Επιχείρηση «σκούπα» υπό την ονομασία «Ξένιος Ζευς» ξεκίνησε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από την Πέμπτη.

Στις 2 Αυγούστου, στον Εβρο και την Παρασκευή το βράδυ, 3 Αυγούστου, στο κέντρο της Αθήνας μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την απώθηση από την μεθοριακή γραμμή και την απομάκρυνση από το κέντρο της Αθήνας, αντίστοιχα των παράνομων μεταναστών.

Η επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη εξελίσσεται στην περιοχή που περικλείεται από τις πλατείες Ομονοίας, Μεταξουργείου και Βάθης ενώ έλεγχοι γίνονται και σταθμό Λαρίσης. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.500 προσαγωγές και έχουν συλληφθεί 500 αλλοδαποί που είχαν εισέλθει και διέμεναν παράνομα στη χώρα μας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιορίζεται σημαντικά το χρονικό διάστημα που δίνεται σε μετανάστη που εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να μείνει νόμιμα στη χώρα μας.

Από τις 30 ημέρες πλέον θα έχει στην διάθεση του μόνο 7 ημέρες ενώ είναι στη κρίση του τοπικού αστυνομικού διευθυντή να εκδώσει διοικητική πράξη με την οποία ο αλλοδαπός θα απελαύνεται αμέσως για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας, κάτι το οποίο προβλέπεται στο νόμο 3386/2005.

Αν και ο κωδικός «Ξένιος Ζευς» παραπέμπει σε φιλοξενία η επιχείρηση έχει σκοπό να αποτρέψει την τυχόν είσοδο μεταναστών από την Συρία και απο άλλες χώρες αλλά και να «καθαρίσει», για μία ακόμη φορά, την πρωτεύουσα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 30 Ιουλίου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για ενδεχόμενο κύμα μετανάστευσης λόγω των γεγονότων στη Συρία απάντησε πως υπάρχει τεράστια ανησυχία και ότι «με την έγκριση του Πρωθυπουργού, 1.800 συνοριοφύλακες μετακινούνται ήδη προς τον ποταμό Εβρο, μαζί με πλωτά σε πρώτη φάση. Ηδη σήμερα μετακινούνται έξι πλωτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 26 νέα πλωτά στον Εβρο, ώστε επιτέλους, να επιχειρήσουμε τη «σφράγιση» του Εβρου. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ κ. Χρήστο Μανούρα στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 2.500 αστυνομικοί στον Εβρο και 2.000 στην Αθήνα. Όπως δήλωσε τρεις είναι οι στόχοι:

– Η απώθηση των παράνομων μεταναστών από τον Εβρο και η σφράγιση των συνόρων

– Η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Η αρχή γίνεται από το κέντρο της Αθήνας και επεκτεινόμαστε στην περιφέρεια

– Η Αθήνα να ξαναγίνει μητρόπολη με ευνομία και ποιότητα ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

Επίσης, πρόσθεσε, ξεκίνησε επιχείρηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παρεμπορίου και προχωρά η ΕΛΑΣ με την παρουσία εισαγγελέα στον εντοπισμό των διαμερισμάτων στα οποία διαμένουν δεκάδες λαθρομετανάστες «κάτω από απαράδεκτες συνθήκες τόσο υγιεινής όσο και ασφάλειας».

Ο κ. Μανούρας σημείωσε ότι «φιλοδοξούμε σταδιακά το κέντρο της Αθήνας να μην αποτελέσει ποτέ πια μια χώρα δυστυχισμένων ψυχών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης οργανωμένων κυκλωμάτων με σκοπό την ενεργοποίησή τους σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα».

Συμπλήρωσε ακόμη πως θα υπάρξει ενημερωτική καμπάνια στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών «προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι τους που έχουν στόχο να έρθουν στην Ελλάδα ότι αφενός μεν τα σύνορά μας είναι σφραγισμένα και δεν υπάρχει καμία ελπίδα να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφετέρου δε ότι δεν πρέπει να πέφτουν θύματα εξαπάτησης και να πείθονται ότι η χώρα μας αποτελεί γη της επαγγελίας».

Οσον αφορά τη διαδικασία, οι παρανόμως εισερχόμενοι στη χώρα μετανάστες θα οδηγούνται στην Αμυγδαλέζα, ενώ για όσους εκκρεμούν υποθέσεις με τη δικαιοσύνη θα ακολουθείται η νομική διαδικασία.

Οι 200 λαθρομετανάστες που βρίσκονταν τις προηγούμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας μεταφέρθηκαν στις σχολές της Αστυνομίας στην Κομοτηνή μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της απέλασής τους.