Η μεγαλύτερη αντιρατσιστική γιορτή της πόλης, που κάθε χρόνο στήνουν στην Αθήνα εκατοντάδες προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες μαζί με ελληνικές αντιρατσιστικές οργανώσεις, πραγματοποιείται στις 6, 7 και 8 Ιουλίου, στο Άλσος Γουδή. Οι Last Drive, Deus Ex Machina, Bandista, Stacyfeat, Μάρθα Φριτζήλα, Σαβίνα Γιαννάτου, Encardia, Ελεονόρα Κουνενήλ, αλλά και η Μαρία Φαραντούρη είναι ορισμένα από τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα περάσουν από τις μουσικές σκηνές του.

Ωστόσο το Φεστιβάλ δεν έχει μόνο συναυλίες… «Ζούμε τη βαρβαρότητα των ημερών του Έβρου και της Αμυγδαλέζας» λένε μέλη της Ομάδας Τύπου και η Κυριακή Κλοκίτη συμπληρώνει: «Είμαστε μάρτυρες του αίσχους των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης, της ντροπής του Τείχους, της θηριωδίας των πογκρόμ με εγκληματικές επιθέσεις σχεδόν κάθε βράδυ ενάντια στους «ξένους», της θλιβερής ανόδου της ναζιστικής Ακροδεξιάς και των ρητορειών του μίσους, της έξαρση ενός ρατσιστικού δημόσιου λόγου. Μετανάστες στοχοποιούνται συλλήβδην ως «εγκληματίες», ιερόδουλες ως «μολυσμένες»και όλοι μαζί, οι πιο ευάλωτοι απ’ τους ευάλωτους, χαρακτηρίζονται διά στόματος υπουργών «υγειονομικές βόμβες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία». Από μια άποψη το φετινό Αντιρατσιστικό γίνεται σε πολύ ανησυχητικό κοινωνικό πλαίσιο και φυσικά όλα αυτά θα αποτελέσουν θέματα για συζήτηση μέσα σε ένα τριήμερο, που ως επί το πλείστον είναι τριήμερο γιορτής και πολυεθνοτικής συνάντησης». Α

Αυτή, πάντως, είναι μόνο η μια πλευρά της κατάστασης, όπως λέει η Χριστίνα Τσαμουρά «η πλέον σκοτεινή, γιατί από την άλλη έχουμε και πρωτόγνωρη εισροή φωτός: Ο μεγαλειώδης αγώνας του λαού στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλης της Ελλάδας, η ηρωική του αντίσταση στις δυνάμεις καταστολής, οι λαϊκές συνελεύσεις και τα εγχειρήματα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης στις γειτονιές, οι αποφασιστικές απεργίες των χιλιάδων υπό απόλυση εργαζομένων, η εκκωφαντική κραυγή της αντιστεκόμενης κοινωνίας»πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω!»που αποτυπώθηκε με ένταση πρωτοφανή στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις είναι η άλλη, η ελπιδοφόρα όψη των πραγμάτων. Στο 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα έχουμε συζητήσεις για όλ’ αυτά, καθώς και για τις δράσεις και αντιστάσεις μας στο νέο τοπίο».

Στις εργασίες για τη διοργάνωση, που είναι τις τελευταίες ώρες πυρετώδεις, δεκάδες Έλληνες και μετανάστες δουλεύουν από κοινού σε εθελοντική βάση για να στήσουν και φέτος το τριήμερο που έχει γίνει θεσμός, καθώς πραγματοποιείται εδώ και δεκαπέντε χρόνια, αλλά ταυτόχρονα και σημείο αναφοράς για την πόλη – κάθε χρόνο περνάνε από τους χώρους του 15.000 με 20.000 άτομα.

Στην ερώτηση πώς θα περιέγραφε το φετινό Φεστιβάλ η Αγγελική Βαλσαμάκη απαντά: «Σαν ένα τριήμερο γλέντι στην καρδιά της Αθήνας, μια καλοκαιρινή γιορτή αλληλεγγύης και δημιουργικής συνύπαρξης, γεμάτη μουσικές από έλληνες και μετανάστες καλλιτέχνες, γεύσεις απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και κι αρώματα πολιτισμού από όλες τις γωνιές του κόσμου: θεατρικά, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές ταινιών, ζωντανή βιβλιοθήκη και δεκάδες θεματικοί χώροι θα εμπλουτίζουν το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών: η οικονομική κρίση, το κίνημα και η αριστερά στη νέα περίοδο, για τους εργατικούς αγώνες και τις προοπτικές τους, για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα συναντηθούμε με όσους και όσες ανέπτυξαν αυτοοργανωμένα εγχειρήματα αλληλεγγύης (λαϊκές συνελεύσεις, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά ιατρεία, δωρεάν μαθήματα κ.λπ.). Και βέβαια θα οργανώσουμε τις αντιστάσεις και τους αγώνες μας ενάντια στην εξαίρεση των δικαιωμάτων των μεταναστών, των προσφύγων και όλων όσων πλήττονται απ’ την ανελέητη επίθεση. Το φετινό μας σύνθημα είναι άλλωστε σαφές: όταν η επίθεση δεν έχει όρια, η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα!»