Από την απόφαση των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν της κυβερνήσεως συνεργασίας θα εξαρτηθεί το αν θα προχωρήσουν οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων για το τρέχον έτος και 150.000 συνολικά ως το τέλος του 2015.

Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντώνης Μανιτάκης με τους εκπροσώπους της τρόϊκας που βρίσκονται στη χώρα μας, στην οποία εξετάσθηκε η πορεία της μεταρρύθμισης του κράτους.

θέμα των απολύσεων προσωπικού στο Δημόσιο, όπως εδηλώθη επισήμως, δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση. Δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στο μεσοπρόθεσμο

Πρόγραμμα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να τεθεί στο τραπέζι από την τρόικα οποιαδήποτε στιγμή.

Για το θέμα, από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούσε να δεσμευθεί ο αρμόδιος υπουργός με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η θέση των πολιτικών κομμάτων, κάτι που αναμένεται να γίνει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Το κλίμα της συνάντησης, κατά τα άλλα, ήταν καλό. «Υπήρξε αμοιβαία συνεννόηση», τονίσθηκε από παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι εμφανίσθηκαν καθησυχαστικοί. «Δεν μπήκαμε σε συζήτηση για τις απολύσεις», τόνισαν. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, δεσμεύθηκε ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα».

Στη διάρκεια της συνάντηση πάντως διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος της μεταρρύθμισης του κράτους που έχει αποφασιστεί και υλοποιείται με τη συμβολή της task force. Οι καθυστερήσεις αυτές αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού και κυρίως το κλείσιμο ή τη συγχώνευση φορεών του δημοσίου τομέα για τους οποίους υπάρχει εκτίμηση ότι αλληλοκαλύπτονται.