«H αδέξια διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από την συνήθη πίεση των ΜΜΕ και επιστημονικών οργανώσεων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πείρας της πολιτικής ηγεσίας».
Αυτό αναφέρει σχετικά με το χειρισμό του θέματος της Φυσικής, ο πρώην υφυπουργός κ. Γιάννης Πανάρετος, που είχε την ευθύνη των πανελλαδικών εξετάσεων επι την θητείας του στο υπουργείο Παιδείας.

«Ευτυχώς, η τελική απόφαση ήταν η σωστή. Γιατί ίσως να είναι και η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα που θα καθορίσει ποιοί θα μπουν στις σχολές υψηλής ζήτησης» αναφέρει.

«Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία φορά που παρατηρείται ατυχής διατύπωση ενός ερωτήματος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Το ενδεχόμενο αυτό είναι δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύει η κεντρική επιτροπή των εξετάσεων» αναφέρει ο πρώην υφυπουργός.

Ο κ. Πανάρετος επισημαίνει, πάντως, ότι για «πρώτη φορά οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξάγονται κάτω από τόσο ιδιόμορφες και αντίξοες συνθήκες». Και προσθέτει ότι «ίσως αποδειχθεί θετικό ότι την ευθύνη θα έχει μια υπηρεσιακή υπουργός» – παρότι όπως σημειώνει, πολλοί θα θεωρήσουν αρνητικό «το ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει εμπειρία».

Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, ο κ. Πανάρετος εκφράζει την ελπίδα πως «δεδομένου ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν έχει προκαλέσει αντιθέσεις, δεν θα δεχθεί κριτική για την κριτική, όπως συμβαίνει συνήθως με τους υπουργούς Παιδείας».

Ο πρώην υφυπουργός επαναλαμβάνει «ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν πρέπει να γίνονται κεντρικό θέμα της επικαιρότητας», καθώς «αρκετό άγχος έχουν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους από αυτή καθ’ εαυτή την διαδικασία».

Τέλος, όσον αφορά την κεντρική επιτροπή των εξετάσεων αναφέρει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ξενυχτώντας κλεισμένη σε ένα υπόγειο που μοιάζει περισσότερο με πυρηνικό καταφύγιο και κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων ή με το Fortknox παρά με αίθουσα συνεδριάσεων εκπαιδευτικών. Με αγωνίες μάλιστα, όχι μόνο για το επιστημονικό μέρος των θεμάτων που θα επιλέξουν αλλά και για τις πολιτικές συνέπειες που ενδεχομένως αυτά θα έχουν!»