«Υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους του Μαρτίου των φαρμακοποιών», δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας κ. Χρ. Κίττας, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ.κ. Κ. Μαρκόπουλο και Παν. Μελά.

Ο κ. Κίττας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενος φορείς στον τομέα της Υγείας να δείξουν σύνεση. «Oταν ο έλληνας ασφαλισμένος, ο ασθενής πάσχει και πονάει, το να μπαίνουμε σε μια συλλογιστική, είτε εκβιασμού, είτε μικροπολιτικής δεν είναι σωστό και οπωσδήποτε δεν ταιριάζει σε μένα», ανέφερε, διαψεύδοντας τις φήμες που τον θέλουν να δηλώνει στους φαρμακοποιούς ότι δεν πρόκειται να τους εξοφλήσει αν δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Υπάρχουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ και θα δοθούν. Γι αυτούς είναι», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στα παλιά χρέη (250 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2011) παραδέχθηκε ότι είναι πρόβλημα, το οποίο όμως δεν μπορεί να επιλυθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.


Η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών

Η οριστικοποίηση των ποσών που θα διατεθούν από το Δημόσιο για τις οφειλές του σε προμηθευτές, φαρμακοποιούς, κλινικές, κτλ., ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, από τους υπηρεσιακούς υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και Υγείας Χρήστο Κίττα.

Σύμφωνα με παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ύψους 70 εκατ. ευρώ προς τους φαρμακοποιούς για τον Μάρτιο είναι διαθέσιμες, αλλά δεν θα καταβληθούν εάν οι τελευταίοι δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Επίσης, διαθέσιμο είναι το ποσό των 210 εκατ. ευρώ για τις οφειλές του Απριλίου, αλλά πρέπει πρώτα να λογιστικοποιηθεί, κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Όσον αφορά στην εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών, αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Ομαλαποίηση από Τετάρτη
Τη Δευτέρα ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι τα αντικαρκινικά φάρμακα θα διακινούνται πλέον κανονικά και η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Κίττας ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα δοθεί μια τηλεφωνική γραμμή ώστε να κατευθύνονται όλοι στο σωστό νοσοκομείο ή φαρμακείο για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο κ. Κίττας δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει έλθει σε επαφή και έχει οριστικοποιηθεί η λύση από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες και τα φάρμακα αυτά θα διακινούνται κανονικά στο εξής. Οι πληρωμές θα γίνονται άμα τη παραγγελία και τη παραδόσει και αυτό θα συνεχιστεί έως ότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να λύσει οριστικά το ζήτημα.

«Γι’ αυτό οι καρκινοπαθείς ας μην ανησυχούν» δήλωσε ο κ. Κίττας κατόπιν της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας για την ενημέρωση και με αφορμή τη χθεσινή παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου τόνισε ότι αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί δυόμισι χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 μέρες.

Ο κ. Κίττας υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει τα προβλήματα, που δεν είναι των τελευταίων 15 ημερών, όπως υπογράμμισε.

Δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει μέριμνα για να αυξηθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ.

Ως προς το θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων, ο κ. Κίττας επισήμανε ότι υπάρχει μια νομικής φύσεως εμπλοκή. «Τα χρήματα βρίσκονται στα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες να λυθεί αυτό το νομικής, επαναλαμβάνω, φύσεως θέμα. Είμαστε σε επαφή με τους προμηθευτές, έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει άμεση παρακώλυση στην προμήθεια των νοσοκομείων» επισήμανε.

Για το θέμα των φαρμακοποιών, σημείωσε πως «έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι τα προηγούμενα χρήματα, τα οποία οφείλονται στους φαρμακοποιούς πριν το 2012 θα αποτελέσει αντικείμενο της επίλυσης αυτού του προβλήματος από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει».

Επισήμανε ότι έχουν αποπληρωθεί οι υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου. «Για τον Μάρτιο έχουν καταβληθεί 200 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν το 70% με 75% περίπου του χρέους. Υπάρχουν τα 70 εκατομμύρια που απομένουν για να ολοκληρωθεί η υποχρέωσή μας του Μαρτίου. Τα ποσά που χρειάζονται και δεν έχουν λογιστικοποιηθεί ακόμα του Απριλίου και αυτά βρίσκονται διαθέσιμα» δήλωσε.

Και απηύθυνε έκκληση προς τους φαρμακοποιούς και προς την ηγεσία των συλλόγων να λήξουν την κινητοποίηση προς όφελος των ασθενών. «Είμαι βέβαιος ότι η ευαισθησία τους είναι τέτοια που πραγματικά θα τους οδηγήσει σε μια λύση του προβλήματος» σημείωσε.

Λοβέρδος: «Στα τέλη του χρόνου θα είναι χειρότερα»

Ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επανέλαβε σε παρεμβάσεις του σε διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ότι το ίδιο πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν πολλές φορές, αλλά ποτέ πριν δεν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Απέδωσε ευθύνες για την κατάσταση σε φαρμακευτικές εταιρείες που πιέζουν και σημείωσε ότι μια πολιτική κυβέρνηση θα μπορούσε να απειλήσει τις εταιρείες αυτές. Υπενθύμισε, δε, ότι είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης του 1 δισ. ευρώ που δεν εκταμιεύθηκε μαζί με τη δόση του Μαΐου.

Ο τέως υπουργός Υγείας απάντησε στον κ. Κίττα που είπε ότι μαζεύει ευρώ – ευρώ τα χρήματα πως «αυτή είναι η βασική δουλειά του υπουργού Υγείας και έτσι θα γίνεται για πολλά χρόνια». Επισήμανε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και «το τέλος του 2012 θα μας βρει από πολύ χειρότερη θέση και θα έχουν φύγει όλες οι ψευδαισθήσεις».

«Αυτά που συμβαίνουν τώρα με τα αντικαρκινικά φάρμακα θα γενικευθεί. Θα συμβεί με όλα τα φάρμακα και τα καύσιμα και τα τρόφιμα» τόνισε.

Ερωτηθείς για το τι κατάφερε ο ίδιος επί υπουργείας του, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι όλα έβγαιναν τσίμα – τσίμα, «πηγαίναμε τοίχο – τοίχο».