Την απόφαση της κυβέρνησης να μη προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, τόσο κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών του κράτους όσο και μετά το «λουκέτο» σε δημόσιους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα, το «πρώτο κύμα» των οποίων θα κλείσουν άμεσα ως μία συμβολική κίνηση, επανέλαβαν τόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης όσο και ο υφυπουργός κ. Μανούσος Βολουδάκης.

Ο κ. Μανιτάκης, έκανε γνωστό, ότι μετά την επιστολή την οποία έστειλε προς τους υπουργούς ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, την Πέμπτη απέστειλε και ο ίδιος επιστολή προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Η επιστολή Μανιτάκη προς τους υπουργούς

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με δημοσιογράφους, κατέστησε σαφές ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου. Γι΄ αυτόν τον λόγο εκπονήθηκε και ένας «οδικός χάρτης» στον οποίο περιγράφονται όλα τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν, ενώ αξιοποιήθηκε και η εμπειρία από την task force που επικουρεί το υπουργείο στο έργο του.

Ετσι, ως τον Δεκέμβριο 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, με βάση αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια, όλων των διοικητικών μονάδων. Αμέσως, μετά θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού η οποία θα πραγματοποιηθεί από στελέχη της ίδιας της διοίκησης. Στόχος είναι να ενοποιηθούν, να καταργηθούν και να συγχωνευθούν μονάδες οι οποίες κρίνεται ότι είναι ανενεργές ή αλληλοκαλύπτονται.

Μετά τη ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και του υπουργείου Περιβάλλοντος και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας.

Ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί το όφελος που θα προκύψει για όλα τα υπουργεία από τη μεταρρύθμιση. Κι αυτό παρότι καταβάλλεται κάποια προσπάθεια, έτσι ώστε να υπάρξει κάποια εικόνα. «Στόχος είναι η δημόσια διοίκησης να γίνει αποδοτική», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για το προσωπικό ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε: «Δεν θα κάνουμε απολύσεις, δεν θα παραβούμε την ισχύουσα νομοθεσία. Θέλουμε να φτιάξουμε μία άλλη διοίκηση. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν έχει χρώμα πολιτικά, δεν μπορεί να κομματικοποιηθεί. Υπάρχει πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης και θα προχωρήσουμε».
Ο κ. Μανιτάκης μάλιστά κατέστησε σαφές ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας σχετικά με το προσωπικό στο Δημόσιο. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε προσλήψεις», είπε. «Θα τηρήσουμε τους κανόνες του ένα προς πέντε (σ.σ. για τον «στενό» δημόσιο τομέα) και του ένα προς δέκα (σ.σ. για τις ΔΕΚΟ) μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων». Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι ακόμα και γύρω από αυτούς τους κανόνες υπάρχουν ορισμένες «γκρίζες πλευρές» που εξετάζονται με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα απολυθούν οι υπάλληλοι των οργανισμών και των Νομικών Προσώπων που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν έδωσε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης. «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά μετακινήσεις» τόνισε. Κι αυτό παρότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το προσωπικό αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε εφεδρεία.

Ο κ. Βολουδάκης έκανε γνωστό ότι το «πρώτο κύμα» των οργανισμών και των νομικών προσώπων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν θα ανακοινωθεί άμεσα και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο κατάλογος, ωστόσο, θα περιλαμβάνει γύρω στους 10 φορείς, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει σε πρώτη φάση πιλοτικά. Ως το τέλος Αυγούστου, όμως, θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των οργανισμών και των Νομικών Προσώπων από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου, η οποία πραγματοποιεί και τη σχετική μελέτη και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο κύριος όγκος των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων. Κριτήριο της όλης διαδικασίας, όπως είπε ο κ. Βολουδάκης, θα είναι «το κόστος για το φορολογούμενο και το όφελος για τους πολίτες».