Ένα εκπαιδευτικό cd rom (με την ανάλογη διαδικτυακή εφαρμογή) αναλαμβάνει να αποκαταστήσει ένα modus operandi, στη σύγχρονη Βαβέλ των πολυεθνικών πληρωμάτων της ποντοπόρου ναυτιλίας, αύριο – όπως πάνε τα πράγματα με την προωθούμενη γενική άρση του καμποτάζ – και της ακτοπλοΐας.

Έλληνες, Φιλιππινέζοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Μαροκινοί, Σύριοι και άλλες ουκ έστιν αριθμός εθνότητες συγκεντρωμένες σε ένα πλοίο πρέπει να λειτουργήσουν ως πλήρωμα, να συνεργαστούν και να συνεννοηθούν έστω κι αν δεν ξέρουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Και την ίδια ώρα οι αξιωματικοί ιδιαίτερα πρέπει να βρίσκουν «κοινή» γλώσσα με το προσωπικό των λιμανιών σε δεκάδες χώρες του κόσμου, όπου προσεγγίζουν τα πλοία τους – με πλοηγούς, λιμενικές αρχές, ναυτιλιακές εταιρείες.

Αν μέχρι τώρα όλα αυτά γίνονταν εμπειρικά, με την καλή θέληση μόνο των πολύγλωσσων μεταξύ των πληρωμάτων και ένα στοιχειώδη κώδικα επικοινωνίας, το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπόσχεται να δώσει λύση στη Βαβυλωνία. Από το φθινόπωρο θέτει στη διάθεση των πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού το πρόγραμμα «Captains».

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό εργαλείο εκπαίδευσης για ατομική σπουδή αλλά και ομαδικά – ακόμα και εξ αποστάσεως και μάλιστα με αλληλεπίδραση – φροντιστήρια, όπου οι ναυτικοί μπορούν να αυτοεκπαιδευτούν, έχοντας όλα τα σχετικά εγχειρίδια κωδικοποιημένα στον προσωπικό τους υπολογιστή.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.captains.pro, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο «πάνω από το 75% των πλοίων είναι πλέον πολύγλωσσο. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων ατυχημάτων οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, και το ένα τρίτο από αυτά στην έλλειψη επικοινωνίας».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ένα από το πλέον κρίσιμα ζητήματα για τη θαλάσσια ασφάλεια. Ωστόσο ακόμη σήμερα, παρότι τα πολυεθνικά πληρώματα είναι καθεστώς εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου «τα εργαλεία για την εφαρμογή της επικοινωνιακής γλωσσικής κατάρτισης στο πλαίσιο της πραγματικής ζωής επί του σκάφους δεν είναι άμεσα διαθέσιμα για τη ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση ιδρύματα».

Μιλώντας στο «Βήμα» ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννης Θεοτοκάς τόνισε ότι μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος και η ικανότητα της επικοινωνίας μεταξύ των μελών του πληρώματος.

Το πρόγραμμα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου απευθύνεται σε νεαρούς αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού, σε ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και σε εκπαιδευτικούς φορείς, όπως τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ). Μάλιστα ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί με το πέρας της εκπαίδευσης να παίρνει πτυχίο πιστοποίησης, που να βεβαιώνει ότι παρακολούθησε το πρόγραμμα.

Διαχειριστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η χρηματοδότηση προέρχεται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του προγράμματος Leonardo για την επαγγελματική κατάρτιση.