Το παλαιό Φρουραρχείο, στο σταθμό Λαρίσης, παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ώς μεταγωγικός σταθμός φαντάρων και εδώ και ένα χρόνο βρισκόταν υπό επισκευή. Από την προηγούμενη Δευτέρα λειτουργεί ως Κόμβος Αλληλοβοήθειας πολιτών, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. «Μέσω αυτού του κόμβου θέλουμε να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε παράλληλα όλους τους πολίτες της Αθήνας, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προσφέροντας τους ρούχα, τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσεως, μικροέπιπλα και ό,τι άλλο καταφέρουμε να συλλέξουμε» λέει στο Βήμα ο κ. Νικόλας Κόκκινος, υπεύθυνος του Κόμβου και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων.

Στο ισόγειο του παλαιού Φρουραρχείου μία ομάδα ατόμων υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους, καταγράφει τα στοιχεία τους, παραλαμβάνει τα ανάλογα έγγραφα και τους παραπέμπει στην αίθουσα για την παραλαβή των πραγμάτων. «Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συμπεριληφθεί κάποιος στον κατάλογο του Κόμβου είναι ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ, που θα αποδεικνύει ότι είναι δημότης ή κάτοικος του δήμου Αθηναίων και το εκκαθαριστικό σημείωμα με ατομικό εισόδημα, που να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ ή βιβλιάριο απορίας» συμπληρώνει ο κ. Κόκκινος. {{{ moto }}}

Στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκονται και οι αίθουσες αποθήκευσης των αντικειμένων που έχουν ταξινομηθεί ανά είδος και το τηλεφωνικό κέντρο, μέσα από το οποίο γίνεται «όλη η δουλειά» όπως τονίζει ο κ. Κόκκινος. Η τηλεφωνική γραμμή αλληλοβοήθειας του Κόμβου είναι το 15422 και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ, προκειμένου να ενημερώνει τους πολίτες για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία χρειάζονται για να λάβουν την βοήθεια και για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν δωρεές.

«Η βοήθεια που δεχόμαστε είναι από εταιρείες της Ελλάδας , της Κύπρου αλλά και από μεμονωμένους πολίτες. Την πρώτη μέρα λειτουργίας του κόμβου ήρθαν στο Φρουραρχείο 721 οικογένειες, οι οποίες ήταν καταγεγραμμένες στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και προμηθεύθηκαν τρόφιμα και φρέσκους χυμούς» τονίζει ο κ. Κόκκινος. Όσοι δεν είναι στους καταλόγους της κοινωνικής υπηρεσίας, μπορούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και να ενταχθούν στο πρόγραμμα, προκειμένου να λάβουν την βοήθεια.

«Θα φύγω εργάτης στη Γερμανία»

«Όνειρό μου να πάω σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, να μάθω γερμανικά για να φύγω εργάτης στη Γερμανία» λέει στο Βήμα ο 24χρονος Νετζάτ, ρακοσυλλέκτης στο επάγγελμα. «Με τρία παιδιά και μεροκάματο 8 ευρώ την ημέρα δεν έχω και πολλές επιλογές, πρέπει να φύγω για να επιβιώσω» προσθέτει κρατώντας στα χέρια του τις σακούλες με τα τρόφιμα, που μόλις πήρε.

Σε παρόμοια θέση βρίσκεται και η 54χρονη Παρασκευή, χωρισμένη μητέρα με μία κόρη στην εφηβεία και άνεργη. «Σ’ αυτή την ηλικία δεν υπάρχει περίπτωση να βρω δουλειά. Ούτε σκάλα δεν μπορώ να καθαρίσω διότι προτιμάνε τις αλλοδαπές» αναφέρει με παράπονο και προσθέτει «Δεν έχω να πληρώσω το νερό, το ρεύμα, τα κοινόχρηστα και τους παρακαλάω να καθαρίζω την πολυκατοικία ακόμα και με τα μισά χρήματα από αυτά που παίρνει το συνεργείο, αλλά μάταια».

Ανάμεσα στους στόχους του Κόμβου είναι και η παροχή βοήθειας σ’ άλλους φορείς, όπως το βρεφοκομείο του Δήμου και τα συσσίτια των εκκλησιών. «Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε με την διάθεση κάποιων προϊόντων το βρεφοκομείο του δήμου, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Κιβωτό. Ευελπιστούμε και στο μέλλον να καταφέρουμε να βοηθήσουμε και κάποια συσσίτια ενοριών που μας έχουν ζητήσει βοήθεια, αλλά και να προσφέρουμε υπηρεσίες, όπως μεταφορά ηλικιωμένων σε νοσοκομεία ή σε τράπεζες με τη βοήθεια εθελοντών» καταλήγει ο κ. Κόκκινος.