από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

«Bάλτωσε» η χρήση της φοροκάρτας

Το μέτρο της κάρτας αποδείξεων δεν προχώρησε όσο περίμεναν στο ΥΠ.ΟΙΚ.
«Bάλτωσε» η χρήση της φοροκάρτας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Aναζητείται κατάστημα με μηχάνημα να περνάει τη «φοροκάρτα». Από τον περασμένο Οκτώβριο οι τράπεζες ξεκίνησαν να χορηγούν δωρεάν την «κάρτα αποδείξεων» της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων του υπουργείου Οικονοµικών, με την οποία οι πολίτες μπορούν να συλλέγουν τις αποδείξεις τους αυτόματα χωρίς να χρειάζεται στο τέλος του χρόνου να τις καταγράψουν χειρόγραφα για να τις συμπεριλάβουν στην φορολογική τους δήλωση. Το μέτρο της κάρτας αποδείξεων, όμως δεν προχώρησε όσο θα περίμεναν από το Υπουργείο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου με τη συλλογή αποδείξεων ήταν κάποιοι από τους λόγους που οι πολίτες δεν χρησιμοποίησαν τις κάρτες.

« Η κάρτα αυτή εκδόθηκε προκειμένου να βοηθηθεί ο κόσμος και να μην πελαγώνει με το αν χάσει κάποιες αποδείξεις ή ξεθωριάσουν. Η χρήση της είναι προαιρετική και χρησιμοποιεί την υποδομή των πιστωτικών καρτών όχι για να χρεώνει αλλά για να καταγράφει τις συναλλαγές μέσω των μηχανημάτων (Point of Sales - POS)» αναφέρει ο κ. Θεοχάρης Θεοχάρης Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η κάρτα αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυµη και διαθέτει έναν µοναδικό αριθµό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την κάρτα συνδέοντας τον αριθµό της µε τον ΑΦΜ του (χωρίς τη διαµεσολάβηση της τράπεζας ή τρίτων) είτε αποστέλλοντας ένα SMS µέσω κινητού τηλεφώνου στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων ή μέσω της ειδικής εφαρµογής στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονοµικών.

Η κάρτα είναι διαθέσιµη δωρεάν από τα υποκαταστήµατα του συνόλου σχεδόν των τραπεζών που συµµετέχουν στην εν λόγω δράση σε όλη την επικράτεια. Η τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα ούτε και επιτρέπεται να καταγράψει τον ΑΦΜ ή άλλα προσωπικά στοιχεία του πολίτη στον οποίο χορήγησε την κάρτα. Κατά την παραλαβή της δεν ζητείται ταυτότητα ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, ούτε γίνεται σύνδεση της κάρτας µε τον κάτοχο.

«Η συνεργασία με τις τράπεζες για την έκδοση καρτών έγινε χωρίς κανένα κόστος και οι κάρτες μοιράζονται στους πολίτες δωρεάν. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν κάποιες αναβαθμίσεις στα μηχανήματα των πιστωτικών καρτών, προκειμένου να περνάνε και οι κάρτες αποδείξεων. Είχαμε και κάποιες περιπτώσεις , όπου κάποιο καταστηματάρχες περνούσαν την κάρτα ανάποδα ή πολύ αργά προκειμένου να μην περαστούν τα δεδομένα και να κρύψουν κάποια έσοδα» προσθέτει ο κ. Θεοχάρης.

Η κάρτα µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόµενη επιχείρηση διαθέτει συσκευή αποδοχής πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών (Point of Sales - POS). Η συναλλαγή καταγράφεται µε µια απλή διαδικασία: µετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηµατίας «περνάει» την κάρτα αποδείξεων από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αµέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίνεται στον πελάτη µαζί µε την απόδειξη της συναλλαγής. Η απόδειξη φυλάσσεται για πιθανό έλεγχο από την Εφορία.

Τα πιο πολλά καταστήματα δεν διαθέτουν τα μηχανήματα POS, αλλά και όσα τα διαθέτουν δεν έχουν τις κατάλληλες αναβαθμίσεις για να παίρνανε τις κάρτες.

«Πολλοί πελάτες στο κατάστημα μας ζητούν να τους περάσουμε τις κάρτες, αλλά δεν διαθέτουμε το σύστημα» αναφέρει η κυρία Χρύσα, υπάλληλος σε γνωστή εταιρεία σούπερ μάρκετ.

Μέχρι σήμερα 60.000 κάρτες έχουν ενεργοποιηθεί, αλλά 20.000 απ' αυτές χρησιμοποιούνται τακτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

«Το επόμενο βήμα είναι να παίρνουμε τις κινήσεις από τις χρεωστικές και τις πιστωτικές κάρτες των πολιτών, έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα δύο μέτρα μαζί και να μην χρειάζονται διπλές κάρτες και αποδείξεις, εφόσον όμως θα συνεχιστεί να ισχύει το μέτρο συλλογής αποδείξεων» συμπληρώνει ο κ. Θεοχάρης.

Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δεν δόθηκε ΚΑΝΕΝΑ κίνητρο | 18/07/2012 23:22
  Για να μπλέξει κάποιος με την χρήση και της φοροκάρτας, και να γίνει έτσι ένας μικρός εφοριακός, θα έπρεπε να δοθεί κάποιο κίνητρο. Ας πούμε έκπτωση 5% στο ΦΠΑ, ώστε να αξίζει ο κόπος. Η φοροκάρτα είναι καλό ως σχέδιο, αλλά πάσχει στην εφαρμογή για πρακτικούς καθαρά λόγους. Επρεπε να γίνει υποχρεωτική η αποδοχή σε όλα τα καταστήματα και ταυτόχρονα να υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ για όσους την χρησιμοποιούν. Ας εφαρμόσουν κάτι τέτοιο πιλοτικά έστω για να διαπιστώσουν πόσο καλύτερα θα πάει...
  Κοινός Νους
  απάντηση60
   
   
  Η κάρτα αυτή εκδόθηκε ... | 18/07/2012 22:51
  για να προκύψει από το πουθενά ένα ακόμη δημόσιο έργο αξίας πολλών εκατομμυρίων για κάποιον ή κάποιους αετονύχιδες - είναι αυτό που λέμε 'η κρίση είναι ευκαιρία'
  Γιάννης
  απάντηση21
   
   
  Φοροκάρτα | 18/07/2012 22:47
  Το ελληνικό Δημόσιο αποτελείται από ηλίθιους και ευθυνόφοβους (πέραν από τους κατ' επάγγελμα λαϊκιστές του χειρίστου είδους)! Αποφασίζουν ένα μέτρο που θα μπορούσε να είναι πολλαπλά ωφέλιμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αντί να το επεκτείνουν και να το κάνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, το πρώτο πράγμα που σπεύδουν να πουν είναι ότι ΟΧΙ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ! Όπως προαιρετικό είναι σ' αυτή τη χώρα και να πληρώνεις τους φόρους και τις λοιπές υποχρεώσεις σου. ΑΣΗΜΑΝΤΟΙ, ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΙΟΙ! Γι' αυτό κατάστρεψαν αυτή τη χώρα! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ! ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ!
  Γ. Μ.
  απάντηση60
   
   
  Προσωπικά δεδομένα; | 18/07/2012 20:10
  Και με την φοροκάρτα λοιπόν, και με τη δικαιολογία ότι κάποιοι φορκλέβουν, θα αποκτήσει το κράτος και οι δημόσιοι λειτουργοί πρόσβαση σε όλες μα όλες τις συναλλαγές μου. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Να βγούνε να κάνουν ελέγχους. Να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει αντί να χάνουν οι υπόλοιποι σιγά σιγά μισθούς, δικαιώματα κλπ κλπ Και φυσικά το δόλωμα είναι ότι είναι δωρεάν. Σιγά μην την πλήρωνα κιόλας.
  Ο πετσοκομμένος
  απάντηση38
   
   
  Έλεος | 18/07/2012 19:46
  Έλεος πια με τους γραφιάδες του ''Βήματος'' και το γλωσσικό τους επίπεδο!! ''Αναζητείτε κατάστημα'' με ''ε'' αντι για το ορθό ''αι''. Ούτε μια απλή παθητική φωνή πλέον; 'Ελεος!
  Sotos
  απάντηση93
   
   
  Ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει!!! Αρκεί να κόβει μισθούς και υπερωρίες! | 18/07/2012 18:07
  Έτσι στο γόνατο, δίχως να τα σκεφτούν, δίχως μυαλό, δίχως λογική! Έτσι στο άρπα κόλλα, σαν κάτι μπουλόύκια του 40 που τρέχανε στα λαγκάδια! Ρε φίλε 2012 έχουμε και σε 5 μήνες 2013!!! τον Μεσαίωνα τι τον θέτε;
  Πήξαμε στους ανόητους
  απάντηση24
   
   
  Ποιό είναι το κόστος της φοροκάρτας? | 18/07/2012 18:05
  Τι ποσό έχει ξοδευτεί ή προβλέπεται να ξοδευτεί, για ένα σύστημα που φαίνεται ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει? Ποιοί είναι οι εγκεφαλοι που εισήγαγαν αυτό το σύστημα, χωρίς να το ελέγξουν πιλοτικά? Ηταν πολιτικοί ή υπηρεσιακοί παράγοντες που πρότειναν ένα τέτοιο σύστημα made in Greece? Εχει γίνει αξιολόγηση των μέχρις τώρα αποτελεσμάτων? Γιατί εισήγαγαν ένα σύστημα, ενώ δεν είχε γινει αποτίμιση του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων, που μετά την πρώτη εφαρμογή του φάνηκε ότι δεν θα συνεχιστεί και ακόμα όπως αναφέρεται στο άρθρο μάλλον θα ακυρωθεί η συλλογή των αποδείξεων. Φοβάμαι και εδώ ερασιτέχνες πρότειναν και εμείς θα πληρώσουμε τις φαεινές ιδέες τους.
  ΚΔ
  απάντηση54
   
   
  φοροκάρτα | 18/07/2012 16:55
  Στην Πάτρα, τώρα τελευταία άρχισαν να την δέχονται τα πολυκαταστήματα. Αλλά πια, ποιος μπορεί να αγοράζει;
  Δημήτρης
  απάντηση61
   
   
  Ας την χρησιμοποιήσουν αλλιώς εποικοδομητικά | 18/07/2012 16:53
  Ας την βάλουν για χρήση για την αγορά θέρμανσης απο τα νοικοκυριά!Οπότε δεν θα έχουν φοροδιαφυγή απο το κίνησης.Αν θέλουν υπάρχει λοιπόν λύση.ΑΛΛΑ ΔΕΝ Θ Ε Λ Ο Υ Ν!
  ta
  απάντηση120
   
   
  ma........ | 18/07/2012 16:08
  Ελληνική εφεύρεση σε αυνανιζόμενα μυαλά...Ποιο κράτος αλλο θα το σκεφτότανε αυτο? Η φοροδιαφυγή δεν πιάνεται με χαρτάκια αλλά με ελέγχους αλλά οι διεφθαρμένει ελεγκτές ξύνονται και στο τέλος θα την πληρώσει κάποιος που του σβήστηκε η απόδειξη
  cook
  απάντηση383