από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Ελληνες μετανάστες στο Λονδίνο!

Οι πρώτοι εκπρόσωποι του σύγχρονου μεταναστευτικού ρεύματος στη Βρετανία μιλούν για τις εμπειρίες τους εκεί
Ελληνες μετανάστες στο Λονδίνο!
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η Αγία Σοφία του Λονδίνου είναι η μεγαλύτερη ελληνορθόδοξη εκκλησία της βρετανικής πρωτεύουσας. Η εφετινή βραδιά της Ανάστασης αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη προσέλευση των τελευταίων ετών. Αιτία δεν είναι κάποιο αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα από την Ελλάδα ούτε ο μεγάλος αριθμός των ελλήνων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι σε απόλυτους αριθμούς καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση, έπειτα από... Κινέζους, Ινδούς και Ιρλανδούς.


Εδώ και περίπου δύο χρόνια το καινούργιο κύμα ελληνικής μετανάστευσης κάνει αισθητή την παρουσία του και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο - μια πόλη όπου τα μέλη της ελληνικής κοινότητας μαζί με εκείνα της κυπριακής, που είναι και μεγαλύτερη, υπολογίζονται σε 300.000 - τα mails που ζητούν πληροφορίες για εγκατάσταση στη Βρετανία είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πλέον σε «οποιοδήποτε κεντρικό σημείο του Λονδίνου ακούς συνέχεια ελληνικά».
Εκπρόσωποι του νέου μεταναστευτικού ρεύματος μιλούν για τις πρώτες εμπειρίες τους εκτός Ελλάδας. Κοινή συνισταμένη των απόψεών τους είναι ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται επιστροφή στη χώρα μας.


«Ηλθαμε για να ισορροπήσουμε»
Πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια η κυρία Κατερίνα Γερμανού ούτε που φανταζόταν ότι το 2012 θα έκανε Ανάσταση στην Αγία Σοφία ως μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, εργαζόμενη σε ελληνικό καφενείο του Μπεϊσγουότερ. Mαζί με τον σύζυγό της διατηρούσε για πάνω από 10 χρόνια εστιατόριο στα Φιλιατρά.
«Η πτώση ξεκίνησε πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Δεν μπορούσα να φανταστώ όμως ότι θα έφτανε η στιγμή που Σάββατο βράδυ θα έχω μόνο δύο τραπέζια γεμάτα στο μαγαζί. Παράλληλα οι τράπεζες, για το στεγαστικό δάνειο του σπιτιού μας, και η Εφορία γίνονταν όλο και πιο πιεστικές. Στα τέλη του 2011 και αφού εξαντλήσαμε και το τελευταίο περιθώριο αποφασίσαμε να φύγουμε. Ο σύζυγός μου εργάζεται ως σεφ σε κυπριακό εστιατόριο, η κόρη μου πηγαίνει στο ελληνικό σχολείο».
Ξεκαθαρίζει ότι για αυτήν η μετακόμιση στην Αγγλία είναι «αναγκαστική και - ελπίζω - προσωρινή λύση. Ο μεγαλύτερος γιος μου, που σπουδάζει στην Ελλάδα, ούτε που ήθελε να ακούσει. Εχω επιλέξει να μείνω σε μια σχετικά ασφαλή και ήσυχη περιοχή, κάτι που μου κοστίζει τόσο στο νοίκι όσο και στο κόστος μετακίνησης. Από την άλλη, το κόστος του σουπερμάρκετ είναι αρκετά οικονομικό, ενώ και το κράτος προσφέρει αρκετές παροχές τόσο στον τομέα της Υγείας, όσο και σε θέματα όπως η επιδότηση ενοικίου, ακόμα και σε μη βρετανούς πολίτες. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν ήλθαμε εδώ για να ζήσουμε από τα επιδόματα. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε, να ισορροπήσουμε οικονομικά και να επιστρέψουμε. Φοβάμαι όμως ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι άσχημη για πολύ καιρό ακόμα».
Πριν από 15 μήνες ο κ. Σταύρος Χατζησπύρου, 29 ετών, εργαζόταν ως σεφ σε καφεστιατόριο της Αθήνας. «Εκείνη την εποχή ο επιχειρηματίας μάς είχε απλήρωτους δύο-τρεις μήνες. Τότε αυτό δεν ήταν ακόμη τόσο συνηθισμένο. Παράλληλα πλήρωνα στεγαστικό δάνειο. Αποφάσισα πως δεν υπήρχε λόγος να καθήσω άλλο στην Ελλάδα, να τα βγάζω δύσκολα πέρα και να γεράσω πριν την ώρα μου μόνο από το άγχος».
Στο Λονδίνο, όπως λέει, «βρήκα σχετικά γρήγορα δουλειά σε εστιατόριο πολυτελείας, παίρνω καλά λεφτά, πληρώνω τις δόσεις του δανείου και ζω σχετικά άνετα. Εχω συγκάτοικο και μετακινούμαι με τη συγκοινωνία, πράγματα που δεν έκανα στην Ελλάδα. Τυπικά έχω ρίξει το επίπεδο ζωής μου. Ομως δεν αισθάνομαι έτσι, το αντίθετο μάλιστα. Ζω σε μια καθαρή πόλη με ελεύθερους χώρους και πράσινο».


«Η ευκαιρία που δεν είχα...»
Παρόμοια είναι και η αντίληψη του κ. Αργύρη Οικονομάκου, πιστοποιημένου μπάρμαν, ο οποίος βρίσκεται στην Αγγλία εδώ και λίγες ημέρες. «Από ό,τι βλέπω, τουλάχιστον εδώ υπάρχει κάποια κινητικότητα». Αν και φρέσκος στην Αγγλία, «βρήκα αμέσως δουλειά μέσα στα όρια των αποδοχών που υπολόγιζα. Ούτως ή άλλως, εδώ στον τομέα μου υπάρχουν μεγαλύτερες προοπτικές εξέλιξης. Στην Ελλάδα αυτό το επάγγελμα έχει κατά κάποιον τρόπο ημερομηνία λήξης».
Η κυρία Παρασκευή Μαρίνου, 25 ετών, τελείωσε το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο και αναζητεί εργασία στον τομέα της ως μηχανικός περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα εργάζεται σε κατάστημα αθλητικών ειδών.
«Αρκετοί γνωστοί μου στην Ελλάδα θεωρούν ότι από τη στιγμή που φεύγεις από την Ελλάδα ησυχάζεις, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Αλλωστε και η Βρετανία βρίσκεται σε φάση ύφεσης. Εχω στείλει δεκάδες βιογραφικά, έχω πάει σε πολύ λιγότερες συνεντεύξεις. Δυστυχώς, βλέπω ότι το κριτήριο της προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας στην Αγγλία είναι αρκετά σημαντικό. Ακόμα και για τη δουλειά που κάνω αυτή τη στιγμή πέρασα σχολαστική συνέντευξη και δοκιμαστική περίοδο. Πάντως προς το παρόν δεν σκέφτομαι την επιστροφή. Και μόνο η εμπειρία του να ζω μόνη μου στο εξωτερικό, και ειδικά σε μια πόλη όπως το Λονδίνο, μου προσφέρει εφόδια, επαγγελματικά και προσωπικά, που δεν θα είχα την ευκαιρία να αποκτήσω αν παρέμενα στην Ελλάδα».Η κατάσταση στην Ελλάδα
«Σαν να διέγραψαν το βιογραφικό μου»

Ο 43χρονος Αλέξης Παζίδης έχει εργαστεί ως υπεύθυνος αποθήκης σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή και αφού απολύθηκε από μεγάλη τεχνική εταιρεία το φθινόπωρο του 2010, εργάζεται σε εταιρεία που σχετίζεται με την τηλεοπτική κάλυψη των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

«Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει κατασκευαστικά έργα στο Ντουμπάι, στο αεροδρόμιο στα Σπάτα, στην αμερικανική πρεσβεία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά με την κατάσταση στη χώρα μας είναι σαν να έχει γίνει delete σε όλα αυτά. Ακόμα και στην απίθανη – λόγω της συγκυρίας – περίπτωση που δεχόμουν κάποια πρόταση, αυτή θα ήταν με αποδοχές μειωμένες κατά 40%-50%».

Στην εταιρεία στην οποία εργάζεται σήμερα είχε εργαστεί ξανά στους Αγώνες της Αθήνας. «Τότε απέρριψα πρόταση για μόνιμη συνεργασία, κάτι που σήμαινε ξενιτεμό ανά διετία στις πόλεις οικοδέσποινες των Αγώνων (θερινών και χειμερινών). Σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθώ, ίσα ίσα θα το επιδιώξω, παρ’ όλο που αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούμε να μεταναστεύσουμε οικογενειακώς, με τη γυναίκα μου και το παιδί μου».

Θα σκεφτόταν την επιστροφή στη χώρα μας ακόμη και με λιγότερα λεφτά; «Ενδεχομένως ναι, κανείς δεν θέλει να ζει μακριά από τον τόπο του. Αρκεί να πίστευα πως αυτή η δουλειά δεν θα είχε προσωρινό χαρακτήρα».ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά 43% αυξήθηκαν οι έλληνες μετανάστες στη Γερμανία το 2012 
 
 
σχόλια (25)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ergasia | 07/02/2015 16:29
  ime 32 xronon ke dhuleva ta 14 teleftea xronja 14-15 ores tin imera ke sta kalakathumena anergos .skeftome gia aglia exo dhiploma ksilourgou ke tin eksasko 14 xronja tha vro dhulia ?
  xristos
  απάντηση00
   
   
  Μια χαρά. | 08/02/2014 06:12
  Μια χαρά είναι το Λονδίνο. Από τη μία βέβαια η ποιότητα ζωής είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την Ελληνική, αν συγκρίνεις το 800ρι ευρώ το μήνα στην Ελλάδα και το μέσο μισθό εδώ (2000 λίρες?). Από την άλλη ο ελληνικός ρατσισμός δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση (και όσοι έλληνες έρθουν εδώ με σκοπό να μεταφέρουν τον ελληνικό τρόπο ζωής, μπουζούκια, σουβλάκια και γκόμενες με τσιγαριλίκια θα δεινοπαθήσουν).
  Pico
  απάντηση00
   
   
  εργασια στο λονδινο | 06/01/2014 07:07
  με πολυ λιγες κουβέντες οποιος βρει λυση για φτηνη διαμονη και δεν επιλεξει κεντρο που τα ενοικια είναι φωτια θα εχει μια πολύ πιο αξιοπρεπεστατη ζωη από την ελλαδα..είμαι 44 ετων και μετα απο 21 χρονια στην αγγλια δεν την συγκρινω με τιποτα..δουλειες υπαρχουν ορεξη να υπαρχει .
  n.g.john
  απάντηση92
   
   
  ΕΓΡΑΣΙΑ | 27/11/2013 13:02
  ΣΤΗ ΑΥΥΛΙΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗς ΕΛΛΗΝΕΣ
  CHRISTOS
  απάντηση18
   
   
  Θεμα επιλογης | 04/05/2013 01:59
  Πηγα το 2006 στην Αγγλια για ΜΑ, βρηκα δουλεια στο αντικειμενο που σπουδασα τρεις μηνες πριν παρω πτυχιο και εξι χρονια αργοτερα ειμαι ακομη εδω, ετοιμαζομαι να παρω βρεττανικη υπηκοοτητα και δεν σκεφτομαι να επιστρεψω. Δεν πιστευω οτι υπαρχει ρατσιμος στην Αγγλια στο βαθμο που επικρατει παραδοσιακα στην Ελλαδα. Η κουλτουρα ειναι διαφορετικη αλλα ειναι θεμα επιλογης εαν θα παραμεινεις ξενος η αν θα αποφασισεις να εξοικιωθεις με τις συνηθειες μιας κοινωνιας διαφορετικη απο της Ελλαδας.
  workman
  απάντηση91
   
   
  τραγουδια | 24/02/2013 20:44
  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ! ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κ ΕΓΡΑΨΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ Κ ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ. ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΝΑ Τ ΑΚΟΥΣΕΤΕ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!! http://www.youtube.com/watch?v=ivhixjsSXuA http://www.youtube.com/watch?v=OCPnAbIztfg
  Ανώνυμος / η
  απάντηση115
   
   
  κομμωτικης-αισθητικης | 07/02/2013 10:54
  Είμαι 30 ετών και άγαμη. Εργάζομαι στην ελλάδα σαν στατιωικός με την ειδικότητα του κουρέα. Είχα εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα περίπου για μία πενταετία στην ίδια ειδικότητα. Ενδιαφέρομαι για εύρεση εργασίας με την ελιπίδα να έχω μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
  ELENA
  απάντηση34
   
   
   
  ελλαδα και ξερο ψωμι!!! | 18/12/2012 03:05
  ΕΚΛΕΙΣΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΥ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΠΗΓΑ ΓΙΑ 2 ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 10 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΤΥΧΙΑ,ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ 3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ.ΔΥΣΤΗΧΩΣ,ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΟΥΫΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΟΥ,ΟΥΤΕ ΤΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΙΧΕΣ ΚΑΝΕΙ,ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ,Ή ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.ΒΙΩΣΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΜΜΕ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... ΕΤΣΙ,ΕΝΩ ΣΑΝ UK ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ,ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΦΙΛΟΞΕΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΣ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ
  ΚΙκη
  απάντηση79
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Διώχνουμε χρήσιμους ανθρώπους, εισάγουμε λαθρο-σκουπίδια.... | 18/04/2012 22:04
  Τη στιγμή που διώχνουμε ανθρώπους με δεξιότητες και ειδίκευση, εισάγουμε μιλιούνια Αφροασιάτες, που η μόνη τους δεξιότητα είναι να πουλάνε "αμπρέλλα-αμπρέλλα" έξω από το μετρό, να επαιτούν, να ληστεύουν και να εμπορεύονται πρέζα. Εις υγεία της αθάνατης ελληνικής Αριστεράντζας. Τα σκουπίδια έλκονται από τα σκουπίδια....
  Δυτικά
  απάντηση2016
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Για όσους το σκέφτονται... | 16/04/2012 22:56
  Υπάρχει group στο facebook για βοήθεια στη εύρεση εργασίας στο λονδίνο https://www.facebook.com/groups/37853260037/
  χοχλιος
  απάντηση223
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  .. | 16/04/2012 15:15
  ο μεγάλος αριθμός των ελλήνων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι σε απόλυτους αριθμούς καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση, έπειτα από... Κινέζους, Ινδούς και Ιρλανδούς.-----> το δημοσιο χρημα και η φοροδιαφυγη εγιναν συναλλαγμα.
  master
  απάντηση218
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Eύγε υπουργέ | 15/04/2012 21:20
  Έτσι μπράβο να διώχνεις τους Έλληνες και να κρατάς τους λαθραίους!! Για δες το σε 5 με 10 χρόνια που θα έχεις φτιάξει την ΣομαλΕλλάς στην δόξα της!! Χρυσή Αυγή θα ψηφίσω!!! Να καθαρίσει ο τόπος και από τους λαθραίους αλλά και από σας καθίκια!
  Πόσο παει υπουργέ;
  απάντηση6974
   
   
   
  μια τρύπα στο νερό | 15/04/2012 15:29
  Ωραία, έφυγαν από μια χώρα πνιγμένη στα χρέη, πανάκριβη και όπου οι κοινωνικές κατακτήσεις και παροχές περικόπτονται και πήγαν σε μια άλλη χώρα πνιγμένη στα χρέη, πανάκριβη και όπου οι κοινωνικές κατακτήσεις και παροχές περικόπτονται. Ε, τουλάχιστον αξιοποιούν το λόουερ που πήραν στα 15.
  Αll- Can
  απάντηση43127
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  καλή τύχη | 15/04/2012 15:10
  Κι εμείς φύγαμε επί Κοσκωτά και Μιμής... Άμα δε σε πειράζει η εργασία, ουδέν πρόβλημα!
  Nikitas
  απάντηση6511
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-