Κοντά στις 77 χιλιάδες θέσεις διαθέτει εφέτος για τους εισακτέους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας το υπουργείο Παιδείας, όπως έχει γράψει ήδη το «Βήμα».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι, εφέτος διατίθενται 76.094 θέσεις στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

Η αύξηση των εισακτέων είναι 2,22% σε σχέση με πέρυσι.

Στα πανεπιστήμια εισάγονται εφέτος 44.381 άτομα (+5,87 σε σχέση με πέρυσι) και στα ΤΕΙ 31.713 άτομα (-2,48%) σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα διατηρείται περίπου στα περυσινά επίπεδα, ωστόσο αυξάνονται οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, εφέτος, ο αριθμός εισακτέων κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανακουφισθεί σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της στα δημόσια ΑΕΙ. Για τον ίδιο λόγο, ελήφθη μέριμνα περαιτέρω ενίσχυσης οικογενειών με πρόσθετες ανάγκες, με την άρση περιορισμών σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες (πολυτεκνίας, τριτεκνίας, κοινωνικών κριτηρίων κτλ.).

Επίσης, προβλέπεται αναδρομική ισχύς των διευρυμένων κριτηρίων για τους αποφοίτους του ακαδημαϊκού έτους 2011, οι οποίοι πληρούν ή πληρούσαν τα νέα αυτά κριτήρια κατά την αποφοίτησή τους το 2011. Για τους υποψηφίους αυτούς προβλέπονται ειδικές θέσεις 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού θέσεων εισακτέων.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι ίδιοι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την υπαγωγή και στην κατηγορία των παλαιών αποφοίτων που διεκδικούν το 10% των συνολικών θέσεων τόσο στη γενική όσο και στην ειδική σειρά.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ο προγραμματισμός του αριθμού εισακτέων έχει βασιστεί στον περυσινό αριθμό εισακτέων στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, στον μέσο ετήσιο αριθμό εισακτέων για τουλάχιστον μία πενταετία και στις προτάσεις των Ιδρυμάτων, όπου αυτές υπήρχαν. Στις προτάσεις αυτές και οφείλονται επιμέρους μειώσεις σε τμήματα ΤΕΙ.

Στον αριθμό των 76.094 που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, θα προστεθούν οι θέσεις εισακτέων:

1.Για τις Στρατιωτικές Σχολές
2.Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
3.Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
4.Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ)
5.Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ)

Κατηγορίες υποψηφίων

Ανά κατηγορία υποψηφίων από τον συνολικό αριθμό των 76.094 θέσεων διατίθενται:

– Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου (Ομάδα Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν 87.491 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 72.035 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου και τους 375 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου (Ομάδα Β΄) θα υποβάλλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 15.081 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.

–Ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δε συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2012 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β) τα έτη 2010 ή 2011. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 12.000 με 15.000 υποψήφιοι. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

–Ποσοστό 20% των θέσεων των Τ.Ε.Ι., της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Επαγγελματικά Λύκεια (Ομάδα Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Το ποσοστό αυτό θα διεκδικήσουν 21.141 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α’).

–Ποσοστό 1% των θέσεων των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου υπουργείου.

–Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών.

Για τις ειδικές θέσεις εισακτέων ο αριθμός των επιπλέον θέσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) αντιστοιχεί στο 15,9% του φετινού συνολικού αριθμού των εισακτέων έναντι του 10,8% του αντίστοιχου αριθμού πέρυσι. Η διαφορά προκύπτει από την αύξηση του αριθμού των ειδικών θέσεων εφέτος.


Επιστρέφουν τμήματα στο μηχανογραφικό

Στα μηχανογραφικά των μαθητών «επιστρέφει», όπως έχει γράψει ήδη το «Βήμα», το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και 14 τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία πέρυσι δεν δέχθηκαν εισακτέους, αλλά εφέτος θα δεχτούν ξανά πρωτοετείς σπουδαστές.

Νέους σπουδαστές αντίθετα δεν θα δεχτούν ούτε και φέτος έντεκα ΤΕΙ, τα οποία είχαν μείνει εκτός μηχανογραφικού και την περυσινή χρονιά.

Τα τμήματα των ΤΕΙ που δεν θα δεχτούν εφέτος νέους εισακτέους (πρακτικά δηλαδή παραμένει η απόφαση για σταδιακό κλείσιμο τους) είναι τα εξής:

ΤΕΙ Αθήνας: Νοσηλευτική Β’
ΤΕΙ Ηπείρου: Ιχθυοκομείας και Αλιείας (Ηγουμενίτσα)
ΤΕΙ Ηπείρου: Τουριστικών επαγγελμάτων
ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Τεχνολογίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μουδανίων)
ΤΕΙ Ιονίων νήσων: Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Λευκάδα)
ΤΕΙ Καβάλας: Οινολογίας και τεχνολογίας ποτών (παράρτημα Δράμας)
ΤΕΙ Λάρισας: Ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων (παράρτημα Τρικάλων)
ΤΕΙ Λάρισας: Τουριστικών επιχειρήσεων
ΤΕΙ Μεσολογγίου: Μηχανολογίας και Υδάτινων πόρων
ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας: Διοίκησης και συστημάτων εφοδιασμού (παράρτημα Γρεβενών)
ΤΕΙ Πάτρας: Εμπορίας και διαφήμισης (παράρτημα Αμαλιάδας)


Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:


Αριθμός εισακτέων για το έτος 2012-2013 σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ


Εισακτέοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανά σχολή για το έτος 2012-13

Θέσεις εισακτέων ειδικών κατηγοριών
(πολύτεκνων κτλ.)

Αλλες κατηγορίες υποψηφίων καθ΄υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων