από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Συνήγορος του Πολίτη: «Οχι» στις έκτακτες εισφορές

Απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών
Συνήγορος του Πολίτη: «Οχι» στις έκτακτες εισφορές
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Καταπέλτης για τις έκτακτες εισφορές τις οποίες θέσπισε αρχικά η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είναι ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο Συνήγορος σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών επισημαίνει ότι οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις πλήττουν εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί με το συνήθη φόρο εισοδήματος και υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες ευπαθών ομάδων πολιτών.

«Τα φορολογικά βάρη» τονίζεται στην επιστολή «πρέπει να κατανέμονται στους έλληνες πολίτες ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις. Η κατανομή δηλαδή του φορολογικού βάρους θα πρέπει να γίνεται όχι με οριζόντια μέτρα, δηλαδή όχι σύμφωνα με την έννοια της αριθμητικής ισότητας, αλλά με την έννοια της ισότητας στη φορολογική προσπάθεια».
Ο Συνήγορος του Πολίτη επικαλείται αναφορές των πολιτών από τις οποίες προκύπτει ότι έκτακτα φορολογικά μέτρα, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών πρόσωπων, η έκτακτη εισφορά αντικειμενικών δαπανών και το τέλος επιτηδεύματος, πλήττουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πλήθος νοικοκυριών είναι υπερχρεωμένα (αποπληρώνουν ένα καταναλωτικό και ένα στεγαστικό δάνειο) εν μέσω συνεχόμενης μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος (μείωση αποδοχών - κύκλου εργασιών και αύξηση έμμεσων φόρων).

«Οι πολίτες αδυνατούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στα φορολογικά βάρη» τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη και συμπληρώνει: «Ορισμένοι μάλιστα αντιμετωπίζουν και πρόβλημα βιοπορισμού. Ετσι το ύψος των έκτακτων φόρων εμφανίζεται, τις περισσότερες φορές δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των φορολογουμένων, οι οποίοι ενδέχεται να εκποιήσουν ιδιοκτησία ή να λάβουν πρόσθετα δάνεια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης υπάρχει κίνδυνος επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως η κατάσχεση ακίνητης περιουσίας τους».
Η ανεξάρτητη Αρχή εκτιμά ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει άνισα τις διάφορες κοινωνικές ομάδες, έχει σημασία η εξέταση των μέτρων αυτών υπό το πρίσμα της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας. Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε άλλες έννομες τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κριθεί ότι η φορολόγηση του εισοδήματος σε ποσοστό άνω του 50% αυτού, προσδίδει στο φόρο απαγορευμένο δημευτικό χαρακτήρα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι από τη διαδοχική φορολογική επιβάρυνση, τόσο σε επίπεδο άμεσης φορολογίας (φόρος εισοδήματος, έκτακτες εισφορές και τέλη, φορολογία ακινήτων) όσο και σε επίπεδο έμμεσης φορολογίας (Φ.Π.Α. και ειδικοί φόροι κατανάλωσης πετρελαιοειδών, καπνών κλπ) δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας δικαιωμάτων των πολιτών, όπως της ιδιοκτησίας και της επιχειρηματικότητας.

Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  O Συνήγορος των λαθραίων!! | 04/07/2012 21:51
  Ο συνήγορος των παρανόμων, ο συνήγορος των κακοποιών, ο συνήγορος των λαθρεμπόρων, ο συνήγορος των τρομοκρατών, ο συνήγορος των μελαψών! Αυτούς νοιάζεστε!! Καλά, πρέπει να γίνει κοινωνική έρευνα, πώς σε μια χώρα που ξεψυχάει θέλουμε να παριστάνουμε τους άρχοντες!!! Αμ βέβαια το κόμπλεξ ανωτερότητας!!! Ο πληγωμένος μας ναρκισσισμός! Επιτέλους σε κάποιους ξόφαλτσους φαντάσομε ως ανώτεροι!!! Σε 3 4 χρονάκια θα σας δω, λιμάρες στους δρόμους ενώ οι μελαψοί θα ζουν στα σπίτια σας!
  Έεεεερχεται - συνήγορος της μακακίας
  απάντηση00
   
   
  Σωστά... | 04/07/2012 16:24
  κι' εγώ έτσι νομίζω. Ώστε όλες οι έκτακτες εισφορές θα πρέπει να γίνουν τακτικές...
  λόγιος λαμόγιος
  απάντηση40
   
   
   
  Και πως θα πληρωθεί το ανύπαρκτο κράτος; | 04/07/2012 14:02
  Και πως θα πληρωθούν οι ΔΥ, αν δεν πάρουμε την μπουκιά από το στόμα από τους μη έχοντας. Μπορεί να μην έχουμε κράτος, αλλά έχουμε ΔΥ, χώρια που πρέπει να πληρώσουμε και τις τελευταίες εκλογές.
  Μαμάρ
  απάντηση286
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
-