Τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα της φύλαξης των κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών από υπαλλήλους εταιρειών σεκιούριτη εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας.

Όπως λένε οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών η παρέμβαση τους έχει στόχο να προειδοποιήσουν κάθε αρμόδια Αρχή «για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια σειρά πράξεων και αποφάσεων όσον αφορά τα Κέντρα Κράτησης και δη αυτό που ιδρύεται στις εγκαταστάσεις των Αστυνομικών Σχολών στην Αμυγδαλέζα, και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας που θα κληθούν να ασκήσουν διάφορα καθήκοντα, ότι θα είμαστε στο πλευρό τους για ό,τι ήθελε προκύψει στο μέλλον».
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται, ότι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά το ελληνικό κράτος επιστρατεύει ιδιώτες για την φρούρηση αστυνομικών εγκαταστάσεων και ζωτικών υποδομών.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί επισημαίνουν πως «δεδομένου πως όλα μέχρι σήμερα στήνονται κυριολεκτικά στο πόδι και πολύ περισσότερο, η εκπαίδευση του προσωπικού των εταιρειών σεκιούριτι είναι επίσης στον αέρα, είναι άξιο απορίας πότε, πώς και με ποιες διαδικασίες θα επιλεγεί ο αριθμός των ατόμων που με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη θα καλύψουν τις νέες θέσεις εργασίας».

Επίσης, προσθέτουν πως «εύλογα γεννάται το ερώτημα ποιες ακριβώς αρμοδιότητες θα ανατεθούν στους ιδιώτες και τι εντολές θα κληθούν να εκτελέσουν σε περίπτωση στάσης κρατουμένων εντός του στρατοπέδου ή σε περιπτώσεις απόπειρας ατομικών ή οργανωμένων ομαδικών αποδράσεων, πόσω μάλλον σε πιθανή ομηρία ιδιώτη είτε ένστολου με στόχο τη δημοσιοποίηση πιθανών αιτημάτων των εγκλείστων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, που αποτελεί συνήθη πρακτική στον κόσμο των κρατουμένων».

Διατυπώνουν επίσης την διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι τις τυχόν ανάγκες σκοπιάς ή περιπολίας «σε ένα κατασκεύασμα που ψευδεπίγραφα βαφτίστηκε ως «»Κέντρο Φιλοξενίας»» θα αναλάβουν δόκιμοι αξιωματικοί της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και συμπληρώνουν ότι «για μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των συναδέλφων και η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολών και γι’ αυτό θέτουμε προ των ευθυνών τους όσους εκμεταλλεύονται το υπαρκτό πρόβλημα των παράνομων μεταναστών μάλιστα εις βάρος των συμφερόντων της Ελληνικής Αστυνομίας».