Ένα σπιράλ βίας μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν οι πολίτες θα επιστρέφουν σιγά σιγά στις μεγάλες πόλεις, φοβούνται στην ΕΛ.ΑΣ. Οι αλλεπάλληλες αιματηρές ληστείες, τα κρούσματα ρατσιστικής βίας που δεν φαίνεται να έχουν τέλος, οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων μεταναστών, η βεντέτα μεταξύ των χούλιγκαν, η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία καλάσνικοφ και κάθε είδους όπλων, όπως και ο κίνδυνος επιστροφής του «αντάρτικου πόλης» μετά την εξαφάνιση του οργανωτή του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκου Μαζιώτη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Η δολοφονία του οδηγού ταξί στην Πάρο και του 20χρονου Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας, οι δεκάδες επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, τα εγκλήματα στην Θεσσαλονίκη και το Αγιον Ορος θεωρούνται μόνο προπομπός όσων αναμένεται να συμβούν τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για ένα ακόμη θερμό φθινόπωρο με δεκάδες κινητοποιήσεις εργαζομένων αλλά και τον κίνδυνο συγκρούσεων αντιεξουσιαστών, μελών ακροδεξιών οργανώσεων και αστυνομικών. Η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών, το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση μικροκακοποιών αλλά και οι διαλυτικές τάσεις -λόγω περικοπών- στην ΕΛΑΣ πολλαπλασιάζουν τους φόβους, αφού όλοι οι παράγοντες συμβάλλουν η κατάσταση να καταλήξει εντελώς ανεξέλεγκτη.

Επταπλάσιες ληστείες

Η ανάλυση των στοιχείων είναι αποκαλυπτική. Η εγκληματικότητα μπαίνει μέσα στα σπίτια των πολιτών και ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε μέτρο. Το 1991 σε όλη την χώρα σημειώνονταν περίπου 1.000 ληστείες ετησίως και ο αριθμός αυτός στα τέλη του 2012 θα ξεπεράσει τα 7.000 σχετικά περιστατικά! Το 2010 είχαν σημειωθεί σε όλη την χώρα περίπου 300 ληστείες τραπεζών και 360 ληστείες σε σούπερ μάρκετ, ενώ οι ληστείες σε σπίτια ήταν 432.

Μετά τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις οι ληστείες σε τράπεζες υπολογίζεται ότι θα είναι φέτος μόνο 60, ενώ αντίθετα στα σούπερ μάρκετ περίπου 260. Ετσι τα περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλιζαν οι περίπου 50 μεγάλες, βαριά οπλισμένες, συμμορίες κακοποιών από ληστρικές επιθέσεις σε «μεγάλους στόχους» τα ψάχνουν στο εξής σε επιδρομές σε εκατοντάδες σπίτια.

Τα «μαθηματικά του εγκλήματος» προκαλούν τρόμο. Οι ληστείες σε κατοικίες σε όλη την Ελλάδα αναμένεται το 2012 να ξεπεράσουν τις 1500 και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτές εξελίσσονται σε αιματηρά επεισόδια. Εκεί όπου κι η πιο μικρή αντίδραση των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία. Τουλάχιστον 20 περιστατικά δολοφονιών ή σοβαρών τραυματισμών από ληστείες σε σπίτια ή καταστήματα, τα οποία έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες σε όλη την χώρα, με θύματα κυρίως ηλικιωμένους, παραμένουν ανεξιχνίαστα και οι αστυνομικοί θεωρούν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ψάχνουν «ψύλλους στ’ άχυρα».

Επικίνδυνη… απόγνωση

Οι αστυνομικοί προβληματίζονται ιδιαίτερα και από το σκηνικό της αιματηρής ληστείας στην Πάρο. Οπως αναφέρουν «είναι μία ενέργεια που δείχνει την επικίνδυνη… απόγνωση των κακοποιών. Μετά τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι τράπεζες των μεγάλων πόλεων φτάνουν στο σημείο να κτυπούν πιστωτικά ιδρύματα σε νησιά, κάτι που δεν θα τολμούσαν άλλες φορές με τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους στην μέση των Κυκλάδων! Τώρα όμως τολμούν κι αυτό»!

Ο φόβος των αξιωματικών της ΕΛΑΣ αλλά και των υπευθύνων των τραπεζών είναι το επόμενο βήμα των κακοποιών να προχωρούν σε σύντομες απαγωγές διευθυντικών στελεχών υποκαταστημάτων για να ξεπερνούν τα μέτρα ασφαλείας τους. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν γενικότερα τα κρούσματα απαγωγών, μικρής χρονικής διάρκειας, με θύματα παιδιά ή άλλους ευάλωτους στόχους.
Οι κλοπές και οι διαρρήξεις στα σπίτια παρουσιάζουν κάθε χρόνο αύξηση της τάξης περίπου του 8-10% και το 2012 αναμένεται να διαπραχθούν περίπου 30.000 τέτοιου είδους επιθέσεις.

Ανακύκλωση κακοποιών

Εκείνο που εξοργίζει τους αστυνομικούς είναι η «ανακύκλωση» των κακοποιών. Οπως επεσήμανε ηγετικό στέλεχος της ΕΛΑΣ τους τελευταίους μήνες για διάφορες εγκληματικές ενέργειες συνελήφθησαν 620 επικίνδυνοι κακοποιοί, από τους οποίους οι 200 αποφυλακίσθηκαν ήδη και περίπου 60 από τους άρτι αποφυλακισθέντες έχουν ήδη συλληφθεί εκ νέου για άλλα αδικήματα.

Κάθε ημέρα συλλαμβάνονται για διάφορα αδικήματα ή σε επιχειρήσεις «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. περίπου 150 έως 200 άτομα και ζήτημα είναι αν φυλακίζονται από αυτούς 6 έως 10 άτομα. «Κατά μέσον όρον οι ποινικοί που συλλαμβάνονται για σοβαρές κλοπές και ληστείες μένουν στην φυλακή από μερικούς μήνες έως δύο χρόνια», αναφέρει έμπειρος αξιωματικός.

Ρατσιστικές επιθέσεις

Εφιάλτη προκαλούν την ίδια ώρα στην ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη οι δεκάδες πλέον ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αποκορύφωμα την δολοφονία ενός υπηκόου Μπαγκλαντές στα Κάτω Πατήσια το 2011 και του 20χρονου Ιρακινού στην οδό Αναξαγόρα πριν από πέντε ημέρες. Αυτές οι δύο δολοφονίες έγιναν αμέσως μετά την δολοφονία του 40χρονου Μανώλη Καντάρη η πρώτη και τα δύο αιματηρά περιστατικά στην Πάρο η δεύτερη. Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ «κάποια ομάδα ακροδεξιών ή πολιτοφυλακών έχουν αναγορευθεί σε αυτόκλητους εκδικητές. Κάνουν την εγκληματική υπέρβαση τους δολοφονώντας ανυποψίαστους αλλοδαπούς καταμεσής του δρόμου με μόνο κριτήριο το χρώμα τους. Και δυστυχώς, προς στιγμήν, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός τους».

Τους τελευταίους μήνες έχουν δεχθεί τέτοιου είδους επιθέσεις με μαχαίρια ή σιδηρολοστούς συνολικά 500 μετανάστες στην Λυκόβρυση, στο Πέραμα, στο Νέο Κόσμο, στην Χαλκίδα, στο Ρέθυμνο, στη Νίκαια, στο Ηράκλειο, τη Βόνιτσα και άλλες περιοχές της χώρας. Επιπλέον άγνωστοι βεβηλώνουν χώρους προσευχής μουσουλμάνων ανά την Αθήνα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ προβληματίζονται γιατί όπως λένε οι ομάδες ακροδεξιών αυξάνονται πλέον με ραγδαίους ρυθμούς, οι συμμετέχοντες σε ρατσιστικές επιθέσεις είναι δεκάδες και οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία για τους συμμετέχοντες σε αυτήν την ρατσιστική εκρηξη. Επιπλέον οι αστυνομικοί μιλούν για «ομάδες ακροδεξιών», που συχνά δεν είναι παρά «διάφορες παρέες νεαρών ή και μεγαλύτερων ανδρών σε γειτονιές της Αθήνας και στην επαρχία που αρχίζουν την εγκληματική τους δράση από το πουθενά».

Χούλιγκαν και τρομοκράτες

Η οικονομική κρίση προκαλεί έξαρση και των απατών. Το 2010 ο αριθμός των απατών σε όλη την επικράτεια ήταν 1991 και αυτός ο αριθμός αναμένεται να εκτοξευθεί στα τουλάχιστον 3600 περιστατικά φέτος. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν ακάλυπτες επιταγές, εικονικές συναλλαγές, εξαπάτηση επενδυτών κλπ.

Ωστόσο ο κύκλος της βίας δεν σταματά εδώ. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου εκφράζεται φόβος ότι θα ξεκινήσουν πάλι οι επιθέσεις μεταξύ χούλιγκαν, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν, όπλα , χειροβομβίδες και εκρηκτικά σαν να είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάλιστα οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι τα «μέτωπα» που έχουν ανοίξει οι χούλιγκαν από την προηγούμενη σεζόν είναι πολλά και οι μεταξύ τους επιθέσεις αναμένονται σφοδρές.
Τέλος συνεχίζεται η κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό του άφαντου Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα, καθώς μάλιστα θεωρείται ότι «η υπάρχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία μπορεί να ανοίξει νέο κύκλο ενόπλων επιθέσεων από νέες ομάδες αντάρτικου πόλης που θα προχωρήσουν σε δεκάδες εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις».