«Σταματάμε να τους παρακολουθούμε! Τώρα πια τους φρουρούμε…», λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Το δόγμα αυτό εφαρμόζουν πλέον οι αρχές Ασφαλείας για τη «Χρυσή Αυγή»μετά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή.

Μέχρι τις παραμονές των προηγούμενων εκλογών ισχυρή ομάδα της Κρατικής Ασφάλειας κι άλλων υπηρεσιών, την οποία αποτελούσαν 20 έως 30 αστυνομικοί, είχαν αναλάβει την μυστική παρακολούθηση των κινήσεων των μελών της «Χρυσής Αυγής». Για τη δράση της, μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Βήματος», συνέτασσαν ακόμη και σχετικές εκθέσεις. Η καταγραφή των ενεργειών της οργάνωσης είχε γίνει πιο πυκνή μετά τις επιθέσεις κατά μεταναστών, που ακολούθησαν την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, τον περασμένο Μάϊο, στα Πατήσια.

Μετά την εκλογές όμως και την είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στη Βουλή, η ομάδα αυτή της Κρατικής Ασφάλειας – κι όχι μόνο – που επόπτευε τη δράση του κόμματος, διαλύεται. Οπως λένε αρμόδια στελέχη της ΕΛΑΣ «αρκετά από τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» που είχαμε θέσει υπό παρακολούθηση είναι πια βουλευτές. Δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα η ΕΛΑΣ . Η «Χρυσή Αυγή» είναι πλέον εκτός της δικής μας εποπτείας …».
Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον, 20 με 25 αστυνομικοί αναλαμβάνουν την φρούρηση του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής» Νίκου Μιχαλολιάκου, όπως ορίζει η νομοθεσία για την παρεχόμενη αστυνομική προστασία σε αρχηγό κόμματος που εκπροσωπείται στην Βουλή. Μέρος αυτής της δύναμης αναμένεται να δοθεί και για την φρούρηση των γραφείων του κόμματος. Επιπλέον από έναν ή δυο φρουρούς δικαιούνται κι όλοι οι εκλεγέντες βουλευτές της «Χρυσής Αυγής». Δηλαδή συνολικά περίπου 80-100 αστυνομικοί αναμένεται να διατεθούν για την φρούρηση των μελών και των γραφείων της οργάνωσης.

Η συνεύρεση αυτή αστυνομικών -φρουρών και μελών της «Χρυσής Αυγής» κρίνεται ως «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα», αφού η συγκεκριμένη οργάνωση έχει αναπτύξει ομάδες «αυτοπροστασίας» και «κρούσης». Επιπλέον, στο παρελθόν έχουν υπάρξει καταγγελίες για συνεργασία ενστόλων με μέλη της «Χρυσής Αυγής».