεύτερη ημέρα στη Χίο, υποβοηθούμενη από τους ανέμους έντασης έως και 8 μποφόρ που πνέουν στο νησί.

Πάντως, αστυνομικές πηγές του νησιού ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, ότι δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές ζημιών σε αγροικίες ή άλλες οικίες.

Η κατάσταση στο νότιο τμήμα του νησιού είναι καλύτερη από χθες, Σάββατο, με τα τρία τέταρτα του μετώπου να ελέγχονται. Ωστόσο, στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νησιού τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα.

Από τα ξημερώματα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες,ενισχυμένες και από δυνάμεις που κατέφθασαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

Συνολικά, για την κατάσβεση συνεχίζουν να επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 71 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, 79 στρατιώτες.

Από το πρωί, εννέα αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, αν και το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ανέμων.

Χιλιάδες στρέμματα με μαστιχόδεντρα, ελιές και πεύκα έχουν καεί, ενώ οι περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αλλά πύρινα μέτωπα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Η πρώτη φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Δρύαλος στην Μέσα Μάνη και η δεύτερη εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι στο Σκουτάρι Γυθείου, και καίει δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες.

Οι φωτιές δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ενώ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα και με την συνδρομή πολιτών καταβάλουν προσπάθεια να τις θέσουν υπό έλεγχο.

Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και στην περιοχή Σκουτάρι Λακωνίας, καίγοντας χαμηλή βλάστηση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 πυροσβεστικά οχήματα και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Αλλη φωτιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι στην περιοχή Δρύαλος Λακωνίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 πυροσβεστικά οχήματα και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Πυρκαγιά και στην περιοχή Γαλίφα Ηρακλείου Κρήτης. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 πυροσβεστικά οχήματα, 7 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Πανόραμα, στις Κεχριές Κορινθίας.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιεί για την Κυριακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Κρήτη.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει και τη Δευτέρα στις παραπάνω περιοχές, συν τις Σποράδες, την Αρκαδία και την Κορινθία.