Δεκάδες παραστατικά από καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες της Ελβετίας, της Κύπρου, του Λιβάνου και της Γερμανίας, ικεσίες και απειλές σε γνωστούς και αγνώστους να του παράσχουν προστασία και «στήριξη» στην περιπέτειά του με τη Δικαιοσύνη, ακόμη και επικοινωνιακή εκστρατεία να αλλάξει το προφίλ του περιέχει το πλούσιο αρχείο του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, το οποίο κατασχέθηκε και στο γραφείο του στην Κομνά Τράκα αλλά και στο σπίτι του.

Από τα στοιχεία που βρέθηκαν στο αρχείο του Ακη Τσοχατζόπουλου δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία: το έγκλημα έχει συντελεστεί. Αντίγραφα και σημειώσεις από τις μίζες τόσο από τα Tor-Μ1 όσο και από τα γερμανικά υποβρύχια – ακόμη και παραστατικά των εμβασμάτων – περιέχονται σε αυτό το αρχείο για να «δέσουν» ακόμη περισσότερο τον πρώην υπουργό.

Η αμαρτωλή υπεράκτια εταιρεία Bluebell, με έδρα τη Λιβερία, για την οποία εκείνος δήλωνε άγνοια, φιγουράρει με γραπτά και ντοκουμέντα στο αρχείο του. Είναι οι λογαριασμοί της που ανοίγονται στην τράπεζα Crédit Lyonnais της Ελβετίας για να δεχθούν και τη μίζα των 1.748.000 δολαρίων από τα υποβρύχια. Η ίδια υπεράκτια έχει δεχθεί και μέρος από τα 21.000.000 δολάρια της μίζας για την προμήθεια των ρωσικών Tor-M1.

Νέες δοσοληψίες

Παράλληλα αποκαλύπτονται νέοι λογαριασμοί, νέες υπεράκτιες εταιρείες, νέες καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη και νέα ακίνητα που αγοράστηκαν ή ενοικιάστηκαν στο Βερολίνο και στο Μόναχο. Είναι και η υπερπολυτελής διαβίωση της Βίκυς Σταμάτη, η οποία προκαλεί με αγορές χιλιάδων ευρώ (με πλέον χαρακτηριστικό ένα κορδόνι για καναπέ να στοιχίζει 2.626 ευρώ το 2006!) και της αποδυναμώνει το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε για τις οικονομικές δοσοληψίες του συζύγου της.
Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι έχει στηθεί και ένα επικοινωνιακό δίχτυ γύρω από τον πρώην υπουργό. Δημοσιογράφοι, εκδότες, άνθρωποι της επικοινωνίας, δικαστές, επιχειρηματίες, ισχυροί παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας παρελαύνουν από το γραφείο του, το οποίο θαρρείς προφητικά στεγάζεται σε οδό που φέρει το όνομα απογόνου των Κομνηνών, του Κομνά Τράκα. Κατά μία συγκυρία, όλα τα κατασχεθέντα κρατούνταν δίπλα στο ακίνητο που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε αγοραστεί με μέρος της μίζας των υποβρυχίων στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα ημερολόγια τηρούνταν μετά το 1982, ενώ το μεγαλύτερο ποινικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι επικεντρώνεται στις σημειώσεις και στο αρχείο του πρώην υπουργού…
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής, ότι, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται ότι εισπράχθηκαν, εκείνος έβλεπε ότι μπορεί να καταλήξει απένταρος, είχε οικονομική δυσπραγία και ζητούσε χρήματα από τον άλλοτε συνεργάτη του που κατονόμαζε ως «Μπόσκο». Σε σελίδα όμως του ημερολογίου καταγράφεται ότι Μπόσκος ίσον Σμπώκος, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του…

Χορός εκατομμυρίων

Σοκάρουν τα ποσά που φέρονται κατατεθειμένα στην τράπεζα Crédit Lyonnais της Ελβετίας, στο κατάστημα της Γενεύης, και ειδικότερα ως τις 30 Ιουνίου 1997. Συγκεκριμένο παραστατικό, το οποίο έχει ληφθεί με φαξ και φέρει την ένδειξη «Σημαντική υπόθεση», δείχνει ότι από τις 28 Μαρτίου 1997 ως τις 16 Μαΐου της ίδιας χρονιάς κινήθηκαν 20.426.886 ελβετικά φράγκα. Οταν δίνεται η ενημέρωση του λογαριασμού 00-15083-9-45-001, αυτός είναι μηδενικός. Και όμως στις 28 Μαρτίου ο λογαριασμός πιστώνεται με 5.100.000 ελβετικά φράγκα και αυτά αποσύρονται στις 3 Απριλίου. Ακολουθούν μέσα σε ένα τρίμηνο κινήσεις άλλων 15 εκατ. ελβετικών φράγκων. Οι πιστώσεις είναι συνεχείς και οι αναλήψεις άμεσες…
Ο ίδιος λογαριασμός χρησιμοποιείται και το 1999. Οχι με μικροποσά αλλά με καταθέσεις που ξεπερνάνε στις 27 Ιανουαρίου 1999 τα 1.925.654 ευρώ! Την ίδια ημέρα μάλιστα άλλο παραστατικό ενημερώνει τον δικαιούχο του λογαριασμού ότι το συνολικό υπόλοιπο είναι 4.750.389 δολάρια… Αλλά την ίδια ημέρα υπάρχουν καταχωρίσεις και από άλλες ενδείξεις για πιστώσεις από μετοχές και έτσι προστίθενται άλλα 902.654 δολάρια!
Ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο θεωρείται το αντίγραφο επιταγής ύψους 1.748.000 δολαρίων. Το ποσό κατατίθεται στην Crédit Lyonnais και οπισθογραφείται από την περίφημη offshore Bluebell. Το χειρότερο είναι άλλο παραστατικό που συνδέει το ποσό με άλλη κατάθεση από την τράπεζα Morgan Stanley, επίσης στην Ελβετία, εκεί όπου έφθασε η μίζα των υποβρυχίων από στέλεχος της προμηθεύτριας εταιρείας…
Αλλά και από την υπόθεση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων υπάρχουν αντίγραφα αποκαλυπτικά και δηλωτικά της κίνησης του «μαύρου χρήματος». Σε φωτοαντίγραφο που φέρει ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2000 βρέθηκε έμβασμα του ιλιγγιώδους ποσού των 21.081.757 δολαρίων ΗΠΑ με εντολέα την εταιρεία Industrial Company Anteney και δικαιούχο την εταιρεία Drumilan Offset Programme ltd, οι οποίες διακίνησαν τη μίζα για την προμήθεια των αντισταθμιστικών στα Tor-M1. To ίδιο ποσό αναφέρεται και σε έγγραφο της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου προς τη Διεθνή Τράπεζα Μόσχας, όπου η κυπριακή τράπεζα ενημερώνει την Τράπεζα Εσωτερικών Υποθέσεων στη Μόσχα ότι δικαιούχος του εμβάσματος είναι η Drumilan. Στις 28 Σεπτεμβρίου ο Α. Τσοχατζόπουλος παίρνει ενημέρωση από την κυπριακή τράπεζα που αφορά τη μεταφορά ποσού 2.500.000 δολαρίων από την Drumilan προς την Crédit Agricole Industrial.
Οι μεταφορές εκατομμυρίων πυκνώνουν τα επόμενα χρόνια. Ποσό 300.000 δολαρίων εντοπίζεται και σε λογαριασμό του απόστρατου αξιωματικού Γιάννη Διαμαντάκου. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να αποτελέσουν αιτία για νέα κλήση του πρώην υπουργού. Παράλληλα εντοπίστηκαν άλλοι τέσσερις λογαριασμοί με δικαιούχο τη Βίκυ Σταμάτη στην ελβετική τράπεζα UBS.

Επικοινωνιακά τρικ και χιλιάδες ευρώ για μικροέπιπλα
Η απλοχέρα Βίκυ και το προφίλ του πρώην υπουργού στα media

Αίσθηση μεταξύ των σημειώσεων προκαλεί η πρόταση να ανασκευαστεί η εκόνα του πρώην υπουργού από φίλο του με το μικρό όνομα Νίκος. Αναφέρει επί λέξει:

«…Το χρονικό πλαίσιο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, δηλαδή η αποκατάστασή σου, θεωρούμε ότι είναι 18 μήνες με βάση ιδιωτικό συμφωνητικό που θα υπογράψουμε με φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα μας υποδείξεις… Γνωρίζεις και εσύ όπως και εμείς ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά και με βάση την εμπειρία που έχουμε είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα… Η μηνιαία αμοιβή μας θα ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ ανά μήνα, ήτοι για 18 μήνες 270.000 ευρώ… Με την υπογραφή του συμφωνητικού θα πρέπει να μας καταβληθεί το 30% του συνόλου ως προκαταβολή…».

Ακριβή ανακαίνιση

Το ποσό των 719.000 ευρώ φαίνεται ότι ξόδεψε η Βίκυ Σταμάτη για την ανακαίνιση του σπιτιού τους. Για έπιπλα μόνο ξοδεύθηκε το ποσό των 170.000 ευρώ. Παρατηρείται όργιο σπατάλης ακόμη και για μικροέπιπλα, όταν για δύο καναπέδες ξοδεύεται το ποσό των 34.000 ευρώ, για τραπέζι τύπου Empire 21.480 ευρώ, για άλλη πολυθρόνα τύπου Fauteuil 15.410 ευρώ.
Ειδικός εξοπλισμός γίνεται με παραγγελία και για όχημα Μερτσέντες τύπου τζιπ, το οποίο στοιχίζει, έπειτα από παραγγελία από το Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2010, 81.300 ευρώ! Εξοπλίζεται με DVD player στο πίσω κάθισμα, ασύρματο τηλέφωνο, ειδικό ψυγείο κ.ά.

«Ακρες»

Ολα τα χρόνια που ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός δεχόταν από πρωθυπουργούς ως πατριάρχες και ξένους ηγέτες. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως είχε επικεντρωθεί στην προσπάθεια να μην έχει περαιτέρω συνέχεια η υπόθεσή του στη Δικαιοσύνη ή στη Βουλή. Οταν αλλάζει η κυβέρνηση, ανακοινώνει θριαμβευτικά στο ημερολόγιό του: «Νέα κυβέρνηση! Προσπάθεια άμεσης δράσης! Δικαιοσύνη τώρα, παρέμβαση! Υπάρχει σοβαρή προοπτική ακυρότητας και κλείσιμου της υπόθεσης!». Αργότερα όμως απογοητεύεται, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν τον δέχεται και έτσι καταφέρεται εναντίον του…
Ακολούθως σημειώνει και τα ονόματα των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση και ψάχνει εναγωνίως τρόπο παρέμβασης. Αυτή τη ζητάει κυρίως από κάποιον ισχυρό που τον αποκαλεί «Βούδα», τον οποίο επιχειρούν να ταυτοποιήσουν οι εισαγγελείς. Ισως είναι αυτός για τον οποίο λέει απευθυνόμενος στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιάννη: «…φρόντισα να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός διαμεσολαβητής να μας στηρίξει με τις παρεμβάσεις του…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ