Παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις τόσο μέσα στην κυβέρνηση από τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη, όσο και των κατοίκων, το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας τέθηκε από τις 13.00 το μεσημέρι της Κυριακής σε λειτουργία και ήδη μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι 56 μετανάστες.

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τονίζει: «Σέβομαι απόλυτα τις αγωνίες και τους φόβους των τοπικών κοινωνιών. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα καταλαγιάσουν μόλις ζήσουν στην πράξη τη λειτουργία των Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας και δουν ότι η εγκληματικότητα περιορίζεται και οι συμμορίες δεν έχουν πια έδαφος να κινηθούν.

»Δεν θα κάνουμε τη χάρη αυτών που θέλουν μια Πολιτεία άπραγη, γυμνή και ανοχύρωτη, για να λεηλατούν σε βάρος της. Τηρούμε τη νομιμότητα, εφαρμόζουμε ευρωπαϊκές λύσεις, προστατεύουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά και τα δικαιώματα των ίδιων των παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα διαθέτει συντεταγμένη Πολιτεία με υποδομές και πολιτικές, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

«Το μεγαλύτερο μάθημα που διδασκόμαστε από την σημερινή ανθρωπιστική κρίση στο κέντρο της Αθήνας είναι ότι η διακυβέρνηση χωρίς πολιτικό κόστος -προσπαθώντας δηλαδή να ξεγελάσεις τον κόσμο και να αγνοήσεις τα προβλήματα κρατώντας τους πάντες ευχαριστημένους- στέλνει τον λογαριασμό στο μέλλον και μάλιστα με τόκο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες σταδιακά από τη Δευτέρα και μέσα στις επόμενες ημέρες της εβδομάδας θα μεταφερθούν 208 παράνομοι μετανάστες.

Στόχος στην πρώτη φάση είναι να υπάρξει προσαρμογή τόσο των μεταναστών όσο και των αστυνομικών που θα απασχολούνται στο κέντρο και να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα και ελλείψεις για να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Στο κέντρο κράτησης είναι έτοιμες προς το παρόν τρεις πτέρυγες με συνολικά 52 οικίσκους (στην πρώτη και δεύτερη πτέρυγα βρίσκονται από 16 οικίσκοι και στην τρίτη 20) χωρητικότητας περίπου 200 ατόμων. Σε πλήρη ανάπτυξη το κέντρο κράτησης έχει δυνατότητα να στεγάσει 1.000 άτομα.

Η κάθε πτέρυγα χωρίζεται με περίφραξη, ενώ οι μετανάστες φρουρούνται σε πρώτη φάση από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι από σεκιούριτι.

Για το απόγευμα της Κυριακής έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής στην Αστυνομική Ακαδημία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση του κέντρου κράτησης στο συγκεκριμένο χώρο.

Στις εγκαταστάσεις βρίσκεται και το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο θα πραγματοποιεί υγειονομικές εξετάσεις στους μετανάστες.

Αντιδρούν στον υγειονομικό έλεγχο μεταναστών οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Την έντονη αντίδραση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν προκαλέσει οι υγειονομικοί έλεγχοι που γίνονται σε μετανάστες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκένωσης κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι μετανάστες που εντοπίζονται να διαμένουν μαζικά, υποβάλλονται σε εξετάσεις από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυσματικές ή μεταδοτικές ασθένειες ή άλλα λοιμώδη νοσήματα.

«Η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται με αστυνομικού τύπου υγειονομικούς ελέγχους και με την καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού γύρω από «υγειονομικές βόμβες». Προστατεύεται και προάγεται αποτελεσματικά μόνο όταν ο πληθυσμός έχει επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που περιλαμβάνουν λειτουργικά προγράμματα δημόσιας υγείας» δηλώνει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ρεβέκα Παπαδοπούλου.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «η συμμετοχή φορέων δημόσιας υγείας σε τέτοιες αστυνομικές «επιχειρήσεις-σκούπα» είναι και επικίνδυνη και αντιδεοντολογική».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις μπορούν να προκαλέσουν μόνο τον φόβο των ανθρώπων που στοχοποιούν και ως εκ τούτου να τους κάνουν να «κρυφτούν» ακόμη και αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αντί να αναζητήσουν την αναγκαία ιατρική περίθαλψη στις δομές υγείας.

Σύμφωνα με ιατρικά στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την παρέμβασή τους σε χώρους κράτησης μεταναστών στον Έβρο κατά το 2011, πάνω από το 60% των ιατρικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι κρατούμενοι μετανάστες προκαλούνται ή είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν, ότι όταν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισκέφθηκαν αυτούς τους χώρους κράτησης μεταναστών, τους χαρακτήρισαν ακατάλληλους για ανθρώπινη διαβίωση.