Δεν έχει όρια η επινοητικότητα των παράνομων κυκλωμάτων των επίορκων λειτουργών που απεργάζονται διάφορες κομπίνες προκειμένου να απομυζούν δημόσιο χρήμα. Μετά τα επιδόματα-«μαϊμούδες», τις παράνομες συνταγογραφήσεις, τη λεηλασία των φαρμακαποθηκών, τις πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις και τις ανύπαρκτες εργαστηριακές εξετάσεις, μια νέα κομπίνα έρχεται στο φως.

Η επιστολή Ρακιντζή

Το εν λόγω σκάνδαλο έρχεται στο προσκήνιο ύστερα από εμπιστευτική επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής προς τη διοίκηση του ΟΓΑ, την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα». Αναφέρει ο κ. Ρακιντζής:
«Περιήλθε εις γνώση του Γραφείου μας περίπτωση απάτης σε βάρος των συμφερόντων του ΟΓΑ και συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας και του Καναδά, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, καταλείπουν τα βιβλιάρια υγείας τους σε φαρμακεία, όπου συνταγογραφούνται πανάκριβα φάρμακα και εν συνεχεία αποστέλλονται στους δικαιούχους κατοίκους εξωτερικού με courier.
»Κύριε διοικητά, διά της παρούσης παρακαλούμε όπως ενημερώσετε το Γραφείο μας αν είναι δυνατόν με διασταυρώσεις στοιχείων του Οργανισμού που εποπτεύετε να εντοπιστεί η συστηματική συνταγογράφηση και υπερκατανάλωση πανάκριβων σκευασμάτων και η ταυτοποίηση των στοιχείων αυτών με συγκεκριμένους ασφαλισμένους και συνταγογραφούντες ιατρούς».

Καλοστημένη απάτη

Η κομπίνα, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», έχει προσλάβει ευρείες διαστάσεις και λειτουργεί ως εξής: φαρμακοποιοί προμηθεύονται πανάκριβα φάρμακα από φαρμακαποθήκες χωρίς την έκδοση σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν των αναγκαίων τιμολογίων με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από φοροδιαφυγή. Τα φάρμακα αυτά – ορισμένα κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ – συνταγογραφούνται παράνομα από γιατρούς και αναγράφονται στα βιβλιάρια των «ασθενών» από την Αυστραλία και τον Καναδά που έχουν στην κατοχή τους οι φαρμακοποιοί. Κατόπιν, τα φάρμακα παίρνουν τον δρόμο προς το εξωτερικό.
Αποτέλεσμα της δράσης του κυκλώματος είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως ο ΟΓΑ, στον οποίο διατηρούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα μετανάστες ή ομογενείς του εξωτερικού, να χάνουν τεράστια ποσά. Στο κύκλωμα εμπλέκονται φαρμακαποθήκες με έδρα την Ελλάδα και έλληνες γιατροί και φαρμακοποιοί, οι οποίοι θησαυρίζουν από τη φοροδιαφυγή.
Η κομπίνα αυτή μάλιστα, όπως επισημαίνουν προς «Το Βήμα» οι γνωρίζοντες, έρχεται να «συμπληρώσει» εκείνη που είχε στηθεί πριν από λίγο χρονικό διάστημα με πρωταγωνιστές ορισμένους υπεύθυνους φαρμακαποθηκών νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι εν λόγω με τη συνδρομή γιατρών και στελεχών φαρμακευτικών εταιρειών άδειαζαν ουσιαστικά τις φαρμακαποθήκες – ακόμη και από ψυχοτρόπες ουσίες, που χορηγούνται αυστηρά με ιατρική συνταγή και για τη θεραπεία ευαίσθητων παθήσεων – και έστελναν φάρμακα σε χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα «αξιοποιούσαν» και ανύπαρκτους «ιατρικούς φακέλους» οικονομικών μεταναστών που διαμένουν στη χώρα μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ