από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 

Μειώνεται ο αριθμός των καπνιστών παρά τη χαλαρότητα στους ελέγχους

Π. Μπεχράκης: «Το μνημόνιο εφαρμόζεται όχι όμως και ο νόμος για το κάπνισμα»
Μειώνεται ο αριθμός των καπνιστών παρά τη χαλαρότητα στους ελέγχους
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, ειδικά όσον αφορά τους νέους ενήλικους άνδρες, στους οποίους το ποσοστό έπεσε από το 61,9% το 2010 στο 46,4% σήμερα. Στις γυναίκες, το ποσοστό των καπνιστών έπαψε να ανεβαίνει και σταθεροποιήθηκε στο 30%. Μείωση παρουσιάζουν επίσης ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνεται από κάθε καπνιστή και η μέση σωματιδιακή ρύπανση από το κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος επέκρινε την Πολιτεία για την αποτυχία της να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Με διάτρητες δικαιολογίες, μια πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε βάρος ενός λαού προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα» δήλωσε ο Δρ Μπεχράκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος και καθηγητής των πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard,

Ο κ. Μπεχράκης διερωτήθηκε γιατί οι έγκυες γυναίκες αποκλείονται εκ των πραγμάτων από τα καταστήματα μαζικής εστίασης, γιατί 250.000 εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες αντίστοιχες με ορυχείων του 15ου αιώνα και γιατί το παθητικό κάπνισμα όχι μόνο δεν ελέγχεται, αλλά με ένοχη σιωπή καλλιεργείται από το κράτος.

Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου: «Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην ανάγκη της αποκάλυψης και αντιμετώπισης των μεθόδων με τις οποίες προσπαθεί η βιομηχανία καπνού να παρεμβαίνει και να υπονομεύει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου του καπνίσματος, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ισχύει από το 2005».

Πάντως, ο έλεγχος του καπνίσματος στην Ελλάδα είναι σε θετική τροχιά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπεχράκης, καθώς η επίπτωση του καπνίσματος και η συνολική κατανάλωση τσιγάρων κατά έτος μειώνεται.

O Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας ανέφερε ότι τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος που λειτουργούν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι αποδυναμωμένα, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ακόμη, είπε, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο μέσα απ' τα ιατρεία που λειτουργούν στα Δημόσια Νοσοκομεία. Ωστόσο τα συγκεκριμένα ιατρεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν έως αργά το απόγευμα.

Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (νικοτινούχο ή μη) ο  κ. Τούντας είπε ότι καθώς δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας δεν μπορούν να ελεγχθούν για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν για τη δημόσια υγεία.

Τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης, όσο και τα αρωματικά έλαια και ορισμένα άλλα έκδοχα που περιέχει, αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών.

Ο κ. Τούντας πρότεινε να συσταθεί επιτροπή απ' τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΟΦ, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Γενικό Χημείο του Κράτους και υπουργείο Υγείας) προκειμένου να εξεταστεί το νομικό καθεστώς για την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, να καθοριστούν οι προδιαγραφές για την κυκλοφορία τους, καθώς και των αναγκαίων υποδομών για τον εργαστηριακό έλεγχο.

Επίσης, όπως ανέφερε ο ίδιος,  εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα ακόλουθα :
- Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (νικοτινούχο ή μη), με προτεινόμενη ένδειξη «για τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος'» να χαρακτηρισθεί ως φαρμακευτικό προϊόν, για την κυκλοφορία του οποίου απαιτείται χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, μετά την υποβολή στοιχείων τεκμηρίωσης της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας από τη χρήση του.
 - Το νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο (χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη) να συμπεριληφθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί καπνίσματος, δηλαδή στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής - Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής) (Προϊόντα Καπνού).
-
 Το μη νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο (χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη) να υπαχθεί στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Πάντως, ο κ. Τούντας σημείωσε ότι η χρήση βοηθημάτων ή υποκατάστατων όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο διακοπής καπνίσματος, διότι όπως αναφέρει αναλυτικά στο πρόσφατο βιβλίο του «Ζήσε χωρίς τσιγάρο», οι περισσότεροι καπνιστές που δυσκολεύονται να διακόψουν το κάπνισμα έχουν πρωτίστως την ανάγκη συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών που παρέχονται από τα οργανωμένα Κέντρα Διακοπής του καπνίσματος.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο τίτλος του άρθρου έπρεπε να είναι "Το Νέο βιβλίο του Τουντα" | 31/05/2012 16:09
  Κάτσε για να καταλάβω τώρα, την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος Μπεχράκης και Τούντας ασχολούνται με το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο και μάλιστα ορίζουν και νομοθετικό πλαίσιο?Επίσης ο τούντας βρήκε ευκαιρία να διαφημίσει το βιβλίο του και να συμμετάσχει σε καινούριες επιτροπές...(έπεσαν πολύ τα κέρδη του ε?) Και αφού θεωρείται τον εαυτό σας σοβαρή εφημερίδα οφείλεται να πείτε και την άποψη της άλλης πλευράς http://www.iatropedia.gr/articles/read/1975
  Petros
  απάντηση11
   
   
  ασε ρε | 31/05/2012 15:38
  "οι περισσότεροι καπνιστές που δυσκολεύονται να διακόψουν το κάπνισμα έχουν πρωτίστως την ανάγκη συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών που παρέχονται από τα οργανωμένα Κέντρα Διακοπής του καπνίσματος. " Aσε ρε ψευτη με τα κεντρα σου. Ξερουμε τι λαμογια ειστε. Ψυχολογικη υποστηριξη λεει. Κι αυτη τη βρισκεις τσαμπα στο ιντερνετ σε sites αφιερωμενα σ'αυτο το σκοπο. Μη δινετε τα λεφτα σας σ'αυτους τους ψευτεες. Το ηλ. τσιγαρο ειναι πραγματικα το καλυτερο μεσο να κοψει καποιος το καπνισμα. Ας βγαλει καποιος στατιστικα να δουμε, ποσοι το κοβουν με αλλες μεθοδους, και ποσοι το κοβουν χαρη στο ηλ τσιγαρο.
  antint
  απάντηση11
   
   
  Στο τέλος,ξουρίζουν το γαμπρό. | 30/05/2012 20:23
  Ασε να δεις Τωρα,που τα Νοσοκομεία,πανε για φούντο,όλοι αυτοι οι παλληκαράδες του καπνού,τι καλα θα περάσουν.Με ασπιρίνη θα τους έχουν,κι ας πάθουν στεφανιαια ή καρκίνο στα πνευμόνια.
  Theodore
  απάντηση21
   
   
  Μειώνεται ο αριθμός των καπνιστών παρά τη χαλαρότητα στους ελέγχους Π. Μπεχράκης: «Το μνημόνιο εφαρμόζεται όχι όμως και ο νόμος για το κάπνισμα» ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 43' | 30/05/2012 19:53
  Γιατι στην γερμανια στα μαγαζια καπνηζουνε παναγιωτη
  NIKOS MΠΟΒΟΛΗΣ
  απάντηση01
   
-