Την καταβολή 125 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος που ξεκίνησε με τα 75 εκατ. ευρώ της 25ης Μαΐου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο σημειώνει ότι κατανοεί τα αιτήματα των φαρμακοποιών, καλώντας τους ωστόσο «να εκτιμήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποπληρωμή των χρεών και να λειτουργήσουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος».

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το υπουργείο ανέφερε πως «εξαντλώντας όλα τα περιθώρια, κατάρτισε συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του κλάδου των φαρμακοποιών των μηνών Μαρτίου – Απριλίου 2012».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει, καταβλήθηκαν από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) 75 εκατ. ευρώ στις 25 Μαΐου και καταβάλλονται ήδη άλλα 125 εκατ., σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη δόση.

«Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι, παρά την τήρηση των προαναφερθεισών δεσμεύσεων, ο κλάδος των φαρμακοποιών συνεχίζει την αναστολή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της υπηρεσιακής Κυβέρνησης για παύση των κινητοποιήσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο για τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων, τα οποία έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι για την αγορά φαρμάκων την περίοδο αυτή, και παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες για την εισροή των χρηματικών ποσών που απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων του χρονοδιαγράμματος έως τα μέσα Ιουνίου. Τα χρηματικά αυτά ποσά, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα βρίσκονται στη διάθεση της Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Επιπλέον το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων λειτουργικών και οικονομικών προβλημάτων έχουν προκύψει και σε άλλους κλάδους του ευαίσθητου χώρου της Υγείας, όπως σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές,