Η κυρία Νίκη Φούντα, βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ, αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση του λεγόμενου αριστερού πολυκερματισμού. Η μόλις 32 ετών αρχιτέκτονας, κάτοικος Εξαρχείων, προέρχεται από τον Συνασπισμό, ψήφιζε ως τώρα τον κ. Αλ. Τσίπρα, πίστευε σ’ αυτόν, μετείχε στα διάφορα κομματικά του όργανα και ξαφνικά βρέθηκε βουλευτής στο κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη. Το περίεργο είναι ότι η κυρία Φούντα ηλικιακά βρίσκεται πλησιέστερα στον κ. Τσίπρα, αλλά οι ιδέες και η αριστερή της αντίληψη βρίσκονται πιο κοντά στον κ. Κουβέλη. Τι συμβαίνει ακριβώς;
«Με είχε κουράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με εξέφραζαν οι ακραίες αριστερές συνιστώσες στην παράταξη, αυτές οι φωνές της άκριτης άρνησης» λέει η νεαρά βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, την εκλογή της οποίας ορισμένοι την αμφισβήτησαν, έγινε επανακαταμέτρηση και βγήκε με 30 σταυρούς περισσότερους.
Με το «ακραίες αριστερές συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ τι εννοεί και πώς τις αντιλαμβάνεται; «Πρέπει να καταδικάζεται η βία, δεν πρέπει η Αριστερά να ταυτίζεται με τις εξεγέρσεις και την παραβατικότητα, πρέπει να έχει προτάσεις, η άρνηση δεν με εκφράζει» εξηγεί αμέσως, λέγοντας ταυτόχρονα ότι την πολιτική στάση της επηρέασαν τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τότε που κάηκε η Αθήνα. Εκείνο ίσως που τη διαφοροποιεί από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, όπως λέει, ο αριστερός τρόπος σκέψης πρέπει να εκφράζεται σε κυβερνητικά πλαίσια και όχι ως τρόπος άρνησης.
Αντιθέτως, τον κ. Κουβέλη τον θεωρεί ως τον «μακράν καλύτερο πολιτικό», τον χαρακτηρίζει «σοβαρό άνθρωπο, με συνέπεια», η πολιτική του οποίου στηρίζεται στην κοινή λογική, κάτι που λείπει από τον χώρο: «Οι θέσεις του με καλύπτουν απόλυτα» και εκείνο που της έκανε εντύπωση στην προεκλογική εκστρατεία ήταν ο κόσμος στην εκλογική της περιφέρεια: «Εβλεπα την οργή και την αγανάκτησή του παντού για το πολιτικό σύστημα» τονίζει.

«Βρώμικο ’89»

Ο κ. Β. Κυριακάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα, αποτελεί επίσης μια ιδιαίτερη περίπτωση του αριστερού προβλήματος, αφού προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από την ΚΝΕ. Οταν ήταν στην ΚΝΕ μετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Αποχώρησε όμως το 1989, διαμαρτυρόμενος για το «βρώμικο ’89» μετά τη συγκυβέρνηση Αριστεράς – ΝΔ, παραμένοντας ωστόσο ανένταχτος της Αριστεράς.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Φθιώτιδας και αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Ανέπτυξε παράλληλη έντονη δράση ως ανένταχτος απλός αγωνιστής στο κοινωνικό κίνημα της περιοχής μέσα από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2010 ήταν υποψήφιος δήμαρχος για τον Δήμο Λαμίας, ενώ από το 2009 είναι μέλος συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ).
Γιατί όμως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; «Στις εκλογές της 6ης Μαΐου αποφάσισα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ λόγω της ιδιαιτερότητας και της κρισιμότητας αυτών των εκλογών στις συνθήκες του ειδικού καθεστώτος της τρόικας και του μνημονίου. Γιατί, εκτός των άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η δύναμη μέσα στην Αριστερά με την πιο ενωτική και μετωπική λογική και δράση. Γιατί παλεύει για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον λαό» αναφέρει για να εξηγήσει γιατί εγκατέλειψε οριστικά το ΚΚΕ και εντάχθηκε στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρεί ως την πολιτική δύναμη που μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση, «τη θηλιά του χρέους και της τρόικας, για πραγματική δημοκρατία».
Ο κ. Β. Χατζηλάμπρου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, ανήκε προηγουμένως στο ΚΚΕ(μ-λ), ήταν μαοϊκός και από τους πλέον μαχητικούς: «Δεν είμαι πλέον μαοϊστής, είμαι κανονικός αριστερός» λέει σήμερα μετά την προσχώρησή του στον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του στο Κοινοβούλιο. Και όλα αυτά οφείλονται στη συνάντηση που είχε με τον κ. Tσίπρα, στη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής κρίσης, στον συνοικισμό Ηρώων Πολυτεχνείου: «Είναι ελπιδοφόρος άνθρωπος, ξέρει ακριβώς τι του γίνεται, έχει αντίληψη για όλα τα θέματα, γνωρίζει να συνθέτει καλά» λέει ο κ. Χατζηλάμπρου, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για το μαοϊκό παρελθόν του. Αλλωστε εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πλέον ανήκει στην (κανονική) Αριστερά που βρήκε ηγέτη τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως λέει, «δεν είναι άνθρωπος των ισορροπιών, πάει πάντοτε ένα βήμα μπροστά».
Εκείνο όμως που φαίνεται ότι τον έκανε να εγκαταλείψει το κόμμα του αλλά όχι τις ιδέες του είναι ότι η Αριστερά πρέπει να συνομιλεί απευθείας με τον λαό και να έχει το λαϊκό αισθητήριο. Οσον αφορά το βασικό σύνθημα που είχαν οι μαοϊκοί, «να τολμάμε να αγωνιζόμαστε, να τολμάμε να νικάμε», δεν διαφέρει πολύ από τα σημερινά «πιστεύω» του. Δεν μετανιώνει που ήταν στο ΚΚΕ (μ-λ), διατηρεί ακόμη στο σπίτι του φωτογραφίες του Μάο, το Κόκκινο Βιβλίο, που τον βοήθησαν, όπως λέει, «να έχω μέθοδο, να αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα και να συνθέτω τις αντιστάσεις».

«Δεν Πληρώνω»

Ο κ. Δ. Κοδέλας, 33 ετών, βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, ως τώρα ήταν από την απέναντι πλευρά. Μετείχε ενεργά στους «Αγανακτισμένους» (στο Αργος και στο Σύνταγμα), στο κίνημα «Δεν Πληρώνω», μετείχε στις διαμαρτυρίες εναντίον πολιτικών, επιχείρησε μαζί με συντρόφους του να παρεμποδίσει παρελάσεις, αρνείται όμως ότι πέταξε γιαούρτια και αβγά και ότι πήρε μέρος σε προπηλακισμούς πολιτικών. Τώρα ως βουλευτής λέει πως δεν μετανιώνει για τίποτε απ’ όσα έκανε, αφού οι κυβερνώντες ανάγκασαν τον κόσμο να διαμαρτύρεται.
Ενεργό μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των διοδίων, μέλος της ΚΟΕ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, μετείχε δυναμικά σε ενέργειες κατά των διοδίων σε όλη την Πελοπόννησο και κυρίως στον Μορέα. Ηταν και στις προηγούμενες εκλογές υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως δεν εξελέγη. Στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» είχε οργανωθεί με την πολιτική του μνημονίου.
Σήμερα είναι βουλευτής και εξηγεί γιατί παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, όπως λέει, είναι η μόνη δύναμη «που μπορεί με ενωτικό τρόπο να διώξει το μνημόνιο από τη χώρα, να οργανώσει την αντίσταση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές». Κατά τον γεωπόνο κ. Κοδέλα τα τελευταία δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας στάθηκαν στο πλευρό των εκατοντάδων ανθρώπων που αγωνίστηκαν ενάντια στο μνημόνιο της χρεοκοπίας και της δανειακής σύμβασης της υποτέλειας, όπως τονίζει.

Γεωργία Μαρτίνου, βουλευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής
«Οι θέσεις της Δεξιάς με εκφράζουν»…

Η 36χρονη Γεωργία Μαρτίνου, βουλευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, αφοπλίζει τον συνομιλητή της με την ειλικρίνεια αλλά και την πολιτική απειρία της. Πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής, εκλέγεται στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου της και χωρίς δισταγμό λέει ότι θεωρεί τη ΝΔ και τον πρόεδρό της κ. Αντ. Σαμαρά «την καλύτερη λύση για τη χώρα», ότι δοκιμάζει τις ικανότητές της στην πολιτική επειδή θέλει να προσφέρει «ώστε να βγούμε από την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».
Ευθέως λέει ότι ουδέποτε στο παρελθόν ανήκε σε άλλον κομματικό σχηματισμό, ότι βρίσκεται χρόνια τώρα στη «δεξιά παράταξη και οι θέσεις της Δεξιάς με εκφράζουν», ότι δεν έχει ακόμη γνώμη για τον κ. Αλ. Τσίπρα («δεν τον έχω γνωρίσει» λέει) και ότι η μοναδική πολιτική εμπειρία της ήταν όταν εξελέγη αντιδήμαρχος στον Δήμο Βούλας, υπεύθυνη για την Καθαριότητα και το πράσινο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ