«Εξαιρετικά τεκμηριωμένη» χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος, την επίμαχη απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών(599/2012) που έκρινε αντισυνταγματικούς και αντίθετους στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και αντίθετους στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας τους δύο μνημονιακούς νόμους 3833/2010 και 3845/2010 που επέβαλαν μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων, κ.λπ. των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου, υπογραμμίζει ο κ. Αδαμόπουλος, «κατορθώνει να πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της διασαλευθείσας τάξης και συνταγματικής νομιμότητας, αποτέλεσμα για το οποίο πάσχισαν από καιρό ο νομικός κόσμος της χώρας, ιδίως δε ο ΔΣΑ, κάνοντας χρήση του παρεχόμενου νομικού οπλοστασίου ως άμυνας έναντι του ‘Μνημονίου’ και των ρυθμίσεων που αυτό εισήγαγε».

Με ιδιαίτερη τόλμη, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «η δικαστική εξουσία δεν διστάζει να εκφύγει από τα στεγανά μέσα στα οποία επιχείρησαν να την εγκλωβίσουν η εκτελεστική εξουσία και οι γνωστοί πλέον εξωθεσμικοί παράγοντες, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ιδιότητά της ως εξουσίας λειτουργικά ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης, που δρα αποκλειστικά και μόνο προς όφελος των πολιτών και της αποκατάστασης του συναισθήματος δικαίου».