Επεισόδια μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και ατόμων του αναρχικού χώρου, που μετείχαν σε εκδήλωση συμπαράστασης σε έγκλειστους στον Κορυδαλλό, σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στους δρόμους γύρω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μέλη της Χρυσής Αυγής, διαπληκτίστηκαν αρχικά με μετανάστες στην υπόγεια διάβαση, δίπλα από το Πάντειο. Φοιτητές και πολίτες κινήθηκαν εναντίον τους με άγριες διαθέσεις, με αποτέλεσμα να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Μετά από λίγο στις αψιμαχίες και το κυνηγό που ακολούθησε στους γύρω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο δρόμους, πήραν μέρος και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν ότι μέλη της Χρυσής Αυγής παρενοχλούσαν μετανάστες.

Γίνεται λόγος ακόμα και για τραυματίες.

Τα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρωτοφανή, προσβλητική, αντιδημοκρατική και απειλητική συμπεριφορά εκπροσώπων του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή» προς Έλληνες αλλά και ξένους δημοσιογράφους, ενέκριναν και εξέδωσαν στις4 Ιουνίου 2012κοινό ψήφισμα, το οποίο και αποστέλλεται για δημοσίευση στα ΜΜΕ της χώρας.

Το Κοινό Ψήφισμα

Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2012

Να αναχαιτιστεί αμέσως η επίθεση της «Χρυσής Αυγής» σε δημοσιογράφους

Το τελευταίο διάστημα πολλές φορές εκπρόσωποι του ακροδεξιού κόμματος της ‘Χρυσής Αυγής’ επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους επιδεικνύοντας ιταμή συμπεριφορά (το περίφημο «εγέρθητι», η ανήκουστη απαίτηση για κάμψεις κ.λπ.) ή απειλώντας ακόμη και τη ζωή της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή» Ξένιας Κουναλάκη. Οι ενέργειες αυτές έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες των δημοσιογράφων.

Παρά τις όποιες αδυναμίες των ΜΜΕ, εδώ ή σε άλλες χώρες, η δημοσιογραφία εξακολουθεί να είναι απαραίτητη εγγύηση για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας. Κάθε συλλήβδην επίθεση προς τον Τύπο συνιστά επίθεση προς τη δημοκρατία και, αντιστρόφως, κάθε επίθεση προς τη δημοκρατία περνά και μέσα από τη συλλήβδην επίθεση προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ με στόχο τη φίμωση και την υποταγή τους. Οι αδυναμίες των ΜΜΕ, αποτέλεσμα διαφόρων εξαρτήσεων, δεν διορθώνονται με την περιστολή αλλά με τη διεύρυνση της ελευθερίας των δημοσιογράφων, ώστε τα ΜΜΕ να καταστούν ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα.

Για τον λόγο αυτό καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις προσβλητικές και απειλητικές συμπεριφορές των στελεχών της Χρυσής Αυγής προς τους δημοσιογράφους, μερικές μάλιστα από τις οποίες προήλθαν από στέλεχος που έχει την ιδιότητα του «εκπρόσωπου Τύπου». Εκφράζουμε, επίσης, τη συμπαράστασή μας στις πρωτοβουλίες των επαγγελματικών ενώσεων των δημοσιογράφων εναντίον παρόμοιων συμπεριφορών. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εξετάζουν εφεξής συστηματικά αν παραβιάζονται οι νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με τους λειτουργούς του Τύπου και να αποκαθιστούν άμεσα τη νομιμότητα.

Ας θυμηθούμε την ιστορική μας εμπειρία. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αύριο θα είναι πολύ αργά.

Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.