από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 
 

Σκάνδαλο στον Δήμο Χαλανδρίου ερευνά ο ΣΔΟΕ

Υφαρπαγή κονδυλίων που προορίζονταν για καθαρισμούς καταυλισμών τσιγγάνων
Σκάνδαλο στον Δήμο Χαλανδρίου ερευνά ο ΣΔΟΕ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μεγάλο σκάνδαλο, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, διερευνά ο ΣΔΟΕ και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στον Δήμο Χαλανδρίου, με αφορμή κονδύλια για τον καθαρισμό περιοχής που διέμεναν ρομά. Στελέχη του δήμου φέρεται -σύμφωνα με το πόρισμα- να προχώρησαν σε παράτυπες συμφωνίες με εταιρείες μίσθωσης οχημάτων μέσα από τις οποίες χάθηκε ένα μεγάλο μέρος των τριών εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση χώρων που διέμεναν αθίγγανοι. Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σε δεκάδες περιπτώσεις μίσθωσης οχημάτων για έργα στον δήμο, αυτό διαπιστώθηκε εκ των υστέρων. Οι κάτοχοι των οχημάτων δεν γνώριζαν τίποτε για την ανάθεση και για την υπηρεσία που υποτίθεται ότι προσέφεραν. Ηδη ο ΣΔΟΕ έχει αναλάβει την έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στελεχών του δήμου Χαλανδρίου -ανάμεσα σε αυτούς και ένας αντιδήμαρχος- που φέρεται να πρωτοστάτησαν στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα», συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2012 σχετικά με έργο προϋπολογισμού τριών εκατομμυρίων ευρώ -την περίοδο 2006-2008 - για τη μίσθωση αυτοκινήτων, μηχανημάτων, μηχανολογικού εξοπλισμού για τον καθαρισμό και αποκομιδή μπάζων και απορριμμάτων περιοχών διαβίωσης αθίγγανων στον δήμο Χαλανδρίου με την επίκληση του «σοβαρού κινδύνου υγείας» για τους κατοίκους του δήμου. Ενα μέρος του έργου αφορούσε τον καταυλισμό των αθίγγανων στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, όπου κατασκευάσθηκε και ο σταθμός του Μετρό.

Ομως σε αυτό το έργο φέρεται να υπήρξαν ύποπτες συμφωνίες στελεχών του δήμου με τους υπεύθυνους εταιρείας που ανέλαβε το έργο... Στο πόρισμα των ελεγκτών σημειώνεται ότι «στη μελέτη του δήμου Χαλανδρίου γίνεται απλή απαρίθμηση των απαιτούμενων μηχανημάτων χωρίς την επιμέτρηση του όγκου των προς αποκομιδή απορριμμάτων σε σχέση με την συνολική επιφάνεια των περιοχών διαβίωσης αθίγγανων μέσα στον δήμο Χαλανδρίου. Ετσι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί το υπολογιζόμενο κόστος του έργου».

Επιπλέον εντοπίσθηκε σειρά παρατυπιών στη διαδικασία προφορικής δημοπρασίας και κατακύρωσης του έργου σε τεχνική εταιρεία. Ακόμη προέκυψε ότι για το συγκεκριμένο έργο υποβλήθηκε πίνακας εργασιών για τον οποίο διαπιστώθηκε ότι είναι ανακριβής ως προς την απασχόληση 18 περιπτώσεων οχημάτων. Ακόμη φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν οκτώ οχήματα τα οποία δεν είναι καταχωρισμένα στα σχετικά μηχανογραφικά αρχεία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ακόμη σημειώνεται ότι ποσοστό 66,6% των κατόχων των συγκεκριμένων οχημάτων, με επιστολές τους στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, δήλωσαν ότι «ουδέποτε το όχημα που είχαν στην κατοχή τους κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα απασχολήθηκε στις συγκεκριμένες εργασίες». Επί πλέον τρεις κάτοχοι βεβαίωσαν ότι τα οχήματα απασχολήθηκαν μόνο κάποιες μέρες κι όχι όλο το προαναφερόμενο διάστημα των 75 ημερών που φέρεται να διήρκεσαν τα έργα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι μόνο στον «κύκλο των χαμένων φορτηγών» χάθηκαν 333.750 ευρώ από τα ταμεία του δήμου.

Τέλος στο πόρισμα των ελεγκτών σημειώνεται ότι «η παραλαβή του έργου έγινε από διμελή επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου, κατά παράβαση των προβλεπόμενων διατάξεων».Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Καταυλισμός Ρωμά Νομισματοκοπείου | 08/03/2013 10:17
  Τώρα έμαθα ότι η καθαριότητα του καταυλισμού αυτού ,ανήκει στη δικαιοδοσία του Δήμου Χαλανδρίου και γιατί, τα σκουπίδια αυτού του καταυλισμού φθάνουν μέχρι κάτω στον πίσω δρόμο του Νομισματοκοπείου. Επίσης θα ήθελα να μάθω σε ποιού Δήμου δικαιοδοσία καθαριότητος ανήκει η διαχωριστική λωρίδα την Λεωφόρου Μεσογείων, τουλάχιστον στο ύψος που εγώ τη διασχίζω. Του Χαλανδρίου,ή του Χολαργού? Ζ. Μανίκα . Κάτοικος Κ.Χαλαδρίου.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση00
   
   
  Και τις μονοδρομήσεις | 06/07/2012 17:30
  Ας στείλω ακόμα ένα σχόλιο που θα κοπεί, χαλάλι! Να ελεγχθούν και οι συμβάσεις για μονοδρομήσεις του Δήμου Χαλανδρίου, για τις οποίες έχω ακούσει χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω, πως έδωσαν αμοιβές σε συγκοινωνιολόγους συνολικού ύψους 300.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα βέβαια δεν χρειάζονταν συγκοινωνιολόγους για να επιτευχθούν, καθώς δια των μονοδρομήσεων εξασφαλίστηκε το απροσπέλαστο της περιοχής. Συγκοινωνιολόγος αντίθετα θα χρειαζόταν για να διευκολύνει την κυκλοφορία κατανέμοντας καλύτερα το φόρτο, αυξάνοντας την ασφάλεια των περιοίκων ή και μειώνοντας το θόρυβο. Λόγω της κακοπροαίρετης παρεμπόδισης της κυκλοφορίας έχει εκτοξευθεί στα ύψη η παρανομία και η σπατάλη καυσίμων. Δημαρχάρα μου!
  Άφατος
  απάντηση82
   
   
  μα πως μπορείτε να είστε τόσο ανόητοι; | 06/07/2012 16:06
  ασφαλώς και φάγαμε τα λεφτά. Σιγά τώρα μην τα πετάγαμε έτσι για να καθαρίσουμε τους γύφτους, αυτοί δεν καθαρίζουν με τίποτα. Ενώ αντίθετα σε εμάς πιάνουν τόπο. Ώστε αντί να μας λοιδορείτε, θα έπρεπε αντ' αυτού να μας ευχαριστείτε. Με τέτοιες ενέργειες θα πάρει μπρος η οικονομία, με τέτοιες ενέργειες το δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει φόρους και να αποπληρώσει τα χρέη.
  λόγιος λαμόγιος
  απάντηση182
   
   
  δεν μπορει να συμβαινει....!!! | 06/07/2012 13:42
  πεφτω απο τα συννεφα!!!!!
  αποκλειεται σου λεω.....!!!!!
  απάντηση200
   
   
  Αν ειχαν δώσει αυτά τα χρηματα | 06/07/2012 13:22
  Την περιοχή την ξέρουμε, με το ποσό αυτό όλες οι οικογένειες που ζουν εκεί θα αποκτούσαν μικρά λυόμενα σπίτια και δεν θα μέναν σε παράγκες. Ντροπή! που έδωσαν έγκριση για 3 εκ. για καθαρισμό ντροπή!
  RL
  απάντηση230
   
   
  Μόνο στο δήμο Χαλανδρίου? | 06/07/2012 13:18
  Νά'τανε μόνο στο δήμο Χαλανδρίου, καλά θα ήταν. Και παρεμπιπτόντως δε ρίχνετε και μια ματιά στις συμβάσεις για τις πεζοδρομήσεις? Μπορεί να βρείτε κι εκεί μερικές τρύπες...
  πρώην
  απάντηση260
   
   
  ?? | 06/07/2012 13:16
  . . . . και που ναριχνε τοΣΔΟΕ και ματια στον πρωην Δημο ΦΑΙΑΚΩΝ στην κερκυρα..... ομως στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα. . .
  d b .
  απάντηση220
   
-