Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικοϋπαλλικού Κέντρου στην πλατεία Συντάγματος για την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Με σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε» και κεντρικό αίτημα την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων. Στο περιθώριο της συγκέντρωσης υπέστησαν ζημιές τρία εκλογικά περίπτερα. Ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι.

Επίσης, μέλη των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο του Μουσείου πραγματοποίησαν πορεία και μέσω της οδού Σταδίου κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, του οποίου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες.

Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Τη συμπαράστασή τους στη σημερινή συγκέντρωση των συνδικάτων εξέφρασαν με δηλώσεις, που ακούστηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, συνδικαλιστικά στελέχη των ευρωπαϊκών συνδικάτων, κυρίως ιταλικών και πορτογαλικών.

Με συγκεντρώσεις κατά των μέτρων λιτότητας και πορείες στους δρόμους της πόλης γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά, στη Θεσσαλονίκη. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη έξω από το ΕΚΘ.

«Σήμερα τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων. Η ανεργία πλέον ξεπερνά το 32%, βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση όλων των εποχών, ενώ τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά και αδιέξοδα. Οι εργαζόμενοι θα είναι εδώ και θα αγωνιστούν» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) συγκεντρώθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας.

Στην Καμάρα συγκέντρωση διοργάνωσαν ανεξάρτητα πρωτοβάθμια εργατικά συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ στην πλατεία Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν μέλη του ΚΚΕ μλ και ΜΛ ΚΚΕ.

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες. Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συνδιοργανώθηκε από το εργατικό κέντρο της πόλης και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, διατυπώθηκε η απαίτηση «μιας διαφορετικής πολιτικής με σχέδιο και πρόγραμμα που θα ενισχύει την ανάπτυξη, θα στηρίζει την απασχόληση, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα διασφαλίζει τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα, τα εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή».

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Στους χαιρετισμούς των ομιλητών τονίστηκε, μεταξύ άλλων, πως «πρέπει να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για κλαδικές συμβάσεις που θα εμποδίζουν τη σφαγή στα μεροκάματα και τους μισθούς, και να δυναμώσει επίσης η οργανωμένη αντίθεση στα χαράτσια και τη φοροληστεία, με αίτημα την κατάργησή τους».

Μετά τις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν πορείες στο κέντρο της πόλης, όπου ακούστηκαν συνθήματα κατά του μνημονίου και των οικονομικών μέτρων.

Επιθέσεις σε εκλογικά περίπτερα

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα άγνωστοι πυρπόλησαν το εκλογικό περίπτερο του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, στη συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας.

Επίσης, ζημιές υπέστησαν το εκλογικό περίπτερο της Δημοκρατικής Αριστεράς στον πεζόδρομο της Κοραή, απέναντι από τα Προπύλαια, το περίπτερο της Κοινωνικής Συμφωνίας, στη συμβολή των οδών Αρσάκη και Πανεπιστημίου.και το περίπτερο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου.

Επίσης, άγνωστοι πυρπόλησαν πολυτελές ΙΧ που ήταν σταθμευμένο στην οδόΕμμανουήλ Μπενάκη.

Κάλεσμα για τις συμβάσεις

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων κάλεσαν τους εργοδότες να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις και να τις υπερασπιστούν.

Στην αναγκαιότητα της υπογραφής νέων κλαδικών συντάξεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, που κάλεσε τους εργοδότες, την κυβέρνηση και την τρόικα «να σεβαστούν τον κόπο, τον ιδρώτα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων».

«Τιμούμε σήμερα μια ημέρα μνήμης των πρωτοπόρων εκείνων εργαζομένων που καθιέρωσαν το οκτάωρο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές που επιβάλλονται από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας γυρίζουν έναν αιώνα πίσω».

Ο κ. Τσικρικάς πρόσθεσε ότι «ο συντονισμένος αγώνας των Ευρωπαίων εργαζομένων θα επιδιώξει την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, ώστε οι κυβερνήσεις να επενδύουν στην ανάπτυξη και όχι στο παρασιτικό κεφάλαιο».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρετάκος ανέφερε ότι οι αγώνες των εργαζομένων κατά μιας πολιτικής που οδηγεί στη φτώχια θα ενταθούν και θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στον κλάδο του εμπορίου, που βάλλεται, όπως είπε, περισσότερο από όλους «εργαζόμενοι και εργοδότες θα καταλήξουν στην υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, η οποία θα είναι ισχυρή και δεν θα παραβιάζεται».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα συνδικάτα αναφέρουν ότι η φετινή πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση αποκτά ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά μετά τα συνεχή σκληρά, άδικα, αντικοινωνικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχουν επιβληθεί από τρόικα και κυβέρνηση.

«Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται με δεδομένο το γεγονός ότι συνεχίζονται οι προκλητικές απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών, την ώρα που έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανοχής και αντοχής από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

» Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα είναι σε θέση μάχης, ώστε να αποκρούσουν την αποτυχημένη συνταγή των μνημονίων της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, της υποταγής της χώρας στα θέλω και στις απαιτήσεις των αγορών και των τραπεζιτών».

Κλειστά τα καταστήματα

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Τρίτη, καθώς και για φέτος η Πρωτομαγιά εξομοιώνεται με Κυριακή και κηρύσσεται υποχρεωτική αργία.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας.

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι εργαζόμενοι την επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργαστούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους.

Σε απεργία οι ναυτεργάτες

Εικοσιτετράωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν για την 1η Μάη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλώντας όλους τους ναυτεργάτες στους καταπέλτες για να τιμήσουν την 1η Μάη όπως αξίζει, δίνοντάς της ταξικό περιεχόμενο.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ αποφάσισε για την Πρωτομαγιά 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.