Σκηνικό ταινίας θυμίζει η οδός Ευριπίδου με τα πολλά χρώματα και αρώματα που αναβλύζουν σε κάθε γωνιά της. Οι μυρωδιές του παστουρμά, των πιπεριών, των διάφορων αλλαντικών, του τσαγιού, αλλά και οι ποικιλίες βοτάνων, κυριαρχούν στα 15 καταστήματα μπαχαρικών και στα 12 τροφίμων. Ο δρόμος τα πρωινά κατάμεστος. Κόσμος που ψωνίζει, τις περισσότερες φορές περιμένοντας στην ουρά για να εξυπηρετηθεί. Τα μικρά μαγαζάκια με τα μπαχάρια, κρύβουν θησαυρούς που μόνο όσοι ψάχνουν καλά τους ανακαλύπτουν.

«Παλαιότερα η περιοχή συγκέντρωνε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που γνώριζαν τα μπαχαρικά, τα βότανα τις χρήσεις και τις θεραπείες τους. Σήμερα βλέπω όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να ψάχνουν και να ρωτούν για το κάθε βότανο και μάλιστα να έχουν αρκετές γνώσεις σχετικά μ’ αυτά» αναφέρει η κυρία Μαρίλλια, ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Ελιξίριο.

Οτιδήποτε και να αναζητεί κανείς, από οποιαδήποτε κουζίνα του κόσμου είναι σίγουρο ότι θα το βρει στο «δρόμο των μπαχαρικών». Από τις αρχές του 20ου αιώνα, από την συμβολή της Ευριπίδου με την οδό Αιόλου μέχρι την πλατεία Κουμουνδούρου, συγκεντρώνονταν εμπορικά καταστήματα μπαχαρικών, εδώδιμων αποικιακών και ειδών τροφίμων σχετικών με τα εμπορεύματα της παρακείμενης Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.

Στην προσπάθεια της η πολιτεία να διατηρήσει το συμβολικό χαρακτήρα της οδού Ευριπίδου προέβη στον χαρακτηρισμό της ως «χώρου παραδοσιακού εμπορίου». Στο πλαίσιο των δράσεων του ΥΠΕΚΑ για το κέντρο της Αθήνας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκος Σηφουνάκης, υπέγραψε στις 24 Φεβρουαρίου σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τον χαρακτηρισμό του δρόμου, που θα βοηθήσει και στην αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.

Στόχος της δράσης είναι αφενός η συγκράτηση των υφιστάμενων καταστημάτων τροφίμων και μπαχαρικών και αφετέρου η προσέλκυση νέων ομοειδών καταστημάτων, αλλά και πολιτιστικών χώρων. «Περιμένουμε μ’ αυτό το σχέδιο της Πολιτείας να κατέβει περισσότερος κόσμος στο κέντρο και να έρθει να μας γνωρίσει. Είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν και νέα καταστήματα και αυτό μας χαροποιεί γιατί θα αναπτυχθεί η περιοχή μας» αναφέρει ο κ. Μιράν Κουρουνλιάν, ιδιοκτήτης του πασίγνωστου πια εργαστηρίου αλλαντικών στην οδό Ευριπίδου, που εφέτος κλείνει 90 χρόνια λειτουργίας. «Έχουμε ρίξει τις τιμές και κάνουμε πολλές προσφορές, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να ψωνίσουν» προσθέτει.

Με την ίδια χαρά υποδέχεται την είδηση του καθορισμού της Ευριπίδου ως χώρου παραδοσιακού εμπορίου και ο κ. Φάνης Θεοδωρόπουλος, ιδιοκτήτης του καταστήματος Αραπιάν, πολύ γνωστό, από το 1935, για τον παστουρμά του. «Θα δημιουργηθεί ένα κέντρο εμπορίου μπαχαρικών και αλλαντικών, όπου θα έρχεται κόσμος απ’ όλη την Αθήνα για να ψωνίσει και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει τη φήμη της περιοχής μας» μας εξηγεί.

Επιφυλάξεις εκφράζει από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Καμπιώτης, ιδιοκτήτης καταστήματος προϊόντων οικιακής χρήσεως, που λειτουργεί από το 1971. «Ελπίζω να μην χρειαστεί ν’ αλλάξουμε το εμπόρευμά μας επειδή δεν ανήκει σε παραδοσιακά προϊόντα. Όλοι μπορούμε να συνυπάρξουμε εδώ, αν και δεν νομίζω ότι θ’ αλλάξει κάτι όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου» αναφέρει.