από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Χωρίς απολύσεις, μεταρρύθμιση και «λουκέτο» σε οργανισμούς

Η επιστολή Μανιτάκη προς υπουργούς για τα βήματα που πρέπει να γίνουν
Χωρίς απολύσεις, μεταρρύθμιση και «λουκέτο» σε οργανισμούς
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης και ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης στη συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους, Πέμπτη ( ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την απόφαση της κυβέρνησης να μη προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, τόσο κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών του κράτους όσο και μετά το «λουκέτο» σε δημόσιους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα, το «πρώτο κύμα» των οποίων θα κλείσουν άμεσα ως μία συμβολική κίνηση, επανέλαβαν τόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης όσο και ο υφυπουργός κ. Μανούσος Βολουδάκης.

Ο κ. Μανιτάκης, έκανε γνωστό, ότι μετά την επιστολή την οποία έστειλε προς τους υπουργούς ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, την Πέμπτη απέστειλε και ο ίδιος επιστολή προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Η επιστολή Μανιτάκη προς τους υπουργούς

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με δημοσιογράφους, κατέστησε σαφές ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου. Γι΄ αυτόν τον λόγο εκπονήθηκε και ένας «οδικός χάρτης» στον οποίο περιγράφονται όλα τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν, ενώ αξιοποιήθηκε και η εμπειρία από την task force που επικουρεί το υπουργείο στο έργο του.

Ετσι, ως τον Δεκέμβριο 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, με βάση αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια, όλων των διοικητικών μονάδων. Αμέσως, μετά θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του προσωπικού η οποία θα πραγματοποιηθεί από στελέχη της ίδιας της διοίκησης. Στόχος είναι να ενοποιηθούν, να καταργηθούν και να συγχωνευθούν μονάδες οι οποίες κρίνεται ότι είναι ανενεργές ή αλληλοκαλύπτονται.

Μετά τη ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και του υπουργείου Περιβάλλοντος και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας.

Ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί το όφελος που θα προκύψει για όλα τα υπουργεία από τη μεταρρύθμιση. Κι αυτό παρότι καταβάλλεται κάποια προσπάθεια, έτσι ώστε να υπάρξει κάποια εικόνα. «Στόχος είναι η δημόσια διοίκησης να γίνει αποδοτική», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για το προσωπικό ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε: «Δεν θα κάνουμε απολύσεις, δεν θα παραβούμε την ισχύουσα νομοθεσία. Θέλουμε να φτιάξουμε μία άλλη διοίκηση. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν έχει χρώμα πολιτικά, δεν μπορεί να κομματικοποιηθεί. Υπάρχει πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης και θα προχωρήσουμε».
Ο κ. Μανιτάκης μάλιστά κατέστησε σαφές ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας σχετικά με το προσωπικό στο Δημόσιο. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε προσλήψεις», είπε. «Θα τηρήσουμε τους κανόνες του ένα προς πέντε (σ.σ. για τον "στενό" δημόσιο τομέα) και του ένα προς δέκα (σ.σ. για τις ΔΕΚΟ) μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων». Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι ακόμα και γύρω από αυτούς τους κανόνες υπάρχουν ορισμένες «γκρίζες πλευρές» που εξετάζονται με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα απολυθούν οι υπάλληλοι των οργανισμών και των Νομικών Προσώπων που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν έδωσε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης. «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά μετακινήσεις» τόνισε. Κι αυτό παρότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το προσωπικό αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε εφεδρεία.

Ο κ. Βολουδάκης έκανε γνωστό ότι το «πρώτο κύμα» των οργανισμών και των νομικών προσώπων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν θα ανακοινωθεί άμεσα και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο κατάλογος, ωστόσο, θα περιλαμβάνει γύρω στους 10 φορείς, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει σε πρώτη φάση πιλοτικά. Ως το τέλος Αυγούστου, όμως, θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των οργανισμών και των Νομικών Προσώπων από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου, η οποία πραγματοποιεί και τη σχετική μελέτη και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο κύριος όγκος των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων. Κριτήριο της όλης διαδικασίας, όπως είπε ο κ. Βολουδάκης, θα είναι «το κόστος για το φορολογούμενο και το όφελος για τους πολίτες».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (28)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο βασικός λόγος της κρίσης είναι το δήμοσιο | 21/07/2012 11:22
  Φτιαξαμε μια οικονομία που βασίζεται στο δημόσιο , που όμως έχει ιδιωτική παιδεία φακελάκια για να κάνεις την δουλεια σου και μια υγεία κατα βάση ιδιωτική με ένα σωρο σκάνδαλα και λαμογιας . οποία πέτρα κα αν σηκώσεις βλέπεις διάφορας σε όλο το φάσμα. Φυσικά δεν είναι ολοι το ίδιο αλλα οι σωστοί στο δημόσιο χαλάνε την πιάτσα. Πολλοί έχουν μπει με κομματικά κριτήρια , και βέβαια απο αξιοκρατία τίποτα, Αποτέλεσμα ήταν ο ιδιωτικός τομέας να εκβιάζεται και να πήγενει μετα τα νερά του κάθε τσοχατζοπουλου για να επιβιώσει, οι εργάτοπατερες έχουν προδώσει του εργαζόμενους και τους χρησιμοποιούν και κόμματικους λόγους με το αντίστοιχο όφελος. Δυστυχώς αυτο είναι το δημόσιο...
  Kostas
  απάντηση10
   
   
   
  Γιατι το ελλειμα προερχεται απο τον ιδιωτικο τομεα | 20/07/2012 10:04
  Ολο το ελλειμα προερχεται απο τον ιδιωτικο τομεα και τη φοροδιαφυγη. Οι μισθοι των ΔΥ παντα επεφταν πισω στην οικονομια. Επειδη ηταν σιγουρα λεφτα γινονταν καταναλωση, επενδυση σε εκπαιδευση, ακινητα με δανεια κλπ και μικροκαταθεσεις. Ολα αυτα δημιουργουσαν δουλειες και υπερκερδη στον ιδιωτικο τομεα. Ο ιδιωτικος τομες ομως αντι να πληρωνει το μεριδιο του ΕΚΛΕΒΕ φορους και ασφαλιστικες εισφορες, εβγαζε μεγαλα ποσα μαυρα στο εξωτερικο και ανοιγε επιχειρησεις στη Βουλγαρια. ΕΠΟΜΕΝΩΣ οσο μειωνεται ο δημοσιος τομεας ενω ο ιδιωτικος τομεας συνεχιζει να ειναι ασυδοτος το Ελληνικο κρατος θα χανει εσοδα. Και αυτο δεν θα εχει τελος πουθενα. Η ΜΑΥΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
  AZ
  απάντηση1216
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  κομπλεξικοι και αχρηστοι | 20/07/2012 09:36
  ολοι εσεις που βριζετε τους δημοσιους υπαλληλους ειστε ειτε κομπλεξικοι επειδη η μοιρα σας εριξε στον ιδιωτικο τομεα και σας πατανε στο λαρυγγι και δεν βγαζετε αχνα...ειτε αχρηστοι και αμορφωτοι που δεν μπορειτε να περασετε ενα διαγωνισμο του ΑΣΕΠ και να μπειτε και σεις στον ¨παραδεισο¨ του δημοσιου...οτι και να ισχυει απο τα δυο πανω απο ολα ειστε αντικοινωνικοι και ανεγκεφαλοι αφου δεν καταλαβαινετε οτι η ανεργια ειναι το ιδιο ειτε ο ανθρωπος ειναι δημοσιος ή ιδωτικος υπαλληλος...
  αξιος
  απάντηση1419
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το αφεντικό της Ελλάδας, μήπως είναι οι ΔΥ; | 19/07/2012 20:07
  Δηλαδή, θα έχουμε λιγότερες θέσεις, αφού θα καταργηθούν, και περισσότερους ΔΥ αφού δεν θα απολυθούν; Ποιό είναι επιτέλους το αφεντικό. Η κυβέρνηση, ή οι ΔΥ;
  Μαμάρ
  απάντηση319
   
   
   
  Draxmes sta lamoyia | 19/07/2012 19:49
  paysi pliromon gia na pinasoun ta kommatika kpatikodiaita lamoyia. An theloun as plirononte me draxmes. An epimenoun sta euro den tha paroun ta dika mas tha ta steiloume sti Germania (osa eminan). As xreokopisoun monoi tous.
  Drachma
  απάντηση148
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Χωρις... | 19/07/2012 19:45
  να σπασης αυγα δεν τρως ομελεττα! Αλλα ισως ναναι πιο σωστο να πεινασουν δεκα εκατομμυρια παρα 150 000 χιλιαδες. Ειναι και αυτη μια λογικη με εδρα την σημερινη Ελλαδα...
  Σισυφος
  απάντηση3212
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  κίνημα: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Δ.Υ | 19/07/2012 18:16
  Περιμένετε και θα δείτε αν απολυθούν κρατικά κοπρόσκυλα η όχι! Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, στα χαράτσια και στους φόρους! ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ να πληρώνετε κρατικούς μπαγλαμάδες!
  ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΛΑ!
  απάντηση4617
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
  αισχος | 19/07/2012 17:25
  Ουτε την ψήφο του Λαού δεν σέβεστε πια!!! Οταν η πλειοψηφία εκλογικά ψήφισε μνημονιακά ψήφισε και απολύσεις κύριοι πολιτικοί- μαυρογυαλούροι, κι αυτό για να μειωθεί το κόστος του δημοσίου και μέσω μείωσης της φορολογίας να υπάρξει ανάπτυξη...αλλιώς βγάζαμε και τον Τσίπρα πρωθυπουργό, αεισιχτίρ πια!!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3814
   
   
  ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΩΝ..... | 19/07/2012 16:47
  Βλέπω τα σχόλια....βλέπω και τις βαθμολογήσεις τους, και σκέπτομαι: ή πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι επισκέπτονται την σελίδα και βάζουν dislike, ή το ΒΗΜΑ κάνει το θαύμα του......ή θέλουμε ομαδικώς ψυχίατρο....
  θα μείνω με την απορία
  απάντηση2718
   
   
   
  Μια απλη αριθμητική... | 19/07/2012 16:00
  Με βάση το in.gr, οι 20 οργανισμοί (10 10) που θα καταργηθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου έχουν 4000 εργαζόμενους. Με μέσο μικτό μισθό 2000 ευρώ, αν αυτοί απολυθούν (αντί να μεταταγούν σε θέσεις που πιθανώς δεν θα υπάρχουν πλέον με βάση τα νέα οργανογράμματα!) το Δημόσιο εξοικονομεί 4000*2000*12*3 έτη (2013-2015)=300 εκατ. ευρώ. Δεν θα υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί με μηδενικό αντικείμενο δραστηριότητας ή μακράν ζημιογόνοι (βλ. ΤΡΕΝΟΣΕ), που απασχολούν άλλους 16.000 εργαζόμενους αντίστοιχων αποδοχών? Η συνολική εξοικονόμηση από τους 20.000 συνολικά θα μπορούσε να είναι 1.2 δις για την τριετία. Να πώς μαζεύονται τα 11.5 δις κύριοι, και όχι από τις συντάξεις που δίνετε στα γεροντάκια!
  elli
  απάντηση4922
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΟΧΙ...... | 19/07/2012 15:46
  και να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι....υπάρχουν άλλωστε τόσοι ιδιωτικοί.....εξ άλλου, θα λάβουν ισοδύναμα μέτρα.....για να συνεχίσουν να υπάρχουν (και οι πολιτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι).
  δούλεμα Χ 3
  απάντηση3918
   
   
  ΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ; | 19/07/2012 15:39
  ΄Εχουμε μείνει άλαλοι....από το θράσος τους.
  Πετράν
  απάντηση4316
   
   
  ΑΛΙΜΟΝΟ.... | 19/07/2012 15:37
  Δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι....ούτε όταν κλείνουν οι προβληματικοί οργανισμοί (πώς έγιναν αλήθεια προβληματικοί;), ούτε όταν όταν συγχωνεύονται, εν γένει σε καμμία περίπτωση....Επίσης , η δημόσια διοίκηση πρέπει να γίνει αποτελεσματική......Ε, καλά,μιλάμε ότι εδώ εφηύραμε το αεικίνητο....
  Μάριος
  απάντηση4018
   
-