«Ναι» στο διάλογο για το θέμα της Χαλυβουργίας είπε την Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπό την προϋπόθεση -όπως διευκρίνισε- να ανοίξει το εργοστάσιο και να αποχωρήσουν τόσο οι απεργοί όσο και οι δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η συνάντηση του κ. Βρούτση με το σωματείο εργαζομένων θα γίνει την Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι, έπειτα από αίτημα των απεργών της Χαλυβουργίας, που παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Βρούτσης αναφέρει:

«Πεποίθησή μου είναι, ότι τα προβλήματα που ανακύπτουν στο χώρο της εργασίας μπορούν να επιλυθούν με έναν τρόπο. Με ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, με πνεύμα συνεννόησης και ρεαλιστικής αντιμετώπισης των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία.

»Στο πλαίσιο αυτό, είμαι έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο για το ζήτημα της Χαλυβουργίας. Αυτή τη φορά, όμως, με ανοιχτό το εργοστάσιο, χωρίς λουκέτα και αλυσίδες, χωρίς αστυνομική παρουσία».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης σχολίασε:

«Ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος δεν γίνεται με την παρουσία των ΜΑΤ έξω από την πύλη του εργοστασίου, με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις, με απολύσεις και τρομοκρατία σε βάρος των απεργών Χαλυβουργών. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ από την πύλη της επιχείρησης και τον Υπουργό Εργασίας αντί να κάνει ανέξοδες δηλώσεις να πάρει επιτέλους την αναγκαία, εδώ και καιρό, πρωτοβουλία σύγκλισης τριμερούς συνάντησης του ίδιου με τον μεγαλομέτοχο της ελληνικής χαλυβουργίας και το σωματείο των Χαλυβουργών, για να δοθεί προωθητική λύση με βάση και τις προτάσεις της γενικής συνέλευσης των απεργών».

Από το πρωί της Δευτέρας μπροστά στο εργοτάξιο παραμένουν ομάδες απεργών αλλά και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Το πρωί προκλήθηκε ένταση έξω από την πύλη του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη βίαιη, όπως την χαρακτήρισαν, αντίδραση των αστυνομικών που προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών.

Σύμφωνα με τον Σκάι, ένας από τους απεργούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σήμερα, Δευτέρα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς στην πλατεία Ομονοίας, στις 7:30 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση να συνεχίσουν την απεργία τους έλαβαν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία μετά από πολύωρη συνεδρίαση του σωματείου τους στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, το Σάββατο.

Με ανακοίνωσή τους οι 120 εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο που από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής προσήλθαν στην εργασία τους δηλώνουν πως δεν συμμετείχαν στη γενική συνέλευση των εργαζομένων το Σάββατο 21 Ιουλίου, η οποία αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των 120 εργαζομένων έχει ως εξής:

«Οι εκατόν είκοσι εργαζόμενοι στην Χαλυβουργία Ελλάδος, μετά από εννέα μήνες οικονομικής εξαθλίωσης και προσωπικής ταπείνωσης, δηλώνουμε ότι δεν συμμετείχαμε στην τελευταία Γενική Συνέλευση στις 21.7.12.

Οι προπηλακισμοί, οι τραμπουκισμοί και η βία, τα οποία εμείς καταδικάζουμε, μας εμπόδισαν να λάβουμε μέρος και εμείς σ’αυτήν την Γενική Συνέλευση.

Ειναι προφανές ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διαμορφώθηκε από απολυμένους συναδέλφους που έχουν την άποψη ότι το αν θα λειτουργήσει ξανά η Χαλυβουργία δεν τους ενδιαφέρει, ενώ πολλοί απ’αυτούς έχουν βρει ήδη άλλη εργασία.


Είναι λυπηρό ότι οι παραπάνω πρώην συνάδελφοί μας χρησιμοποιούνται απ’όσους επιδιώκουν το κλείσιμο του εργοστασίου
».