Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για εμάς είναι η ασφάλεια του πολίτη και πρέπει να παταχθεί η εγκληματικότητα εκεί που παράγεται. Αυτό δήλωσε μετά την επίσκεψη του στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι στόχος είναι η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αστυνομικών και παράλληλα οι αστυνομικοί να επιστρέψουν στις γειτονιές, εκεί που είναι η φυσική τους θέση, και να φύγουν από τα βουλευτικά γραφεία.

Όπως είπε οι μνημονιακές κυβερνήσεις διοχέτευσαν πόρους, δυνάμεις και ενέργεια σε δυο σκοπούς. Ο πρώτος σκοπός ήταν στην καταστολή των αντιδράσεων του λαού και ο δεύτερος στην μεταφορά αστυνομικών στη φύλαξη προσώπων υψηλής επιρροής.

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι στην επιλογή αστυνομικών κατά τις κρίσεις πρέπει να επικρατήσει αξιοκρατία ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως ο αφοπλισμός των αστυνομικών, που αναφέρεται στο πρόγραμμα του κόμματος, αφορά εκείνους που διατίθενται για τις διαδηλώσεις και πως ο αστυνομικός δεν θα πρέπει να αποτελεί φόβητρο για τον πολίτη.

Συμπλήρωσε πως εκείνος δεν πραγματοποιεί επικοινωνιακές επισκέψεις, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα καθώς, όπως είπε, δεν μένει στην Εκάλη ή την Κηφισιά αλλά στην Κυψέλη και ξέρει τα καθημερινά προβλήματα που βιώνει ο πολίτης.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας κάνει επίσκεψη στην ΓΑΔΑ. Αρχικά ο πρόεδρος του κόμματος συναντήθηκε με τον Αττικάρχη κ. Ιωάννη Λιούκα, παρουσία ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Στην αρχή της συνάντησης ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Λιούκα πού είχε υπηρετήσει παλαιότερα και ο Αττικάρχης αφού του ανέφερε τις υπηρεσίες στις οποίες έχει θητεύσει παρατήρησε πως βρίσκεται ακόμα στη θέση αυτή, καθώς φέτος δεν έγιναν τον Μάρτιο, ως είθισται, οι κρίσεις στην Αστυνομία.

Ο κ. Λιούκας επεσήμανε ότι έχει διαχειριστεί επιχειρησιακά όλα τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο κέντρο από το 2004, όταν υπηρετούσε στο ΑΤ Ακροπόλεως, μεταξύ αυτών τα γεγονότα του 2008, μέχρι και σήμερα από τη θέση του ως Αττικάρχης. Ο κ. Τσίπρας του είπε πως τα αντιμετώπισε και τα κατάφερε με την ψυχραιμία του ηπειρώτη.

Επίσης του ανέφερε ότι έχουν ως κόμμα πολύ καλή σχέση με τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών και σημείωσε πως οι αστυνομικοί έχουν διπλό ρόλο. Είναι και εργαζόμενοι που πρέπει να πληρώνονται αξιοπρεπώς και δημόσιοι λειτουργοί. Ο κ. Λιούκας του είπε πως χρειάζονται δίπλα τους όλα τα κόμματα της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνάντηση έδειξε ενδιαφέρον για τις μορφές εγκληματικότητας και αναρωτήθηκε για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού όπλων και κυρίως καλάσνικοφ. Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα της μικροεγκληματικότητας αλλά και το θέμα των συλλήψεων και ειδικότερα για τις υπηκοότητες των συλληφθέντων.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του. Κατά την ξενάγηση αστυνομικός της Αμεσης Δράσης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε: «θέλουμε την στήριξή σας».

«Ολοι θα πρέπει να σας βοηθήσουμε» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «ξέρουμε το δύσκολο έργο που επιτελείτε, είναι δύσκολα τα πράγματα». Ο αστυνομικός του απάντησε: «είναι όντως πολύ δύσκολα τα πράγματα, περιμένουμε από εσάς τους νέους ανθρώπους να μας στηρίξετε».

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης διάλογο με αστυνομικό των ΜΑΤ που είχε βάρδια στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ ζήτησε να μάθει για το C4I και την εμπλοκή της Siemens σ’ αυτό. Ο Αττικάρχης απάντησε πως η Siemens είναι ο πάροχος πίσω από την ανάδοχο εταιρεία και το σύστημα δεν έχει λειτουργήσει γιατί δεν έχει γίνει ουσιαστική παράδοσή του.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε την Οικονομική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μανώλης Σφακιανάκης του παρουσίασε το πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών για την ασφάλεια στην πλοήγηση στο διαδίκτυο και του είπε πως μέχρι σήμερα έχουν αποτρέψει 458 αυτοκτονίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας το iPad του κ. Σφακιανάκη είπε χαριτολογώντας πως ο γιος του αν και είναι δυο ετών ξέρει να το χειρίζεται και αναρωτήθηκε τι θα συμβεί όταν γίνει πέντε.

Ο κ. Σφακιανάκης του ανέφερε τους κινδύνους από τους εκβιασμούς ανηλίκων μέσω διαδικτύου, ενώ ερωτηθείς από τον κ. Τσίπρα για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων είπε ότι υπάρχει νομικό κενό στα θέματα που σχετίζονται με την εγκληματικότητα μέσω Ιντερνετ.

Οι δηλώσεις Τσίπρα