Χάκερ τίναξαν στον αέρα τη Παρασκευή6 Απριλίου το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επιχειρώντας να φορτώσουν ούτε λίγο ούτε πολύ 1,5 εκατομμύριο πλαστές συνταγές στη βάση δεδομένων.

Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας το σύστημα κόλλησε εξαιτίας της επίθεσης για την καταχώρηση των πλαστών συνταγών, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασφαλισμένων και γιατρών που δεν μπορούσαν εκείνη την ημέρα να εκδόσουν συνταγές.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που διενεργεί την έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, η βλάβη προκλήθηκε όχι από τις ίδιες τις συνταγές – οι οποίες τελικά δεν φορτώθηκαν – αλλά από τον όγκο των δεδομένων που «ζήτησαν» από το σύστημα οι δράστες, προκειμένου να καταχωρήσουν τις συνταγές.

Τα ηλεκτρονικά ίχνη της επίθεσης, η οποία εκδηλώθηκε μόλις άρχισαν να συνταγογραφούνται φάρμακα με τη δραστική ουσία παραπέμπουν σε Αργεντινή και Ταϊβάν, φαίνεται όμως ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει και ένα ίχνος στην Ελλάδα.