Προ εκπλήξεως βρίσκονται αυτές τις μέρες πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι προσέρχονται στα ταμεία της ΔΕΗ και ενημερώνονται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, που αφορούσαν το ειδικό τέλος του 2011 αποτελούν από την 5η Μαΐου υποχρεώσεις προς την Εφορία.

Αλλά ενώ οι ουρές στα καταστήματα της ΔΕΗ, όπου οι υπόχρεοι καταφεύγουν για να τακτοποιήσουν το λογαριασμό σε ό,τι αφορά το ρεύμα παραμένουν μεγάλες, στις εφορίες δεν φαίνεται να πατάει άνθρωπος για να πληρώσει και το «χαράτσι»

Όσοι έχουν λάβει λογαριασμούς, που εκδόθηκαν πριν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και περιλαμβάνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα καταβάλλουν το ποσό αφού αφαιρεθεί το «χαράτσι», για την εξόφληση του οποίου θα πρέπει να απευθυνθούν στην Εφορία, όπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Κίμων Στεριώτης, Διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, που φτάνουν στο ταμείο και ζητούν επίμονα από τους υπαλλήλους να πληρώσουν την οφειλή τους για να αποφύγουν τα «μπερδέματα» με την Εφορία, όπως μας είπε ανώτερο στέλεχος καταστήματος που επισκεφθήκαμε.

«Όταν ενημέρωσα τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που νοικιάζω ότι η οφειλή του πάει στην εφορία, μου είπε ότι θέλει να την τακτοποιήσει αμέσως. Όσο αυτή ήταν προς τη ΔΕΗ, δεν έδειχνε ιδιαίτερη ανησυχία» επισήμανε στο «Βήμα» ο κ. Μανώλης Χαραλαμπόπουλος, φοιτητής που νοικιάζει διαμέρισμα στο Κέντρο της Αθήνας.

Ένας συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, όπως είπε στο «Βήμα», δεν πίστεψε ποτέ ότι η ΔΕΗ θα του έκοβε το ρεύμα κι έτσι δεν πλήρωσε συνειδητά το ειδικό τέλος ακινήτων. Οι φήμες όμως, για άνοιγμα των τραπεζικών καταθέσεων και κρατήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις συντάξεις, τον θορύβησαν και σκοπεύει να τακτοποιήσει άμεσα την οφειλή του στην εφορία.

Οι εκλογές βάζουν στην άκρη το «χαράτσι»

Η ανησυχία αυτή όμως, δεν φαίνεται να έχει φέρει τελικά περισσότερο κόσμο στα Ταμεία. Όπως ενημερώνουν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που απαντούν στην γραμμή ενημέρωσης για το ειδικό τέλος ακινήτων 214 2141000, λόγω των εκλογών δεν έχουν ενημερωθεί όλες οι κατά τόπους εφορίες για τις οφειλές.

Υπάρχουν όμως, και πολίτες που βλέποντας την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, επιλέγουν να μην πληρώσουν το χαράτσι. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος εφορίας, ακόμη κι αν το ειδικό τέλος των ακινήτων ακυρωθεί, εάν οι ρυθμίσεις δεν είναι αναδρομικές, η ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία θα βαραίνει τον ιδιοκτήτη.

Τέλος, οι εκλογές καθυστέρησαν και τις οδηγίες που ανέμενε μέσα στην εβδομάδα η ΔΕΗ από την κυβέρνηση για το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012, που όπως προβλέπεται θα καταβληθεί όπως πέρυσι μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, οι λογαρισμοί της ΔΕΗ που εκδίδονται αυτή την περίοδο δεν περιλαμβάνουν το «χαράτσι».