Ένα καραβάκι από άλλη εποχή ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες τα δρομολόγιά του στη λίμνη της Καστοριάς. Το «ΟΛΥΜΠΙΑ» δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της Καστοριάς, αλλά και στους κατοίκους της, να γνωρίσουν το ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης και την πόλη από μια άλλη πλευρά.

Μέσα από την εν πλω περιήγηση, κάνοντας τον «μικρό γύρο» της λίμνης, μπορεί κανείς να θαυμάσει τους παραδοσιακούς οικισμούς με τα επιβλητικά αρχοντικά, τις παραλίες της Καστοριάς και τα ψαροχώρια. Κατά την γραφική παραλίμνια διαδρομή της χερσονήσου, ο επισκέπτης μπορεί να δει τα αιωνόβια πλατάνια και τις ιτιές που γέρνουν μέσα στη λίμνη και να «συναντήσει» την Σπηλιά του Δράκου και την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Μαυριώτισσας.

Το καραβάκι «Ολύμπια» κατασκευάστηκε το 1967 για τη μεταφορά των κατοίκων από την Καστοριά στο Μαυροχώρι και αντίστροφα. Η δημιουργία, όμως, της αστικής συγκοινωνίας το αντικατέστησε γρήγορα και έτσι έκανε ελάχιστα δρομολόγια έκτοτε.

Μέχρι το 1996 παρέμενε στην παραλία του Μαυροχωρίου, με τα σημάδια της εγκατάλειψης εμφανή στο σκαρί του. Το 1997 όμως ανακατασκευάστηκε και ξεκίνησε περιηγήσεις για γκρούπ, κατόπιν συνεννόησης.

Μνημείο της φύσης
Η Ορεστιάς, όπως ονομάζεται η λίμνη, την οποία οι περισσότεροι ξέρουν με το όνομα της πόλης που τη «στεφανώνει», έχει ανακηρυχθεί μνημείο Φυσικού Κάλλους από το υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000».

Στα νερά της φιλοξενούνται πολλά είδη ψαριών, όπως πεταλούδες, πρικιά, κέφαλοι, κυπρίνοι καθώς και περίπου 200 είδη αρπαχτικών και υδρόβιων πουλιών (κύκνοι, πελεκάνοι κ.ά.) καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ελλάδα.

«Με την συνένωση των δήμων αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το τουριστικό καραβάκι «Ολύμπια» με προγραμματισμένα δρομολόγια, για να γνωρίσει ο κόσμος τις ομορφιές της λίμνης» αναφέρει ο κ. Βασίλης Παρτσάνης, διευθυντής της ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε, της εταιρείας στην οποία ανήκει το καραβάκι.

Το «Ολύμπια» λειτουργεί και ως café-bar από τις απογευματινές ώρες, στην προβλήτα που δένει μετά την περιήγηση στη λίμνη.

Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και 40 λεπτά και η μέγιστη χωρητικότητα του καραβιού φθάνει τα 150 άτομα.

Δρομολόγια

Κάθε Σάββατο αναχώρηση στις 17:30 από βόρεια παραλία, περιήγηση μέχρι τη νότια παραλία και επιστροφή. Το «Ολύμπια» θα παραμένει στην βόρεια παραλία μέχρι τις 12:00 μ.μ.

Κάθε Κυριακή αναχώρηση στις 11:00 από το Μαυροχώρι για τη Νότια παραλία και στις 12:00 περιήγηση από τη Νότια προς τη Βόρεια παραλία. Το καραβάκι θα παραμένει στην Νότια παραλία μέχρι 15:00 μ.μ.