από metereologos.gr
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
 
 

Οι Ελληνες δεν έχουν στο DNA τους τον εθελοντισμό...

Ποια είναι τα συμπεράσματα έρευνας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς
Οι Ελληνες δεν έχουν στο DNA τους τον εθελοντισμό...
Στιγμιότυπο από τη δεύτερη Έκθεση Εθελοντισμού για τον Ανθρωπο και το Περιβάλλον, στο Ζάππειο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι Έλληνες δεν έχουν κουλτούρα εθελοντισμού. Παρότι στην κατηγορία των νέων μορφωμένων πολιτών, τα ποσοστά εθελοντισμού φαίνεται να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο εθελοντισμός δεν αποτελεί μια διαδεδομένη οδό κοινωνικής ενεργοποίησης για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για το ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας δεν φαίνεται να συμμετέχει σε εθελοντικές δραστηριότητες είτε στο πλαίσιο του τυπικού είτε του άτυπου εθελοντισμού.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα που παρουσιάστηκε στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου την Πέμπτη, το 81,1% του πληθυσμού δε συμμετείχε καμία φορά σε άτυπες κοινωνικές δραστηριότητες, το 29,1% συμμετείχε σε εθελοντικές δραστηριότητες θρησκευτικών ή εκκλησιαστικών οργανώσεων, το 3,2% σε δραστηριότητες φιλανθρωπικών οργανώσεων, το 8,2% σε δραστηριότητες ψυχαγωγικών ομάδων και μόλις το 5% σε δραστηριότητες πολιτικών κομμάτων, εργατικών σωματείων, συνδικάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η ποσοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, από τις 9 ως τις 25 Μαρτίου 2012, με βάση 1.767 ερωτηματολόγια. Αντίστοιχα, η έρευνα σε εθελοντικές οργανώσεις, διενεργήθηκε από τις 9 ως τις 30 Μαρτίου 2012 με βάση 151 ερωτηματολόγια. Πάντως, η διαχρονική έλλειψη πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων, όπως ανέφεραν κατά την παρουσίαση της έρευνας οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, δεν επιτρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των εθελοντών στην Ελλάδα καθώς και ο βαθμός συμμετοχής του πληθυσμού σε εθελοντικές δραστηριότητες (τυπικές, μέσω των οργανώσεων δηλαδή, ή άτυπες).

«Το ευρωπαϊκό έτος 2011 εθελοντισμού είχε θέσει ως στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η εθελοντική δράση και η ενεργός συμμετοχή του πολίτη» ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την Ελλάδα κ. Αντώνης Καϊλής.
«Με τη λογική ότι ο εθελοντισμός πρέπει να συμπεριληφθεί στις προσπάθειες για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, η ΕΕ δραστηριοποιείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, μέσα από μια συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται από το σύνολο των κρατών-μελών επιδιώκεται η δημιουργία ενός περιβάλλοντος κατάλληλου για τον εθελοντισμό στην ΕΕ και η άρση των όποιων πιθανών εμποδίων» είπε ο κ. Καϊλής.

«Το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού συνέπεσε με μια εποχή κρίσης για τη χώρα μας, μιας κρίσης οικονομικής, πρωτίστως όμως ηθικής, μιας κρίσης αξιών» τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Γιάννος Λιβανός στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης των αποτελεσμάτων του εθνικού σχεδίου δράσης για το ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού 2011. «Στη δεδομένη αυτή χρονική συγκυρία η προώθηση του εθελοντισμού ως μέσο αντίστασης στην κρίση και τόνωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, απέκτησε - και έχει ακόμα- μια ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία» πρόσθεσε.

«Ο εθελοντισμός δεν φιλοδοξεί να είναι η απάντηση στο οξύ θέμα της ανεργίας των νέων, είναι όμως η απάντηση στο θέμα της αλλαγής νοοτροπίας που ταλανίζει τη χώρα και πνίγει τους νέους και τις νέες, είναι η απάντηση στο θέμα της ηθικής κρίσης» συνέχισε ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς.

Ο κ. Λιβανός έκανε γνωστό ότι για τη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα θέματα του εθελοντισμού δημιουργήθηκε και ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ καθώς και ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υλικό δηλαδή που θα διατίθεται (και) στα σχολεία.

Η έρευνα
Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας «ESS» φαίνεται ότι αργά και σταθερά πολλαπλασιάζονται την τελευταία δεκαετία οι ενδείξεις ότι υπάρχει μια αύξηση της συμμετοχής κυρίως των νέων μορφωμένων ατόμων, κεντρώας ιδεολογικής προέλευσης σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τις άτυπες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εισερχόμαστε σε μια φάση επαναπροσδιορισμού της πολιτικής συμμετοχής, η οποία, για ένα τμήμα των πολιτών, συντελείται έξω από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις που εμμέσως καθοδηγούν.

Ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών, όπως προκύπτει από την έρευνα, ανέρχεται περίπου σε 30 με 32 χιλιάδες και φαίνεται να υπάρχει αυξητική τάση συμμετοχής σε εθελοντικές δραστηριότητες. «Η κινητοποίηση πολιτών κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 αποτέλεσε, ίσως, κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Εθελοντισμού στη χώρα», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Γενική Διεύθυνση Εθελοντισμού του «Αθήνα 2004» υπήρξαν 160.000 αιτήσεις εθελοντών (από τους οποίους όμως 25% ήταν αλλοδαποί και το 10% ομογενείς), ενώ ο τελικός αριθμός των εθελοντών έφτασε τους 58.000, με το 43% εξ αυτών να απαρτίζεται από νέους ηλικίας μέχρι 24 ετών. Σημαντικός αριθμός πολιτών, περίπου 25.000, συμμετείχαν, επίσης, σε εθελοντικές δραστηριότητες κατά τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011 στην Αθήνα.

Πάντως, η προσπάθεια χαρτογράφησης του χώρου των οργανώσεων από τους δημόσιους φορείς έχει αξιολογηθεί ως ελλιπής, αποσπασματική και εν ολίγοις προβληματική καθώς δεν δίνουν τεκμηριωμένα αποτελέσματα, με μια διαχρονικότητα, σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ελληνικών εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο.

Στην Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη μια μέσο - μακροπρόθεσμη έρευνα για την ποιοτική και ποσοτική αποτύπωση των χαρακτηριστικών του εθελοντισμού από κάποιο ερευνητικό ίδρυμα, ινστιτούτο, πανεπιστημιακό τμήμα, κλπ.

Από τα πορίσματα της μελέτης προκύπτει ότι η παρουσία του επίσημου εθελοντισμού στη χώρα μας αν και παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη την τάση που παρουσιάζεται για ενδελεχή και πολυσχιδή παρουσία των εθελοντικών οργανώσεων στη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικών δυσχερειών, αλλά και προκλήσεων, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικά του μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνών, παρ' όλες τις επιμέρους διαφορές (που κυρίως οφείλονται στο φύλο και την ηλικία των ερωτώμενων), στους τομείς και στη μορφή συμμετοχής, στις ώρες που προσφέρονται στην εθελοντική εργασία αλλά και στη σχέση με τον ανεπίσημο εθελοντισμό, προκύπτει ότι όσοι ασχολούνται με τον εθελοντισμό διακρίνονται για τη σοβαρή ενασχόλησή τους με αυτόν καθώς και για τη θετική αποτίμηση του ρόλου του εθελοντισμού, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Διατυπώθηκαν μάλιστα, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω προτάσεις:

-Δημιουργία ενός ενιαίου Μητρώου με κανόνες για την ταξινόμηση και καταγραφή των οργανώσεων.

-Διαφοροποιημένο πλαίσιο λειτουργίας και ρύθμισης της συνεργασίας μεταξύ Δημόσιων Φορέων και Οργανώσεων ανά υπουργείο, με γενικές όμως αρχές, λόγω της πολυπλοκότητας και ποικιλομορφίας των Οργανώσεων.

-Καθιέρωση ενός ευρύτερου πλαισίου ελέγχου της λειτουργίας και της χρηματοδότησης, ειδικά στους τομείς όπου η Πολιτεία στρέφει συστηματικά την προσοχή της.

-Ημερίδες ευαισθητοποίησης και συνεργασιών.

-Διαβούλευση με τις τοπικές οργανώσεις για τη διαμόρφωση των όρων συνεργασίας, του πλαισίου και συστήματος αξιολόγησής της σχέσης τους με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους.
-Εκκίνηση διαλόγου μεταξύ των Οργανώσεων για τις αξίες, τη λειτουργία και την επιβίωσή τους με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

-Εξωστρέφεια των οργανώσεων, αλλαγή κουλτούρας συνεργασίας και δημιουργία συμπράξεων σε μεγαλύτερα σχήματα (π.χ. Ομοσπονδίες, Δίκτυα, Συστάδες, κλπ) με σκοπό τη δικτύωση, την ενδυνάμωση, την απόκτηση τεχνογνωσίας, την αναζήτηση χρηματοδότησης.

-Ενέργειες Δημοσιότητας και Ευαισθητοποίησης με σκοπό την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος, γενικότερα, μέσω της στρατηγικής προσέλκυσης νέων εθελοντών - ανάδειξης των βέλτιστων πρακτικών, δημοσιοποίησης των δράσεων των οργανώσεων.

-Συνεργασία των Οργανώσεων με το Σχολείο για την από κοινού διοργάνωση και υλοποίηση δράσεων Εθελοντισμού όπως και δράσεων καλλιέργειας «συνείδησης» του ενεργού πολίτη στις μικρές κυρίως ηλικίες.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (30)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ...ανοησίες... | 17/06/2012 23:22
  ...υπάρχει μιά μικρή διαφορά από αυτό που λέμε εθελοντισμό και όπου οι Έλληνες κατά κανόνα συμμετέχουν και από το ...δήθεν κάνουμε κάτι ... έτσι για να ...λέμε , που φυσικά αφήνει αδιάφορους τους περισσότερους...
  Ζάχος
  απάντηση11
   
   
  Ο μεσος καποιος | 17/06/2012 16:32
  Η γειτονια του μεσου καποιου ειναι γεματη σκουπιδια, και απονερα, γιατι αυτοι στους οποιους εχει αναθεσει την καθαριοτητα της, δεν κανουν τη δουλεια τους. Δηλαδη ο μεσος καποιος ζει καθημερινα μεσα στη βρωμα γιατι φταινε αλλοι. Και ετσι ουτε αγωνιζεται για να υποχρεωση τους αλλους να δουλεψουν, ουτε αρπαζει μια σκουπα γιατι δεν ειναι κοροιδο, αυτος να καθαριζη και οι αλλοι να τον δουλευουν απ'τα γυρω μπαλκονια. Ο μεσος καποιος δηλαδη εχει ανακαλυψει πως αυτος κουλτουριαρης ων, δεν ειναι υποχειριο οπως οι δυτικοευρωπαιοι, γι'αυτο παταει στα σκατα της γειτονιας του και τα κουβαλαει στο σπιτι του. Και μετα αναρρωτιεται γιατι το σπιτι του μυριζει ασχημα!!
  Ενας πρωην μεσος καποιος
  απάντηση51
   
   
  Πολυ σοβαρο θεμα και πολυ επικαιρο | 17/06/2012 15:53
  Ο αδελφος μου εζησε για πολλα χρονια χαρη στη γενναιοδωρια αγνωστων Ελληνων αιμοδοτων. Οι ανθρωποι που δινουν στον συνανθρωπο, χωρις να ζητανε ανταλλαγματα και χωρις να προσπαθουν να αναλυουν τα αυτονοητα, ειναι ανωτεροι ανθρωποι. Σε σας που προσφερετε σας διαβεβαιω πως η προσφορα σας ποτε δεν παει χαμενη.
  Προσφορα στο συνανθρωπο
  απάντηση70
   
   
  Οι Ελληνες δεν έχουν στο DNA τους τον Πατριωτισμό όχι τον Εθελοντισμό | 16/06/2012 19:16
  ...και γι 'αυτό φταίει, φυσικά, η εθνομηδενιστική Αριστερά η οποία ευνούχισε πνευματικά τον Ελληνα και του αφαίρεσε κάθε ικμάδα πατριωτισμού, σε βαθμό που η Ελληνική Σημαία να θεωρείται φασιστικό έμβλημα, και οι λέξεις Ελληνας και Πατριώτης, βρισιές. ΙΣΡΑΗΛ: Υπάρχει στο Ισραήλ ένα εθελοντικό πρόγραμμα, εκτός απο αυτά στα Κιμπούτζ, ΄όπου άνθρωποι απ'όλον τον κόσμο έρχονται στο Ισραήλ για να δουλέψουν για τον Ισραηλινό Στρατό δωρεάν. Οι εθελοντές πληρώνουν την ασφάλεια τους, και τα εξοδά τους άφιξης, αναχώρησης και τουρισμού στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός Στρατός τους δίνει μια χρησιμοποιημένη στολή αγγαρείας, ένα ζευγάρι χρησιμοποιημένες αρβύλες, και δυο πιάτα φαί την ημέρα. Οι εθελοντές πληρώνουν επίσης απο την τσέπη τους την ασφάλεια τους σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας του Ισραήλ, καθώς και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη σε ανάλογη ισιωτική εταιρεία του Ισραήλ. Απορώ ποιός Ελληνας ή Ελληνίδα θεός φυλάξει, θα δούλευε τζάμπα για τον Ελληνικό Στρατό. Κανένας φυσικά αφού δεν θα το επέτρεπε το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όμως, στο Ισραήλ οι γυναίκες υπηρετούν 2 με 3 χρόνια. Την ίδια ηλικία, οι δικές μας την ξοδεύουν κάνοντας αντιρατσιστικές και αντεθνικές πορείες με τους Αναρχοκομμουνιστές στα πανεπιστήμια, μαθαίνοντας πώς να πεολειχούν τους αραπάδες και τους αντεξουσιαστές που πουλάνε ναρκωτικά στα πανεπιστήμια, και μαθαίνοντας πώς να χορεύουν τσιφτετέλια στις μπουζουκλερί της Ιεράς Οδού. Ορίστε η απάντηση σου Μάρνυ (λόλ) Παπαματθαίου. Δεν λείπει ο εθελοντισμός απο μας, η φιλοπατρία και η αγάπη πρός την Ελλάδα λείπει, και γι'αυτό φταίει η Αριστερά.
  Model Citizen
  απάντηση53
   
   
  ΛΑΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ; | 16/06/2012 16:22
  Κι εγω, προχθες μολις 65αρης και μια απο τις κορες μας ηταν εθελοντης, εκεινη στους 'Γιατρους χωρις Συνορα' στην Αθηνα. Εγω στο Λονδινο με μια πολεοδομικη εταιρια για καμποσα χρονια εως περσυ οταν μας εκοψε την χρηματικη βοηθεια η Δημαρχια-Κεντρικη κυβερνηση.
  Nikolas I. Xenakis
  απάντηση00
   
   
   
  Πολυ σωστα | 16/06/2012 12:15
  Φυσικα και δεν πιστευουν στον εθελοντισμο. Διοτι εχουν μυαλο και σκεφτονται. Ουτε πιστεψαν ποτε στην προβατοποιηση των Γερμανο-Αγγλοσαξωνων. Σε μια διαδικασια που ζηταει τον εθελοντισμο ολα τα μερη πρεπει να συμμετεχουν εθελοντικα. Οχι καντε εσεις τους εθελοντες να τα οικονομησουμε εμεις. αυτο ισχυει απο το μεγα παραδειγμα των Ολυμπιακων Αγωνων μεχρι την ανακυκλωση των παλαιων κινητων. Δεν τσιμπαει ευκολα ο Ελληνας σε τετοια κολπα. Εναι αυτο που δεν κατακαβαινουν οι Ευρωπαιοι "Εταιροι μας" και μενουν συνεχως καγγελο με τη σταση μας. Δεν κανουν τον κοπο να διαβασουν λιγο Ελληνικη Ιστορια. Ισως τοτε πειστουν οτι ο Λαος που κατοικει εδω ειναι κατ ευθειαν απογονος των Αρχαιων Ελληνων (τηρουμενων των αναλογιων), κατι ως γνωστον το αμφισβητουν εντονα.
  bion
  απάντηση211
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Οι πραγματικοι λογοι......... | 15/06/2012 23:00
  ειναι πιο συνθετο το θεμα και δυστηχως κανεις δεν θελει να το ακουμησει πραγματικα Οι εθελοντες στην Ελλαδα δεν εχουν κανενα νομικο πλαισιο λειτουργιας δεν υπαρχει καμια ασφαλιση (σε περιπτωση ατυχηματος) ουτε καμια νομικη καλυψη των εθελοντων Εαν γινει καποιο ατυχημα τρεχεις να βγαλεις ακρη με τον ασφαλιστικο σου φορεα (και τον εργοδοτη σου) Επισης ειναι σιγουρο οτι οι χωρες που εχουν υψηλα ποσοστα εθελοντισμου , εχουν μικρα ποσοστα διαφθορας και δεν χρησιμοποιουν τους εθελοντες για να βγαζουν τζαμπα δουλεια και να τρωνε καποιοι ευρωπαϊκα κολδυλια Ας δουλεψει λοιπον η πολιτεια πανω σε αυτα τα προβληματα , ας μαζευτουν οι χιλιαδες υποτιθεμενες ΜΚΟ που εχουν δημιουργηθει , ας μοιραστουν σωστα τα κονδυλια και να ειστε σιγουροι οτι θα φανει η φιλοτιμια του Ελληνα
  oatysa
  απάντηση105
   
   
  Οι Έλληνες δεν έχουν στο DNA τους | 15/06/2012 21:33
  τη δουλειά γενικότερα. Εδώ δε δουλεύουν όταν πληρώνονται, θα δουλέψουν τσάμπα; Φραπεδιά, κοπάνα, τσαμπουκάς, λαμογιά, επιδοτησούλα, τζιπάρα, χλίδα και δημόσιο φορ έβερ.
  ...
  απάντηση115
   
   
   
  δεν θέλαμε κοινωνικούς εθελοντές.. είχαμε οικογένεια και φίλους να βοηθάνε | 15/06/2012 16:19
  Αρκετές 'ποιοτικές' έρευνες έχουν δείξει ότι ο εθελοντισμός στην ελλάδα δεν έχει ανθήσει για ένα βασικο λόγο: Την τακτική των ελλήνων να στηρίζονται στην οικογένεια κ σε φίλους σε περίοδο ανάγκης και όχι στην κοινωνία. Δηλαδή, αρρώστησες βαρειά? δεν έχεις δουλειά, φαγητό, φαρκακά κλπ? θα σε βοηθήσει ο φίλος, η οικογενεια και όχι κάποια μη-κυβερνητική οργάνωση που βοηθάει τους ταλαιπωρους όπως γίνεται στο εξωτερικό.. Ε, δε θα το κατηγορήσουμε κ αυτό τώρα για τους Έλληνες. Αν και σύντομα βλέπω τον οικογενειακό και κοινωνικό ιστό δiαλύμενο κατα τα 'προοδευτικά' πρότυπα
  Μαρίνα
  απάντηση106
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει | 15/06/2012 13:47
  Υπήρξαμε εθελοντές στην Ολυμπιάδα και γνωρίζαμε πολύ καλά ότι το κάναμε γιατί είχε πέσει φαγοπότι για να περνάει καλά η Αγγελοπούλου και η παρέα της, αλλά δεν μας ένοιαζε γιατί ήταν άλλη η ιδέα και το κίνητρο. Αυτό όμως δεν αποτελεί δεδομένο ότι κάποιοι θα "εκμεταλλεύονται" εσαεί κάποιους στο "βωμό του εθελοντισμού". Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει και καλά θα κάνουν να το καταλάβουν καλά ορισμένοι.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση115
   
   
  Δεν τρώμε κουτόχορτο, πειράζει; | 15/06/2012 13:23
  Επί Ολυμπιακών η Αγγελοπούλου (η χαλυβούργαινα, που την έλεγε και η Μαλβινα) έβγαινε και μας έλεγε πόσο ωραίο πράγμα είναι ο εθελοντισμός αλλά η ίδια δεν ήταν εθελόντρια, έπαιρνε μισθάρα παχιά παχιά και τους ταλαίπωρους που δούλεψαν για την Επιχείρηση, τους κορόιδεψαν με κάτι τζαμπαντάν αναμνηστικά όπως οι Άγγλοι τους ιθαγενείς με τα καθρεφτάκια. Απλώς από τότε κύλησε νερό στ'αυλάκι και ο κόσμος δεν τρώει πια κουτόχορτο. Τόσο κακό το βρίσκεις αυτό;
  Iουλιανός Α.
  απάντηση138
   
   
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ | 15/06/2012 11:47
  ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΤΖΑΜΠΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004. Ο ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ Ι ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΗ; ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ. ΥΓ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΟΙ ΑΡΑΧΤΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΧΘΟΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ....
  ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ - ΑΝΕΡΓΟΣ
  απάντηση194
   
   
  Και κάτι ακόμη... | 15/06/2012 10:48
  Αν κατάλαβα καλά, το να ψάλλει κανείς αμισθί στην εκκλησία του χωριού του δεν θεωρείται συμμετοχή σε εθελοντική δραστηριότητα, ενώ η συμμετοχή στις περιπολίες της ΧΑ εμπίπτει στον εθελοντισμό; Κάτι δεν μου κολλάει εδώ...
  EA
  απάντηση133
   
   
  Ορισμός του εθελοντισμού; | 15/06/2012 10:44
  Η έννοια του εθελοντισμού, όπως διαφαίνεται στο άρθρο, έχει οριστεί με βάση μια διαφορετική κουλτούρα από την ελληνική. Προσοχή, δεν λέω καλύτερη ή χειρότερη, απλώς διαφορετική. Όπως όμως διαφαίνεται και στο άρθρο, οι Έλληνες συμμετέχουν, απλώς όχι με τον τρόπο που ορίζουν τα ευρωκεντρικά/ δυτικοκεντρικά κριτήρια. Καιρός είναι, στο πλαίσιο μιας πλουραλιστικής παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας, να αναθεωρηθούν τα κριτήρια αυτά, χωρίς την παρούσα τάση αξιολόγησης.
  EA
  απάντηση141
   
   
  ...εκτός και αν πειστούν.... | 15/06/2012 10:25
  ...άλλο ο εθελοντισμός με στόχο και σκοπό και άλλο ο εθελοντισμός σαν ...σπορ. Ναι τον δεύτερο δεν τον έχουμε στο DNA μας...
  Ζάχος
  απάντηση160
   
   
  Γ.Γ. νέας γενιάς και πράσιν' άλογα | 15/06/2012 10:22
  Μα ναι, μα βέβαια... Φάγατε τα λαμόγια τουλάχιστον 22 δις ευρώ μόνο από την σκατοολυμπιάδα και ψάξατε και βρήκατε και εθελοντές. Τώρα αυτά τελειώσανε, δεν έχει άλλα κορόϊδα να την λαιμαργία σας. Εθελοντές στις δύσκολες μέρες που έρχονται θα υπάρξουν, μόνο που δεν θα είναι υποχείρια σας, ούτε θα ανταποκριθούν στο ''κάλεσμα'' σας ανώμαλα λαίμαργοι...
  αφιλότιμος
  απάντηση124
   
   
   
  Η κουλτούρα εθελοντισμού | 15/06/2012 09:39
  "Οι Έλληνες δεν έχουν κουλτούρα εθελοντισμού". Δεν χρειάζεται να απορεί κανείς με αυτά τα ευρήματα. Ο εθελοντισμός είναι κάτι που μαθαίνει κανείς από το στενότερο και ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίοι ζει και μεγαλώνει. Στην Ελλάδα όχι μόνο κουλτούρα εθελοντισμού δεν υπάρχει, αλλά γενικά δεν υπάρχει κουλτούρα. Δεν διδάσκεται στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία. Από πού, λοιπόν, να πάρει το ελληνόπουλο αυτή την κουλτούρα; Γι' αυτό, αντί να κάνουμε έρευνες για τα αυτονόητα (αφού γνωρίζουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα), ας αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε πώς θα αλλάξουν αυτά τα κακώς κείμενα. Διαφορετικά, σε 50 χρόνια θα ξαναγίνει μια παρόμοια έρευνα που θα έχει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Δεν πάσχουμε από έρευνες, αλλά από ΠΡΑΞΕΙΣ, κι αυτό το τελευταίο είναι δύσκολο για 'μας απ' ό,τι φαίνεται!
  Νικάνωρ
  απάντηση1510
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κουνειστε το κεφαλι σας | 15/06/2012 09:36
  Εδω τρεχεις ολη την ημερα για να ζησεις, ο εθελοντισμος σε μαρανε...Ρε αντε παγαινετε. Αυτα τα προτεσταντικά Αγγλοσαξωνικα τερτιπια δεν πιανουν εδω.
  AZ
  απάντηση169
   
   
  Ο λόγος είναι απλός: | 15/06/2012 09:27
  Οι Έλληνες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: σ'αυτούς που βαριούνται να δουλέψουν, πόσο μάλλον τσάμπα, και σ'αυτούς που αναγκάζονται να δουλέψουν τόσο πολύ, που πού ορέξεις για εθελοντισμούς...
  Ναταλία
  απάντηση213
   
-