Επιφυλάξεις για τα κέντρα κράτησης μεταναστών εξέφρασε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της οποίας κλιμάκιο επισκέφθηκε την Τρίτη το κέντρο στην Αμυγδαλέζα. Η Υ.Α. περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν εκεί ως «καλύτερες σε σχέση με άλλους χώρους κράτησης αλλοδαπών» όμως εκφράζει σοβαρά ερωτηματικά για τις διαδικασίες που προηγούνται της μεταφοράς των παράνομων μεταναστών στα κέντρα αυτά.

Η Υ.Α. πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Αμυγδαλέζα στα πλαίσια των τακτικών επισκέψεών της σε όλα τα κέντρα διοικητικής κράτησης αλλοδαπών της Ελλάδας. Προς το παρόν, στην Αμυγδαλέζα κρατούνται 56 αλλοδαποί με στόχο να φθάσουν τους 1.200 ως τα μέσα Μαΐου.

«Κρίσιμο ζήτημα για την Υ.Α. παραμένει η διαδικασία, τα κριτήρια και οι όροι υπό τους οποίους πραγματοποιούνται οι αστυνομικές επιχειρήσεις μαζικών συλλήψεων αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και μεταφοράς τους στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και, μελλοντικά, σε άλλα κέντρα που θα δημιουργηθούν», αναφέρει ανακοίνωση της Υ.Α. Προσθέτει ότι λόγω του ότι «παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη η δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου» στην Ελλάδα, «υπάρχει κίνδυνος ανάμεσα στους συλληφθέντες με σκοπό την απομάκρυνσή τους από τη χώρα να περιλαμβάνονται και άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να υποβάλουν το αίτημά τους για άσυλο».

Η Υ.Α. υπενθυμίζει ότι «με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η διοικητική κράτηση αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα είναι επιτρεπτή για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο ενόψει της απομάκρυνσής τους στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης». Και καταλήγει ότι «σε περίπτωση που η απομάκρυνσή τους είναι ανέφικτη (για λόγους νομικούς ή πρακτικούς), η αποτελεσματικότητα του μέτρου της κράτησης εγείρει σοβαρά ερωτηματικά».