Τη σαφή διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έδωσε προς τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, με την οποία συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντώνης Μανιτάκης. Το κλίμα της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα θερμό, αν ληφθεί υπόψη ότι πριν από λίγες μόλις ημέρες, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου κ. Στέφανος Γκρίτζαλης, παρά τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν, υπέγραψε δύο αποφάσεις με τις οποίες επιχορηγούνται ουσιαστικά το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ με τα ποσά των 2.061.275 ευρώ και 732.512 ευρώ για την προώθηση της διαβούλευσης και την εκπαίδευση των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Κώστας Τσικρικάς, αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε πως ο υπουργός Διοικητικής Ματαρρύθμισης, δεσμεύθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού. Μετά την κατάργηση ή τη συγχώνευση δημοσίων οργανισμών, το όποιο πλεονάζον προσωπικό θα μεταταγεί ή θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες. Ο κ. Τσικρικάς είπε ακόμη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σε κατάσταση φτώχειας καθώς οι περικοπές στις αποδοχές τους υπερβαίνουν το 50%.

Σύμφωνα με το πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ο κ. Μανιτάκης τους επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ότι, «πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος και το λειτούργημα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορούμε να κάνουμε διοικητική μεταρρύθμιση με υπαλλήλους πένητες».
Η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε θετική ακόμη και την αξιολόγηση του προσωπικού στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση θέτοντας ωστόσο έναν αστερίσκο. «Δεν πρέπει να πάρει χαρακτήρα τιμωρίας», είπε ο κ. Τσικρικάς, ο οποίος επιχείρησε να καταρρίψει και έναν μύθο, όπως είπε, ότι δήθεν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι υπεράριθμοι. «Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει» τόνισε. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα αποτελούν το 8% του εργατικού δυναμικού όταν ο μέσος όρος στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι από 15% ως 17%».
Ο αντιπρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης κ. Ηλίας Βρεττάκος, από την πλευρά του, αναφερόμενος στις απολύσεις προσωπικού, επισήμανε ότι προβλέπονται από το μνημόνιο και, ως εκ τούτου, ζήτησε να υπάρξει ετοιμότητα.


Οι επιχορηγήσεις προς την ΑΔΕΔΥ

Εν τω μεταξύ, μείζον ζήτημα ανακύπτει με τις επιχορηγήσεις των ινστιτούτων της ΑΔΕΔΥ από τα κοινοτικά κονδύλια που ξεκίνησε με την υπογραφή και ανάλογης συμφωνίας από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνάντηση του προεδρείου της οργάνωσης με το κ. Μανιτάκη, ο ειδικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Στέφανος Γκρίτζαλης εξέδωσε δύο προκηρύξεις.

Με την πρώτη επιχορηγούνται το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ με το ποσό των 2.061.275 ευρώ για την προώθηση της διαβούλευσης. Η διαβούλευση στο κείμενο της σχετικής απόφασης χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «μία δυναμική διαδικασία που αποτελεί βασικό μεθοδολογικό εργαλείο ρύθμισης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, της πολιτείας και της κοινωνίας γενικότερα. Η διαμόρφωση και η τήρηση κανόνων λειτουργίας της διαδικασίας διαβούλευσης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, η τεκμηριωμένη διατύπωση και οι τεχνικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού (συνδικαλιστές) ενισχύουν και διασφαλίζουν το γόνιμο διάλογο, την διαπραγμάτευση, τη συναίνεση και το τελικό αποτέλεσμα, για την επίτευξη του τελικού στόχου προώθησης των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας»
Με τη δεύτερη απόφαση επιχορηγείται το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο της ΑΔΕΔΥ με το ποσό των 732.512 ευρώ για την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την «ενίσχυση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας των μελών της ΑΔΕΔΥ».