«Εσύ, από ποια χώρα είσαι;». Αυτή την ερώτηση έκαναν, πριν τις φονικές επιθέσεις τους σε αλλοδαπούς, οι πέντε μαυροντυμένοι δράστες που σκότωσαν τον 20χρονο Ιρακινό στην οδό Αναξαγόρα 17 στο κέντρο της Αθήνας, το πρωί του Σαββάτου.

Οι συνεχείς εγκληματικές επιθέσεις αυτού του είδους προβληματίζουν τους αστυνομικούς που φοβούνται κύμα ρατσιστικής βίας από ομάδα αυτόκλητων «εκδικητών» και συγκρίνουν το περιστατικό της οδού Αναξαγόρα, με ανάλογη δολοφονική ενέργεια, πριν απο έναν χρόνο στα Κάτω Πατήσια.

Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ένας νεαρός Ρουμάνος που ξέφυγε προχθές από τα χέρια της ίδιας ομάδας που μαχαίρωσε τον Ιρακινό οι δράστες «με πλησίασαν και με ρώτησαν τάχα ευγενικά από που είμαι. Μόλις τους είπα από την Ρουμανία αρχισαν να με κτυπούν με τα χέρια και με ξύλα. Σε μένα δεν βγάλανε μαχαίρια. Κατόρθωσα να ξεφύγω λίγα μέτρα κι έστριψα σε μια γωνία. Εκεί είδα έναν άλλο άνθρωπο -Μαροκινής καταγωγής- που ήταν μαζί με τον Ιρακινό που σκότωσαν. Μου έδειξε τον τραυματισμένο φίλο του που ήταν αιμόφυρτος πεσμένος στον δρόμο».

Οι δύο νεαροί αλλοδαποί στις καταθέσεις που έδωσαν στην ΕΛΑΣ ελάχιστα διαφώτισαν τις έρευνες. Αναφέρθηκαν «σε πέντε ατομα που φορούσαν μαυρα ρούχα, είχαν κρανη, ήταν σχετικά ψηλοί και μερικοί από αυτούς σωματώδεις.Τα μαχαίρια κρατούσαν οι επιβάτες μόνο μιας από τις μοτοσικλέτες». Χωρίς, πάντως, να μπορέσουν να δώσουν άλλες λεπτομέρειες αφού φέρονται «εντρομοι να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους άγνωστους μαυροντυμένους δράστες».

Η δολοφονική επίθεση κατα του ιρακινού μετανάστη (σσ. το θύμα είχε παλαιότερα απασχολήσει την ΕΛΑΣ για κλοπές και διαρρήξεις όμως αυτό δεν συσχετίζεται με την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του) σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, έξω από χώρο που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι για την προσευχή τους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για «ρατσιστική επίθεση» και συγκρίνουν την συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια με την δολοφονια, στις 11 Μαΐου 2011, ενος 21χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές πάλι στο κέντρο της Αθήνας, η οποία παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες.

Τότε αγνωστοι είχαν μαχαιρώσει τον νεαρό μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα στη διασταύρωση των οδών Στρατηγού Καλάρη και Κωνσταντινίδη, στα Κάτω Πατήσια. Τον 21χρονο είχαν καταδιώξει δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε δίκυκλο, οι οποίοι όταν τον έφτασαν τον τραυμάτισαν με μαχαίρια και τράπηκαν σε φυγή. Η δολοφονία του αλλοδαπού από το Μπαγκλαντές είχε συνδυασθεί τότε με την δολοφονία -λίγα 24ωρα νωρίτερα- του 40χρονου Μανώλη Καντάρη στα Πατήσια από τρεις αλλοδαπούς.

Με βάση αυτόν τον συσχετισμό στελέχη της ΕΛΑΣ δεν αποκλείουν την περίπτωση «οι δύο αυτές επιθέσεις να προέρχονται από την ίδια ομάδα νεαρών ακροδεξιών που έχουν αναλάβει τον ρόλο αυτόκλητων εκδικητών και σκότωσαν τον νεαρό Ιρακινό μετα από την αγρια κακοποίηση της 15χρονης στην Πάρο από εναν Πακιστανό και τις αναφορές για συμμετοχή Αλβανών στην φονική ληστεία στην Πάρο».

Τα στελέχη της ΕΛΑΣ επεσήμαναν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει τα κρούσματα ρατσιστικής βίας κι επεσήμαναν τρία περιστατικά επιθέσεων εξω από ατυπα «τζαμιά» στον Πειραιά, στη Νίκαια και στου Ρεντη.

Επιπλέον, προ πενθημέρου στο Σφακάκι Ρεθύμνου τέσσερις άγνωστοι που επέβαιναν σε αγροτικό όχημα τραυμάτισαν με μαχαίρι ισαριθμους Ινδούς που περίμεναν σε σταση λεωφορείου. Υπολογίζεται ότι τέτοιου είδους κρούσματα επιθέσεων σε αλλοδαπούς προσεγγίζουν τις 500 τους τελευταίους μήνες.