Να καταστεί υποχρεωτική η εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών σε όλες τις υποδομές και τα κτίρια που κατασκευάζονται ή επισκευάζονται στην χώρα, προκειμένου να αποκτήσει γρήγορα η Ελλάδα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων πρότεινε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κ. Λ. Κανέλλος, μιλώντας στο συνέδριο «Infocom Green».

Ο κ. Κανέλλος πρότεινε το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλα τα δίκτυα υποδομών της Ελλάδας, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, οι σιδηρόδρομοι και τα ενεργειακά δίκτυα, καθώς και να γίνει υποχρεωτική η μελέτη ινο-οπτικής καλωδίωσης «για την έκδοση της άδειας κάθε νέας οικοδομής που κατασκευάζεται, όπως ισχύει σήμερα για την ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση και το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, αυτό το μέτρο θα έρθει να συμπληρώσει το δίκτυο κορμού και θα πρέπει να συνδυαστεί με την δημιουργία «δικτυωμένων οικισμών», κατά το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας, έτσι, ένα ενιαίο δίκτυο πρόσβασης.

«Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν σταδιακά «ψηφιακά ώριμα» κτίρια» (δηλαδή έτοιμα να υποδεχθούν το FTTH) είπε ο κ. Κανέλλος, τα οποία «θα συνδεθούν εύκολα με τα ευρυζωνικά δίκτυα που θα κατασκευαστούν, όπως συμβαίνει με τα λοιπά δίκτυα ύδρευσης ή αποχέτευσης, επιτρέποντας την άμεση διάθεση στους κατοίκους υπηρεσιών υψηλής ποιότητας».

Ο κ. Κανέλλος στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν, προκειμένου να αποδώσει καρπούς στην Ελλάδα η ψηφιακή οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ προέταξε την καταπολέμηση της τεχνοφοβίας και του ψηφιακού αναλφαβητισμού, την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στη λειτουργία κράτους και επιχειρήσεων και την δημιουργία σύγχρονων εργαλείων ανάπτυξης και χρηματοδότησης νέων δικτύων.

Επίσης, πρότεινε τη μείωση του κόστους δημιουργίας υποδομών μέσω της συνεπένδυσης, της συνεγκατάστασης εξοπλισμού και της κοινής χρήσης και, κυρίως, της συνεργασίας των εταιριών για την δημιουργία νέων δικτύων, μέσα από συνέργειες των παρόχων με τρίτους διαχειριστές υποδομών.

«Νύξεις» κατά ΟΤΕ για την VDSL
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της VDSL, κι επέκρινε -εμμέσως πλην σαφώς- τον ΟΤΕ, ο οποίος ανοιχτά πλέον διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση της έγκρισης των τιμών λιανικής της VDSL από την ρυθμιστική αρχή.
Μπλόκο στη VDSL του ΟΤΕ από την ΕΕΤΤ

Ο κ. Κανέλλος σημείωσε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ανακοινώνει τις τιμές που θα ήθελε να ορίσει για τις υπηρεσίες που παρέχει στην αγορά, όμως, τόνισε ότι η ΕΕΤΤ δεν θα καθορίσει την λιανική της VDSL «αυθαίρετα» και σύμφωνα «με τις επιθυμίες των παρόχων».

«Ρυθμίσαμε, όπως είχαμε εξαγγείλει, τους τεχνικούς και οικονομικούς όρους παροχής του VDSL, οι επωφελείς συνέπειες της οποίας θα φανούν τους επόμενους μήνες, όταν θα αρχίσει η εμπορική διάθεσή του στην αγορά» είπε.

«Η παροχή των σχετικών υπηρεσιών θα γίνεται με όρους κοστοστρέφειας και διαφάνειας που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο» σημείωσε και τόνισε ότι «δημιουργούμε τα κατάλληλα τεχνικά και τιμολογιακά μοντέλα ελέγχου παροχής της υπηρεσίας με βάση εγκεκριμένα και επίσημα κοστολογικά στοιχεία και μεθόδους που επιβάλλει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο».
VDSL σε 165 περιοχές της χώρας από τον ΟΤΕ έως τον Μάιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες αναμενόταν η έγκριση των τιμών λιανικής της VDSL του ΟΤΕ, έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού η ολομέλεια της ΕΕΤΤ ζήτησε περισσότερα οικονομικά στοιχεία από τον οργανισμό, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τα στοιχεία που είχε λάβει. Έτσι, εκτιμάται ότι το ζήτημα θα λυθεί στην επόμενη ή την μεθεπόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της ρυθμιστικής αρχής, καθώς στις αρχές Ιουνίου λήγει ο περιορισμός που είχε επιβάλει στον ΟΤΕ.