«Δεν μπαίνω στον πολιτικό χώρο, δεν θα είμαι υποψήφιος. Αυτό είναι σαφές. Εάν κληθώ να βοηθήσω και διαπιστώσω ότι υπάρχουν οι όροι που να μπορώ πράγματι να βοηθήσω – και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό – τότε θα το σκεφτώ και θα δω τι θα κάνω».

Αυτό δήλωσε στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης, προσθέτοντας ότι «δεν αποκλείω τίποτα αλλά το κυριότερο είναι αν αναλάβω κάτι να το φέρω εις πέρας, όχι για να πάρω αξίωμα γιατί, να πω και την αλήθεια, μέσα από την δουλειά μου έχω κάποιο όνομα που πρέπει να το διατηρήσω και όχι να το χαλάσω».

Στο ερώτημα εάν θα παραμείνει μετά τις εκλογές στην θέση του απάντησε: «Προφανώς όχι. Να απαντήσω σ’ αυτό; Φανταστείτε το αντίθετο. Να έχω παραιτηθεί και να κάθομαι σε μία τηλεόραση και να βλέπω τι θα γίνει με τις εκλογές και να έχω αφήσει το υπουργείο στην τύχη του. Άντε να γίνουν Εξετάσεις, άντε να βγουν βιβλία, άντε να υπάρξει πρόγραμμα».
«Νομίζω ότι όποιος αναλάβει με τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει κάπου να πατήσει για να μπορέσει να προχωρήσει. Να μην ξεκινήσει από το μηδέν. Αυτό μου εμπιστεύθηκαν. Εγώ είμαι εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο. Με φώναξαν επειδή ξέρω αυτόν τον χώρο για να βοηθήσω. Πώς θα βοηθήσω αν δεν βάλω μία σειρά στα πράγματα; Και αυτό είναι που θα κάνω και θα παραδώσω στον υπουργό που θα βγει από την νέα κυβέρνηση. Δεν θέλω να του πω ιστορίες, θέλω να του δώσω ένα υλικό στο οποίο να δουλέψει» ανέφερε.

«Δεν έχουμε κόντρα με την Διαμαντοπούλου»

Αναφερόμενος στο θέμα της εφαρμογής του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «το κύριο θέμα είναι η συζήτηση για την εφαρμογή του Νόμου και την εκλογή των Συμβουλίων. Απλώς, ανέκυψε το εξής: Μέχρι να βγουν τα νέα συμβούλια τι θα γίνει με τους Κοσμήτορες που δεν υπάρχουν ή πώς θα ορκίζονται οι φοιτητές; Τι θα γίνει με τους Προέδρους; Αυτό ήτανε το θέμα. Αυτό προέκυψε και θα ρυθμιστεί με μίαν εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας διότι είναι μεταβατικές καταστάσεις μέχρι να υπάρξουν τα Συμβούλια» ανέφερε.
«Σε κανένα από τα 24 Πανεπιστήμια δεν έχουν εκλεγεί αυτά τα Συμβούλια Διοίκησης ενώ στα ΤΕΙ, είναι μόνο τα 7 από τα 16 με νέα Συμβούλια. Δεν έχουμε καμία κόντρα με την κυρία Διαμαντοπούλου. Και την εκτιμώ και έχουμε συνεργαστεί μαζί. Για το Νόμο έχουμε εργαστεί ώρες μαζί. Υπάρχει μία αμοιβαία εκτίμηση, δεν υπάρχει κόντρα. Κάποια στιγμή ίσως να βγήκε έτσι προς τα έξω από μερικά ιδιωτικά κανάλια. Δεν πρόκειται γι’ αυτό το πράγμα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
«Κατ΄ αρχήν δηλώνω, όπως το έχω δηλώσει κατά κόρον ότι έχουμε ένα Νόμο που πάμε να τον εφαρμόσουμε. Αυτός είναι ο στόχος και ο σκοπός, αυτό λέω στους Πρυτάνεις, αυτό λέω στα Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι η τακτική. Μέχρι τώρα είχαμε μία δυσλειτουργία. Δεν έχουν εκλεγεί αυτά τα διοικητικά Συμβούλια. Φώναξα λοιπόν τους Πρυτάνεις, καθίσαμε σε ένα τραπέζι, μαζί με τον κ. Αρβανιτόπουλο με τον οποίον συνεργαζόμαστε στενά, και είπαμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα να προχωρήσει ο Νόμος γιατί ο Νόμος θα εφαρμοστεί» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
«Οργανώσαμε έτσι μία ομάδα εργασίας που αποτελείται από Πρυτάνεις, Προέδρους των ΤΕΙ και εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας. Για πρώτη φορά κάθισαν σε ένα τραπέζι και συζήτησαν τα θέματα που εκκρεμούν ώστε να εφαρμοστεί ο Νόμος. Αυτό το θεωρώ ένα επίτευγμα. Ήταν μία κοινή σκέψη μαζί με τον κ. Αρβανιτόπουλο και νομίζω ότι αν δεν υπάρξει αυτή η συζήτηση δεν θα μπορέσει ο Νόμος να εφαρμοστεί. Αρχίζουμε και βλέπουμε τι δυσκολίες υπάρχουν» ανέφερε.
Για τις πανελλαδικές εξετάσεις ο κ. Μπαμπινιώτης απάντησε «πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο σύστημα που δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί. Ούτε ο ίδιος το ήξερα προτού αναλάβω. Μαζί με την αρμόδια υφυπουργό, την κυρία Χριστοφιλοπούλου, έχουμε πέσει πάνω να ξεκινήσουμε από τα τετράδια που πρέπει να έχουν οι μαθητές για να γράψουν, μέχρι τα δύο συστήματα Πληροφορικής, το Μηχανογραφικό και το σύστημα των αποτελεσμάτων. Βεβαίως, είναι και η διακίνηση των γραπτών από τα σχολεία στα Βαθμολογικά κέντρα, τα οποία δεν είναι γνωστά μέχρι την τελευταία στιγμή, και από κει πίσω στα σχολεία» συνέχισε.
Για το εξεταστικό σύστημα είπε ότι πρόκειται για ένα «πολύ σύνθετο και ακριβό σύστημα, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει επ’ ωφελεία των παιδιών, γιατί μπορεί να είναι αντικειμενικό -και είναι αντικειμενικό- αυτό το σύστημα, αλλά είναι απάνθρωπο. Ένα παιδί που θα αποτύχει θα πρέπει να περιμένει ένα χρόνο για να ξαναδώσει σ’ ένα αντικείμενο που απέτυχε. Δεν είναι πάντοτε δίκαιο».
«Με το νέο σύστημα -όταν θα γίνει- θα μπορούν μέσα σε ένα Εθνικό Εξεταστικό Οργανισμό, να επαναλάβουν την εξέταση μέχρι και δύο φορές στον ίδιο χρόνο αντί να περιμένουν- όπως γίνεται σήμερα- να περάσει ο χρόνος για να ξαναδώσουν εξετάσεις. Ο Εθνικός εξεταστικός φορέας – υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας φυσικά – θα διενεργεί τις εξετάσεις με επιστημονικά κριτήρια και όχι με έναν τρόπο πρόχειρο. Ξέρετε, τώρα γίνεται με το τι λιγότερο έχει διδαχθεί και όχι με τους στόχους που πρέπει να επιδιώξουμε. Γι’ αυτό, δεν βγάζει πάντοτε τους καλύτερους. Άρα, χρειάζεται ένα άλλο σύστημα, που θα δίνει περισσότερες δυνατότητες. Δεν ανακαλύπτουμε τον κόσμο. Αυτά τα συστήματα υπάρχουν σε άλλες χώρες. Απλώς, θα τα μεταφέρουμε με τα ελληνικά δεδομένα» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων δήλωσε: «Εφέτος, Α’ Β’ και Γ’ Λυκείου, δίνουν με το υπάρχον σύστημα, ας το πούμε με το «παλιό», με το ισχύον σύστημα. Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει με την νέα κυβέρνηση, αυτή θα αφορά στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, δηλαδή όλοι οι μαθητές θα έχουν μπροστά τους 3 χρόνια, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα, οψέποτε εφαρμοστεί».