από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Επιτάχυνση αξιόλογησης, αναβολή απολύσεων στο Δημόσιο

Μονόδρομος οι αλλαγές δήλωσε ο κ. Μανιτάκης στο συνέδριο του «Econοmist
Επιτάχυνση αξιόλογησης, αναβολή απολύσεων στο Δημόσιο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μονόδρομο χαρακτήρισε τις αλλαγές στο κράτος υπό την πίεση της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» εξήγειλε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου που πραγματοποιείται με τον έλεγχο της task force.

Ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος εμμέσως πλήν σαφώς απέρριψε - προς το παρόν τουλάχιστον -, την απαίτηση της τρόικας για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων το τρέχον έτος χωρίς να έχει υπάρξει αξιολόγηση του προσωπικού και τάχθηκε κατά την περαιτέρω μείωσης των αποδοχών του προσωπικού στο Δημόσιο, επισήμανε ότι απαιτείται ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο 100 ημερών, που μεθοδευμένα θα παρεμβαίνει σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας διοίκησης, με την συνδρομή όλων των εργαζομένων.

«Η ελληνική ιδιαιτερότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «έγκειται στο ότι το πρόβλημα του δημόσιου τομέα δεν είναι το μέγεθός του, καθώς αυτό δεν αποκλίνει σημαντικά ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων και τη δημόσια δαπάνη για μισθούς και λειτουργικά έξοδα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των λοιπών κρατών-μελών στην Ε.Ε. Είναι κυρίως το πρόβλημα της χαμηλής αποδοτικότητας, δεδομένου ότι σε σχέση με το ύψος των δημόσιων δαπανών ως ποσοστού του ΑΕΠ, ο δημόσιος τομέας παράγει λίγες και χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς το κόστος των γραφειοκρατικών βαρών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε περίπου 8% του παραγόμενου ΑΕΠ,το οποίο προσεγγίζει το ποσό των 20 δισ. Ευρώ. Παρόλα αυτά, η χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία ωθεί τους πολίτες να προσφεύγουν σε ιδιωτικούς παρόχους. Η πραγματικότητα αυτή οδηγεί σε τεράστιες ανισότητες ευκαιριών και σε αποκλεισμό της πρόσβασης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων σε βασικές υπηρεσίες».

Ο κ. Μανιτάκης παραδέχθηκε ότι υπό την πίεση της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης οι αλλαγές στο κράτος εμφανίζονται ως μονοδρομος. «Υπό τις παρούσες συνθήκες», υπογράμμισε ωστόσο «οι περικοπές χωρίς ταυτόχρονη ριζική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα οδηγούν σε αδιέξοδο. Η οριζόντια περικοπή προσωπικού, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών των δημόσιων υπηρεσιών για τον εντοπισμό του πραγματικά πλεονάζοντος προσωπικού, δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε δομές που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν ανέπαφοι οργανισμοί των οποίων η κατάργηση ή η συγχώνευση δεν θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Στις απόλυτες προτεραιότητες των επόμενων μηνών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι:

Α) Η επίσπευση των διαδικασίων συνολικής αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού όλων των φορέων του δημόσιου με κριτήριο την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Β) Στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την απλούστευση των διαδικασίων και τη μείωση των διοικητικών βαρών ιδιαίτερα σε τομείς που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την επιχειρηματικότητα. Η επιτάχυνση του προγράμματος μείωσης της γραφειοκρατίας και άρσης των διοικητικών βαρών προϋποθέτει το συνολικό επανασχεδιασμό των διαδικασίων και την εισαγωγή νέων προτύπων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο τη μείωση του κόστους, την ενίσχυση του ποιοτικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον περιορισμό της διαφθοράς.

Γ) Η καθιέρωση μιας νέας πολιτικής συντονισμού της κυβερνητικής δράσης που θα οδηγήσει στην άμεση βελτίωση του βαθμού συνοχής του κυβερνητικού έργου και την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος των αλληλεπικαλύψεων και συναρμοδιοτήτων που οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Βασικό παράγοντα και κινητήρια δύναμη για την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Μανιτάκης θεωρεί ότι αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό στην απόδοση του οποίου στηρίζεται η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

«Η αναδιάρθρωση της διοίκησης δεν μπορεί να συντελεστεί δίχως την αποφασιστική συνδρομή των δημοσίων υπαλλήλων» τόνισε. «Πρέπει η διοίκηση να ενστερνιστεί το πνεύμα της ανανέωσης και ο διοικητικός υπάλληλος να βιώσει τη μεταρρύθμιση σαν δικό του δημιούργημα, σαν ένα σύγχρονο όραμα της κοινωνίας μας, ούτως ώστε να πάρει πρωτοβουλίες, να απελευθερωθεί η φαντασία του από τα περιττά γραφειοκρατικά βάρη και να δημιουργήσει. Και αυτό βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε συνθήκες δραστικής μείωσης αποδοχών και εργασιακής ανασφάλειας που θίγουν την αξιοπρέπειά του».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός θα είναι ο νέος τύπος δημόσιου υπαλλήλου 
 
 
σχόλια (16)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Πρέπει να βουλιάξουμε για να αλλάξουμε! | 04/07/2012 10:10
  Ότι δεν θα κάνατε απολύσεις να μας το λέγατε προεκλογικά να είχαμε ψηφήσει διαφορετικά. Πρέπει οι Έλληνες να ενωθούν ενάντια στην διοικητική και φορολογική τυραννία των δ.υ. Κίνημα δεν πληρώνω μέχρι να γίνουν απολύσεις! Πάρτε τα λεφτά από τις τράπεζες, αγοράστε ομόλογα το Γερμανικού δημοσίου, κρύψτε τα σε στρώματα, αλλά μην τα δίνετε σε φόρους για να πληρώνονται οι αργόμισθοι, να δω που θα βρει λεφτά να τους πληρώσει ο Μανιτάκης.
  Νέο-μετανάστης
  απάντηση91
   
   
  αξιολογηση στον ιδιωτικο τομεα | 04/07/2012 09:46
  αξιολογηση παντου.και στον ιδιωτικο τομεα.
  nikos
  απάντηση63
   
   
  ΔΙΩΞΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ...!!! | 04/07/2012 09:44
  ΠΡΩΤΑ κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ 70.000 ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ,ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΕΠΙΘ.ΔΗΜ.ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ κ.Λ.ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ...,ΠΟΥ Ο ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ (ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΣ...) ΡΕΠΠΑΣ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕ (Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΝΗ...) ΜΕ 3 ΜΗΝΕΣ ΑΡΓΙΑ...!!!! ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΤΟΚΩΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΑΠ'ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ...!!!
  ΓΙΩΡΓΟΣ
  απάντηση160
   
   
  Το τραγικότερο όλων... | 04/07/2012 00:59
  Θα δώσω ένα δίκιο στον αξιότιμο κύριο υπουργό, όσον αφορά το θέμα της αποδοτικότητας. Είναι γεγονός ότι το δημόσιο είναι κάτι παραπάνω από μη αποδοτικό, δεν αναρωτήθηκε όμως κανείς γιατί; Είναι προφανές ότι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κατανοήσει σωστά το ρόλο τους. Πολύ επιτυχημένος είναι ο αγγλικός όρος "civil servant", κάτι που δυστυχώς δεν είναι οι δ. υπάλληλοι στην Ελλάδα, δηλαδή υπηρέτες(!) των πολιτών, ενώ θα έπρεπε και με το παραπάνω μάλιστα, διότι αυτοί τους πληρώνουν μέσω των φόρων που πληρώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο! Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το τραγικότερο όλων. Σε συνδυασμό και με τις υπέρογκες διαστάσεις του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, τις οποίες σε αντίθεση με τον κύριο υπουργό εγώ διακρίνω και νομίζω και κάθε νοήμων πολίτης που γνωρίζει στοιχειώδη αριθμιτική, οδηγούμεθα λοιπόν στο τελικό "ζημία εις το τετράγωνο". Τα περι αξιολόγησης δεν μπαίνω καν στον κόπο να τα σχολιάσω...
  klainmain
  απάντηση41
   
   
  Αναβολή κι εμείς να σας πληρώνουμε φόρους | 03/07/2012 21:16
  που αντί να πάνε στην προοδο του τόπου πάνε στα τσιράκια σας! ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στις επόμενες εκλογές να γίνει δουλειά!!! Mπάστα οι κηφήνες!
  Χ Α
  απάντηση50
   
   
  Πικρη η αληθεια,αλλα αυτη ειναι. | 03/07/2012 20:59
  Το κακο ειναι οτι οι περισσοτεροι υπαλληλοι,που μπηκαν χωρις ΑΣΕΠ,δεν εχουν προσοντα ,και πρεπει να φυγουν,διοτι μπλοκαρουν το συστημα.Το να καταδικαζουμε τους πολλους,για να προστατεψουμε τους κολλητους μας,δε νομιζω οτι ειναι ο,τι καλυτερο για τη Χωρα,στην κατασταση ιδιως στην οποια βρισκεται αυτη.
  Πειραιωτης Μαουνιερης
  απάντηση80
   
   
  Νέα δικαιολογία η αξιολόγηση | 03/07/2012 20:48
  στα επόμενα χρόνια θα ασχολούνται τώρα με την αξιολόγηση. Πάλι στάχτη στα μάτια του κόσμου ρίχνουνε. Με τα μοντέρνα ηλεκτρονικά μέσα μπορούν σε 2, 3 μήνες να έχουν τελειώσει με την αξιολόγηση. Αυτοί θα ασχολούνται με την αξιολόγηση μέχρι να ξεχάσει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται.
  stefan_g
  απάντηση80
   
   
  Ανόητος ακτιβισμός | 03/07/2012 19:42
  Τελικά, στους πολιτικούς μας ταιριάζει το ρητό "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει", αφού η ιστορία των απολύσεων είναι τουλάχιστον δυο ετών. Ταυτόχρονα, βάζουν "το κάρο μπροστά από το άλογο": αν π.χ. κάποιος Δ.Υ. έχει τοποθετηθεί σε θέση που δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά προσόντα του και αξιολογηθεί ως ανεπαρκής θα φταίει αυτός; (εκτός κι αν ο ίδιος "κυνήγησε" τη θέση); Μήπως θα έπρεπε να αναθεωρηθούν πρώτα τα εν πολλοίς αναχρονιστικά οργανογράμματα των δημοσίων υπηρεσιών με βάση τα σημερινά δεδομένα (χρήση Η/Υ,πραγματικές ανάγκες των πολιτών κλπ.); Κατόπιν να γίνει μια αξιοκρατική ανακατανομή του προσωπικού με κριτήριο "ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση" και μετά (από 2-3 χρόνια) να ακολουθήσει η αξιολόγηση των Δ.Υ.; Επίσης, δεν θα έπρεπε να απολυθούν υπάλληλοι όχι με κριτήριο την επικείμενη συνταξιοδότησή τους, διότι αρκετοί από τους 50-55 ετών έχουν πείρα και ικανότητες, που θα στερηθεί επώδυνα το Δημόσιο; Αλλά αντίθετα να απαλλαγούμε από τους πραγματικά υπεράριθμους, με βάση τα σύγχρονα οργανογράμματα ή όσους προσλφθηκαν κατά παράβαση του νόμου Πεπονή; Τέλος, να μειωθούν δραστικά οι (Πασοκικής εμπνεύσεως) στρατιές των εκατοντάδων συμβούλων, που όχι απλά συμβουλεύουν, αλλά στην πράξη αποφασίζουν κιόλας, "βάζοντας στη γωνία" αρκετούς ικανούς Δ.Υ. Ο Κος Μανιτάκης ακολουθεί δυστυχώς μια θλιβερή, καιροσκοπική έμπνευση του Κου Ρέππα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι η καθηγητική ιδιότητα ουδόλως εγγυάται και μια διοικητική/διαχειριστική επάρκεια. Ή όπως λέει κι ένα γερμανικό ρητό: "εκατό καθηγητές (εννοεί στην εξουσία) και η χάθηκε η χώρα".
  Σαλονικιός
  απάντηση41
   
   
   
  ΑΝΑΒΟΛΗ | 03/07/2012 17:26
  ΠΑΛΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ; ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ ΤΙΣ ΚΑΡΑΒΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΓΟΜΙΣΘΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΣΕΙ; ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΘΕΣ; ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ; ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΟΥΛΑ ΤΟΥΣ; ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ;
  ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ
  απάντηση4211
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  πώώώς | 03/07/2012 17:14
  "...αυτό (το ελλ.δημόσιο) δεν αποκλίνει σημαντικά ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων και τη δημόσια δαπάνη για μισθούς και λειτουργικά έξοδα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των λοιπών κρατών-μελών στην Ε.Ε. " ....Πώώώς;... Εμένα με έπεισε ο Πρετεντέρης ότι για την κρίση φταίει ο μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων καθώς και τα λεφτά που ξοδεύουμε για να τους πληρώσουμε. Και αν δεν είναι αυτό, γιατί τους περικόψαμε τους μισθούς και γιατί να τους απολύσουμε; ΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΕΙΤΕ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ είναι η απάντηση. ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΧΩΡΙς ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΝΤΩΓΩΝΙΣΜΟς ΑΠΟ ΑΥΤΟΥς (ΤΟΥς ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ). Το χτύπημα στους δημόσιους υπαλλήλους ήταν το μέσον. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν το μοντέλο αγοράς με μικομεσαίες επιχειρήσεις. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ENANTION TΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΤΑΝ ΑΔΥΣΩΠΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΡΩς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.
  ΧΧΧ
  απάντηση1625
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΚΑΛΟΣ ΔΥ=ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΔΥ! | 03/07/2012 16:46
  Το μόνο που πραγματικά μετάνιωσα είναι ότι δεν ψήφισα ΚΑΙ για δεύτερη φορά ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ! Τώρα τι λέει το κάθε κρατικό κοπρόσκυλο τύπου μανιτάκη, ποσώς μας ενδιαφέρουν! ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΩΡΙΣ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ!
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
  απάντηση4116
   
   
  τρείς λαλούν και δυό χωρεύουν. | 03/07/2012 15:16
  Ο Υπουργός μιλάει σε μελλοντικό χρόνο "θα", ενώ η κατάσταση είναι περασμένη. Το γιατί δεν γίνεται αυτό που έπρεπε από χρόνια να γίνει, είναι σε άλλη ιστορία γραμμένο. Η Ελλάδα δεν έχει ψωμί και αυτοί μιλάνε για το παντεσπάνι. Η δραχμή θάναι σίγουρα μια λύση με τόσους "βαρβάρους" στην κυβέρνηση.
  Μαμάρ
  απάντηση165