Αναστατωμένη είναι η τοπική κοινωνία της Καστοριάς. Μια ιδιαίτερα «κοινωνική» αρκούδα δεν λέει να απομακρυνθεί από την περιοχή μεταξύ Δισπηλιού και Μακεδνών. Πρόκειται για το ίδιο ζώο το οποίο είχε πιαστεί προημερών από την οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» προκειμένου να απομακρυνθεί από την περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς – τη χερσόνησο της πόλης – στην οποίο είχε φτάσει κολυμπώντας.

Τότε η αρκούδα είχε ραδιοσημανθεί από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα οι επιστήμονες της οργάνωσης βρίσκονται και πάλι στην περιοχή καθώς η αρκούδα προκάλεσε ζημιές.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς έχει τοποθετήσει ειδικές παγίδες προκειμένου το ζώο να αναισθητοποιηθεί και αφού επαναπρογραμματιστεί το ραδιοκολάρο του, να προχωρήσει η επιχείρηση απώθησης του από την περιοχή.
Η οργάνωση υλοποιεί πρόγραμμα LIFE στην περιοχή με στόχο να μεταφερθεί η τεχνογνωσία στους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, Φορέα Διαχείρισης κτλ), ώστε να μπορούν στο μέλλον να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ή να αντιμετωπίζουν αντίστοιχα περιστατικά με αρκούδες οι οποίες προσεγγίζουν οικισμούς ή προκαλούν ζημιές.
Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στο πλαίσιο του ίδιου έργου, έχει ήδη προμηθεύσει με ηλεκτροφόρα περίφραξη τον κτηνοτρόφο του οποίου το πρόβατο έφαγε η αρκούδα.
Η εποχή αυτή είναι περίοδος μεγάλης κινητικότητας των αρκούδων με σκοπό την αναζήτηση τροφής.