Ονειρο μιας άλλης εποχής μοιάζουν οι διακοπές το εφετινό καλοκαίρι για τους περισσότερους Ελληνες, ιδιαίτερα τους κατοίκους των αστικών κέντρων, που τα προηγούμενα χρόνια περίμεναν τις ημέρες αυτές για να ξεφύγουν από την ένταση της καθημερινότητας. Αν και η ανάγκη για μια ανάσα ξεκούρασης γίνεται πιο έντονη λόγω της οικονομικής κατάστασης, η ευκαιρία μιας καλοκαιρινής απόδρασης γίνεται ένα ακόμα θύμα της κρίσης. Στη μελαγχολική εικόνα της πόλης και των κατοίκων που έχουν μείνει πίσω, συμβάλλουν και τα κατεβασμένα ρολά των καταστημάτων, ορισμένα από τα οποία κλείνουν για πρώτη φορά το εφετινό καλοκαίρι καθώς το αγοραστικό κοινό δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στο κάλεσμα των εκπτώσεων.

Το ελληνικό καλοκαίρι λύγισε κάτω από το βάρος των οικονομικών συνθηκών, όπως αποδεικνύει η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, σύμφωνα με την οποία το 69% των Ελλήνων δεν θα κάνει εφέτος καθόλου διακοπές και όσοι «τυχεροί» κάνουν, έχουν μειώσει θεαματικά τις ημέρες διαμονής τους από δεκαπενθήμερα και επταήμερα που πήγαιναν τα προηγούμενα χρόνια σε μόλις 3-4 ημέρες.

«Οι διακοπές αποτελούν πια πολυτέλεια, αν και είναι ευεργετικές για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που επιστρέφουν ξεκούραστοι και πιο αποδοτικοί στις δουλειές τους» τονίζει ο κ. Γεώργιος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ, προσθέτοντας ότι το χαράτσι, οι έκτακτες εισφορές και η ανησυχία για νέους φόρους συμπιέζουν τη δυνατότητα αλλά και τη διάθεση των Ελλήνων για διακοπές.
«Δεν θα φύγω εφέτος καθόλου από την Αθήνα, διότι ούτε εγώ ούτε η παρέα μου έχουμε χρήματα για διακοπές» αναφέρει η κυρία Κωνσταντίνα Γαλάνη, 29 ετών, άνεργη φιλόλογος. Αν και συνήθιζε να πηγαίνει 5-6 ημέρες τον χρόνο σε κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο, εφέτος μένει στην πόλη και βλέπει τους φίλους της στο Facebook να πηγαίνουν διακοπές «με τα λεφτά των γονιών τους», όπως σχολιάζει.
Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της κυρίας Δανάης Χατζηρίζου, μητέρας δύο παιδιών ηλικίας 21 και 24 ετών, τα οποία αν και εργάζονται τα φέρνουν δύσκολα πέρα. Η ίδια προτίμησε να τους διαθέσει όσα χρήματα είχε τη δυνατότητα για να περάσουν λίγες ημέρες ξένοιαστα, ενώ εκείνη επισκέφθηκε το πατρικό της για μόλις 5 ημέρες και θα περάσει τον Αύγουστο στην Αθήνα. «Θυμάμαι άλλες χρονιές πηγαίναμε διακοπές όλοι μαζί για μεγάλα διαστήματα. Αυτά όμως τα έχουμε ξεχάσει πια» σχολιάζει.
Το «σπίτι στο χωριό» φαίνεται λοιπόν ότι κερδίζει έδαφος το εφετινό καλοκαίρι, καθώς «από εκείνους που θα κάνουν διακοπές, η μεγάλη πλειοψηφία θα προτιμήσει είτε το εξοχικό σε ποσοστό 50% είτε κάποιο φιλικό σπίτι σε ποσοστό 26%», όπως επισημαίνει ο κ. Λεχουρίτης.
«Θα προτιμήσω το εξοχικό της οικογένειάς μου στην Εύβοια για λίγες ημέρες διότι δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθώ κάποιο νησί. Ετσι το κόστος των διακοπών μειώνεται στο ελάχιστο, εφόσον διαμονή και φαγητό είναι εξασφαλισμένα» λέει ο κ. Γιάννης Αποστολίδης, 30 ετών, οδοντοτεχνίτης. Μέχρι πέρυσι συνήθιζε να συνδυάζει τις διακοπές σε κάποιο νησί με ολιγοήμερες αποδράσεις στο εξοχικό του.
Ο δικηγόρος κ. Χρήστος Βλασσόπουλος, 32 ετών, επιλέγει να παραμείνει στην Αθήνα: «Θα αρκεστώ σε ημερήσιες εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση». Προτιμά να φυλάξει τα χρήματά του διότι δεν ξέρει αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες εισφορές που θα έρθουν από Σεπτέμβρη και προσθέτει ότι «πολλοί φίλοι μου μένουν εφέτος στην πόλη λόγω οικονομικών προβλημάτων και προτιμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε κάτι πιο ουσιώδες».
Ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα για το αύριο έχει μετατρέψει τις διακοπές του επιχειρηματία κ. Αναστάσιου Τ., 53 ετών, από ευχαρίστηση που ήταν τα προηγούμενα χρόνια σε είδος πολυτελείας. «Δεν είναι δυνατόν ενώ οι εργαζόμενοί μου είναι απλήρωτοι και τα έξοδα τρέχουν να φύγω ούτε για πέντε ημέρες. Θα παραμείνω στην Αθήνα για να αναλάβω κάποιες δουλειές που ίσως τύχουν τελευταία στιγμή» λέει στο «Βήμα».
Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ανθρώπων και μια ανάσα διακοπών θα ήταν απαραίτητη για να γεμίσουν τις «μπαταρίες» τους και να ξεφύγουν από την ένταση και τα προβλήματα της καθημερινότητας, σύμφωνα με την κυρία Ασημίνα Χριστοπούλου, ψυχολόγο. Ακόμη και τώρα όμως η ευκαιρία δεν έχει χαθεί, διότι υπάρχουν απλοί τρόποι για να περάσουμε ευχάριστα και στην πόλη.
Μικρές αποδράσεις για μπάνιο, φαγητό με φίλους σε κάποιο ταβερνάκι, βόλτες σε κοντινά πάρκα είναι μερικές προτάσεις για όσους μείνουν στο κλεινόν άστυ. «Σημαντικότερο όμως είναι όσοι έχουν παραμείνει στην πόλη να συναντιούνται με φίλους, ώστε να μη νιώθουν ότι είναι οι μόνοι που έμειναν πίσω. Η αίσθηση ότι το μοιράζονται θα τους γεμίσει αισιοδοξία» τονίζει η ειδικός.
Οσο για τις οικογένειες με παιδιά, μπορούν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα διακοπών ακόμη και στην ταράτσα ή στο μπαλκόνι τους με μια οικονομική πλαστική πισίνα που μπορεί να προσφέρει στιγμές χαλάρωσης σε μικρούς και μεγάλους.
Οι αριθμοί
Επιλέγουν κοντινές και στεριανές διαδρομές

Ο μειωμένος προϋπολογισμός των διακοπών αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής ακόμη και για εκείνους που είναι αποφασισμένοι ότι δεν θα περάσουν το καλοκαίρι τους στο κλεινόν άστυ. «Οσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη διαμονή προσπαθούν να βρουν τη φθηνότερη δυνατή λύση, επιλέγοντας φθηνά καταλύματα ή περιορίζοντας τη διάρκεια των διακοπών τους» τονίζει η κυρία Αννα Ανυφαντή, διευθύντρια του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, προσθέτοντας ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν φθηνά πακέτα διακοπών στο εξωτερικό.
Η συνολική πτώση της τάξεως του 30% στις μετακινήσεις με πλοίο, ακόμη και για αυτούς που θεωρούνται κοντινοί προορισμοί, όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού, «μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι εκδρομείς γυρίζουν την πλάτη στα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και προτιμούν να κινούνται στη στεριά, καθώς θεωρούν ότι θα εξοικονομήσουν χρήματα» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Νικόλαος Καβαλιέρος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.
Σε πτώση όμως βρίσκονται και οι διελεύσεις από τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της πρωτεύουσας, με τη μείωση σε σχέση με πέρυσι να κυμαίνεται από 10% ως 15%. Ακόμη και για τα Σαββατοκύριακα, που εκτόξευαν την κίνηση στα διόδια τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρείται αντίστοιχη μείωση ήδη από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας «Νέα Οδός» κυρία Φανή Λάμπρου. Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια ως απόρροια της κρίσης είναι κυρίως η συμπεριφορά των πολιτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων συγκοινωνιολόγων της Εταιρείας Λειτουργίας Ολυμπίας Οδού. Οι Ελληνες προσπαθούν και σε αυτή την περίοδο να μη χάσουν αυτό που χαρακτηρίζουμε «εξόρμηση του Σαββατοκύριακου». «Δεν παρατηρούνται οι ατελείωτες ουρές του παρελθόντος, καθώς επιλέγουν να ταξιδεύουν ομαδικά και όχι ο καθένας με το αυτοκίνητό του».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ