από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 

Εισαγγελική παρέμβαση στις καταλήψεις πανεπιστημίων - δημοσίων κτιρίων

Θα ακολουθεί η διαδικασία του Αυτόφωρου είπε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Εισαγγελική παρέμβαση στις καταλήψεις πανεπιστημίων - δημοσίων κτιρίων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες παρήγγειλε στους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν άμεσα στις περιπτώσεις καταλήψεων Πανεπιστημίων, υπουργείων και άλλων δημοσίων κτιρίων και να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, σε περίπτωση που οι καταληψίες αρνούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο ή παραμένουν σε αυτόν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχουν προηγηθεί φθορές.

Μάλιστα, ο κ. Τέντες υπογραμμίζει ότι οι κατά τόπους εισαγγελείς πρέπει να αξιολογούν εάν οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων, οι υπεύθυνοι των δημοσίων κτιρίων κτλ., δείχνουν ανοχή σε παρόμοιες καταστάσεις και εάν, εξ αυτού του λόγου, διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απέστειλε έγγραφη παραγγελία του στους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας, στην οποία επισημαίνεται ότι «τα τελευταία έτη, παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως διαφόρων χώρων, στους οποίους στεγάζονται και λειτουργούν υπηρεσίες του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου».

Αποτέλεσμα των καταλήψεων αυτών, συνεχίζει ο κ. Τέντες, «είναι η διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών ή η διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Παράλληλα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι «η κατάληψη και η συνακόλουθη διακοπή λειτουργίας ή διατάραξη ενεργείται είτε με την παράνομη, δηλαδή παρά τη θέληση της υπηρεσίας είσοδο, είτε με τη νόμιμη είσοδο πολιτών στους παραπάνω χώρους και την εν συνεχεία άρνησή τους να τους εγκαταλείψουν, παρά την αντίθετη θέληση της υπηρεσίας, η οποία (θέληση) δηλώνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο ή από αρμόδιο (εντεταλμένο) υπάλληλό της».

Η αντίθετη θέληση, συνεχίζει ο ίδιος, «μπορεί να είναι είτε ρητή είτε σιωπηρή, να συνάγεται δηλαδή συμπερασματικά από τη συμπεριφορά των εκπροσώπων των υπηρεσιών».

Ομως, όλα αυτά, σημειώνει ο κ. Τέντες, συνιστούν το πλημμέλημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα, επισημαίνει ο κ. Τέντες. Δηλαδή, η άσκηση ποινικής δίωξης για το επίμαχο αδίκημα δεν προϋποθέτει την προηγούμενη κατάθεση μήνυσης, αλλά οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να παρέμβουν από μόνες τους και να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία.

Επομένως, τονίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προς τους συναδέλφους του, είναι «αυτονόητη η παρέμβασή σας, μέσω των αστυνομικών αρχών, τόσο για τη βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και για την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο κ. Τέντες, «πρέπει να ζητείται η συμβολή των προϊσταμένων των δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου: α) να διευκρινίζεται η συνδρομή κρίσιμων στοιχείων, όπως η δήλωση της αντιθέσεως των υπηρεσιών στην παραμονή των δραστών στους χώρους τους ή η διακοπή ή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας τους και β) να εντοπίζεται η ταυτότητα των δραστών ή τουλάχιστον όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις, η οποία κατά κανόνα είναι γνωστή σε αυτούς».

Σε σοβαρές περιπτώσεις και «ιδίως όταν οι δράστες αρνούνται επιμόνως να απομακρυνθούν ή οι καταλήψεις έχουν μεγάλη διάρκεια ή συνοδεύονται και από άλλες παράνομες πράξεις, όπως φθορές κτλ.», επιβάλλεται να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Κάνει, επίσης, ειδική αναφορά στις ευθύνες που έχουν οι πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι (πρυτανικές αρχές) και όσοι είναι επικεφαλής δημοσίων κτιρίων (υπουργείων, οργανισμών κτλ.), αλλά και στην άρση του ακαδημαϊκού ασύλου.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι «η μεγάλης διάρκειας ανοχή των καταλήψεων από τους εκπροσώπους των υπηρεσιών ή τους αρμοδίους υπαλλήλους ή μη συνεργασία τους για τη διακοπή των καταλήψεων πρέπει να αξιολογείται, προκειμένου να κρίνεται κάθε φορά αν συντρέχει περίπτωση παραβάσεως καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα), αφού αυτοί έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την ακώλυτη λειτουργία των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και το δημόσιο εν γένει συμφέρον».

Τέλος, αναφορικά με το ακαδημαϊκό άσυλο, ο Τέντες επισημαίνει: «Σημειωτέον ότι με την παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Ν. 4009/2011 καταργήθηκαν οι διατάξεις που καθιέρωναν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την παράγραφο 2 δε του ίδιου άρθρου ορίσθηκε ότι στις αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Επομένως, όσα εκτίθενται ανωτέρω ισχύουν και για τις καταλήψεις όλων ανεξαιρέτως των καταστημάτων ή χώρων των ΑΕΙ».Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (16)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  αναρχοκομμουνιστές και νόμος | 14/04/2012 15:47
  Τους τραμπούκους του ΚΚΕ και τουα αναρχοαριστεριστές του Σύριζα τους ρώτησε ο κ Εισαγγελεύς..?
  ..αφού αυτές οι μαφίες κυβερνάνε την Ελλάδα
  απάντηση516
   
   
  Protapriliatiko asteio ? | 13/04/2012 14:40
  Na to dw, kai na min to pistepsw !
  Dr Doom
  απάντηση109
   
   
  Τέντε, ρώτησες τους capo dei capi? | 13/04/2012 02:06
  Τράβα ρωτα πρώτα τον δεξιο Μπαμπινιώτη και τον αριστερό Πελεγρίνη εαν σε αφήνουν να υποδύεσαι τον ιππότη της νομιμότητας. Πήρες αδεια, αγόρι μου, απο τα αφεντικά ή βγηκες στην αυλή με τα κουβαδάκια σου και πετάς αμμο δεξιά και αριστερά και λερώνεις τους «πανεπιστημιακούς δασκάλους»? Αντε γιατι μπορει οι προϊσταμένοι των εισαγγελιών εφετών της χώρας να σκισουν κανενα καλσόν και δεν εχει τόσα πολλά ο Μπαμπινιώτης να τους δώσει. Ρώτησε και την εγκριτη δημοσιογράφο Λώρη Κέζα για να μαθεις την αλήθεια...
  Dr.Mirabilis
  απάντηση72
   
   
  Τι χρείαν έτι έχομεν μαρτύρων; | 12/04/2012 22:33
  Η θέση του Κομματος Κατεψυγμένων Ερατών του σταλινισμού, (ΚΚΕ), για τις καταλήψεις... «Η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που καλεί να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία σε κάθε περίπτωση κατάληψης πανεπιστημίων και γενικότερα δημοσίων κτηρίων, αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αυταρχισμού και της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων. Η κίνηση αυτή και μάλιστα στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών κατά του λαού και της νεολαίας και δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος της εξουσίας των μονοπωλίων και των κομμάτων της. Το εργατικό – λαϊκό κίνημα έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται οργανωμένα για το δίκιο του και να αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης. Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στους τρομοκράτες και να απαντήσει με ψήφο στο ΚΚΕ». O λαός θα ψηφίσει και Χρυσή Αυγή!!!
  ΑΒΓ
  απάντηση86
   
   
  Χρυσή Αυγή όλοι, για να σφίξουνε οι κ@λοι! | 12/04/2012 21:38
  Επιτέλους!!! Μόλις άρχισε να γίνεται κατανοητό ότι στις επόμενες εκλογές η Χρυσή Αυγή θα γίνει κοινοβουλευτικό κόμμα, άρχισαν τα λαμόγια να τρέχουν για να περισώσουν ότι μπορούν. Οπότε δικαίως να επαναλάβω το ευρηματικό πολιτικό σύνθημα "Χρυσή Αυγή όλοι, για να σφίξουνε οι κ@λοι!"
  ΑΒΓ
  απάντηση613
   
   
  Και ο άγιος φοβέρα θέλει... | 12/04/2012 20:13
  Τι έγινε παιδιά; Τόσα χρόνια ήσασταν αραχτοί και δεν θέλατε να αλλάξει τίποτα στον τόπο. Τώρα που έχετε το ΔΝΤ και την ΕΕ πάνω από το κεφάλι σας, και την Χρυσή Αυγή στο κατώφλι της Βουλής, ξυπνήσατε και τρέχετε για να σώσετε ό,τι προλαβαίνετε, λίγες μέρες πριν τις εκλογές! Δεν φαντάζεστε πόσο χαίρομαι που, επιτέλους, φοβάστε! Το διασκεδάζω!
  Nick
  απάντηση3610
   
   
   
  από το στόμα του και στου Θεού τ'αυτί | 12/04/2012 19:03
  μακάρι να γίνει. Μακάρι. Αλλά αμφιβάλλω. Σπούδασα 3 χρόνια στην Αγγλία και δεν είδα ούτε μια κατάληψη ούτε για μια μέρα. Σοβαρές χώρες
  corrupted
  απάντηση4317
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Καιρός ήταν... | 12/04/2012 18:55
  .... για να αρχίσει και η αξιολόγηση των μελών ΔΕΠ μπας και αδειάσει καμιά θέση για να δοθεί τους ταλαίπωρους τους λέκτορες που είναι υπό διορισμό χρόνια τώρα. Ελπίζω να το επιτρέψουν τα κόμματα που συνδιοικούν τα πανεπιστήμια μαζί με τους πρώην βοηθούς καθηγητών που στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ εξελίχθησαν σε καθηγητές και ενίοτε σε πρυτάνεις χωρίς διδακτορικούς τίτλους και χωρίς δημοσιεύσεις. Αλήθεια αυτούς τους αστέρες των πανεπιστημίων πότε θα τους συνταξιοδοτήσουν γιατί την ηλικία την έχουν. Από μόνοι τους πάντως δεν φεύγουν. Άσε που τους υποστηρίζουν και τα κόμματα που συνδιοικούν γιατί τους κάνουν ότι θέλουν.
  Μάριος Σελινός
  απάντηση365
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Καταλήψεις | 12/04/2012 18:44
  Επι τέλους!!! Το κράτος πρέπει να λειτουργήσει. Σε καμμία ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται αυτό το μπάχαλο
  Αριστος
  απάντηση328
   
   
   
  Επιτέλούς!!! | 12/04/2012 18:41
  Αυτά να τα δουν και να τα ξέρουν οι Πελεγρινο-Μυλόπουλοι!!! Γιατί αυτοί άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες σε μειοψηφείες...να επεμβαίνουν και οι εισαγγελείς στις περιπτώσεις που καταληψίες καθηγητές με αναρχικές ομάδες φοιτητών παρεμποδίζουν τη διενέργεια εκλογών για τα νέα ΔΣ των ΑΕΙ με καταλήψεις
  Ανώνυμη καθηγήτρια ΑΕΙ
  απάντηση3410
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-