Εκπνέει τη Δευτέρα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο από τις 15 Οκτωβρίου 2012 θα διατίθεται με το νέο αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, οι καταναλωτές έσπευσαν από τις αρχές Απριλίου να γεμίσουν τις δεξαμενές τους και να «κερδίσουν» τους πρώτους μήνες της νέας σεζόν, η οποία θα ξεκινήσει με σημαντική αύξηση του φόρου.

Σημειώνεται ότι από τις 15 Οκτωβρίου 2012 θα ισχύσει εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, κάτι που θα αυξήσει το κόστος θέρμανσης κατά 30% -40%.

Με βάση τις τρέχουσες τιμές, η τιμή του πετρελαίου τον επόμενο Οκτώβριο θα διαμορφωθεί στα 1,40 ευρώ το λίτρο από 1,046 ευρώ που είναι σήμερα η μέση τιμή του πανελλαδικά.

Εξετάζεται πάντως η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια που προβλέπουν τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και τον διαχωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες, ώστε ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε κάθε ζώνη να προσδιοριστεί το ύψος του επιδόματος θέρμανσης.