Αμετακίνητη για την 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη δηλώνει η πλειοψηφία των ναυτεργατικών σωματείων – μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μετά τη νέα συνάντηση που είχαν με τους υπουργούς Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου και Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων ναυτεργατικών σωματείων στην «έδρα» της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας όπου εξέτασαν το νέο έγγραφο με τις διευκρινίσεις για τον Οίκο Ναύτου που επέδωσε στους συνδικαλιστές των ναυτικών η υπουργός Ανάπτυξης.

Παράλληλα συζήτησαν για το τι θα πρέπει να πράξουν, ωστόσο στη συνεδρίαση αυτή – που διεξήχθη σε «ηλεκτρισμένο» κλίμα – δεν συμμετείχαν όλα τα σωματεία. Ενδεικτικό είναι ότι εκπρόσωποι ναυτεργατών αποχώρησαν λίγο μετά την έναρξη της συνέλευσης.

Ενδεχομένως, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ να συνεδριάσει τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

«Προχωράμε κανονικά σε απεργία. Ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας την Δευτέρα», είπε βγαίνοντας από την συνέλευση ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.

Νωρίτερα μετά τη συνάντηση που είχαν οι ναυτεργάτες στο υπουργείο Ανάπτυξης στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά με την Α. Διαμαντοπούλου και τον Γ.Κουτρουμάνη, ο Γ.Χαλάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ναυτεργάτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο βαθμό και την προσδοκία που είχαν και προανήγγειλε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφασίσουν για την απεργία. Άλλοι εκπρόσωποι σωματείων δήλωσαν ότι οι προτάσεις του υπουργείου είναι όντως βελτιωμένες και θα πρέπει να εξεταστούν.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης για το ΝΑΤ, διαβεβαίωσε ότι ο οίκος Ναύτου θα παραμείνει ως έχει και απλά μεταφέρονται οι παροχές σε είδος στον ΕΟΠΥΥ όπως γίνεται με όλα τα ταμεία, κάνοντας λόγο για καλύτερη εξυπηρέτηση των ναυτικών.

«Εμείς θεωρούμε ότι εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα οι ναυτικοί, οι ασφαλισμένοι και οι οικογένειες τους από το νέο σχήμα και περιμένουμε αυτή την κρίσιμη ώρα όλοι να πάρουν τις ευθύνες τους. Εμείς, ως Κυβέρνηση αναλάβαμε τις δικές μας ευθύνες. Έχουμε κάνει έναν διεξοδικό διάλογο και πιστεύουμε ότι με την ίδια υπευθυνότητα θα λειτουργήσουν όλοι τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι συζήτησαν για τα ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου, ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο ναυτικό επάγγελμα, και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο.

«Μέσα, όμως, από τη συζήτηση με την ΠΝΟ έχει γίνει σαφές ότι συγκεκριμένα στελέχη της, που εκφράζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχουν προειλημμένες αποφάσεις και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία» ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες. Και σήμερα διατυπώθηκαν απειλές για απεργίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που πλήττουν τη λειτουργία του τουρισμού, που είναι η πιο σημαντική πηγή πλούτου αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές από κανέναν τέτοιου είδους απειλές»

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης στους ναυτεργάτες δόθηκε διορία να αποφασίσουν τι θα πράξουν τελικά έως αργά το βράδυ της Κυριακής και πρόσθεσαν ότι σε περίπτωση που επιμείνουν στην απόφασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας, τότε το υπουργείο θα πάρει πίσω τις έγγραφες απαντήσεις που έχει δώσει για τα αιτήματά τους και θα ενεργοποιηθεί εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της απεργίας χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι να υπάρξει επιστράτευση πληρωμάτων.

Επίσης στην συνάντηση ειπώθηκε ότι θα δοθεί προκαταβολή ύψους 15 εκατομμυρίων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες – χρήματα που δίνονται σε επιχειρήσεις για δρομολόγια άγονης γραμμής – προκειμένου να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών και θα υπάρξει εξόφληση του οφειλόμενου ποσού έως το τέλος Απριλίου.