Κορυφώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Δύο επενδυτές, εκ Λονδίνου ορμώμενοι, έχουν μάλιστα έτοιμες τις προσφορές τους προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Χαρακτηριστικό της… ζήτησης είναι ότι ως σήμερα φτάνουν περίπου τους 25 οι ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων επτά έχουν έρθει ήδη στην Αθήνα και ξεναγήθηκαν στο ακίνητο. Την ίδια στιγμή εξαιρετικά διστακτικοί εμφανίζονται οι ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στην Κασσιόπη της Κέρκυρας με συνέπεια να υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στο μοντέλο παραχώρησης που προβλέπεται στην πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση Αφάντου στη Ρόδο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κυρίως ελληνικά επενδυτικά σχήματα. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα είχαν ενδιαφερθεί για το ακίνητο και στο παρελθόν. Και στις τρεις περιπτώσεις πάντως οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί τα τρία παραθαλάσσια φιλέτα και… ακονίζουν τα ξίφη τους εν όψει εκλογών.

Οι ξεναγήσεις επενδυτών στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό συνεχίζονται. Σύμφωνα με πηγές των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, ως σήμερα το οικόπεδο έχουν επισκεφθεί επενδυτές από τη Βρετανία, τον Λίβανο και το Ισραήλ, ενώ στο… παιχνίδι παραμένουν και οι Καταριανοί. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο «Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας, οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι από το ακίνητο. Ενας από αυτούς μάλιστα ανέφερε στον… ξεναγό του ότι πρόκειται για μοναδικό οικόπεδο, καθώς δεν υπάρχει παρόμοια οικοδομήσιμη παραθαλάσσια έκταση σε άλλη ευρωπαϊκή μητρόπολη.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο επενδυτές από το Λονδίνο ενθουσιάστηκαν τόσο με τον χώρο όσο και με τις δυνατότητες που προσφέρει για αξιοποίηση ώστε με την κατάθεση ενδιαφέροντός τους είχαν ήδη έτοιμες, σύμφωνα με πληροφορίες, και τις προσφορές. Η διαδικασία για υποβολή προσφοράς βέβαια αφορά τη β’ φάση της διαδικασίας πώλησης, η οποία ξεκινά μετά τις 17 Απριλίου, οπότε ολοκληρώνεται η α’ φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Κλείνουν τις εκκρεμότητες

Ετσι η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να «καθαρίσει» το οικόπεδο. Εντός των ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται οι πρώτες κατεδαφίσεις παλαιών και κατεστραμμένων κτιρίων και αποθηκών στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, που ανήκουν στην «Ελληνικό ΑΕ», προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του χώρου. Οι κατεδαφίσεις προβλέπονται στον νόμο 4062 για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Μαρτίου 2012.
Την ίδια ώρα γίνονται και οι απαραίτητες κινήσεις για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσον αφορά τις παραχωρήσεις και τις μισθώσεις. Το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνουν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελέγχου (FIR) – και όχι οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας -, καθώς και εκείνες του τραμ, όπως αναφέρεται σαφώς και στον νόμο. Παράλληλα, αναμένεται η έκβαση της διαιτησίας ανάμεσα στο Δημόσιο και στους μισθωτές του κανόε καγιάκ σλάλομ και της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, τους δύο παραχωρησιούχους που βρίσκονται στην έκταση.
Οι υπόλοιποι, νόμιμοι ή μη, ενοικιαστές του χώρου οι οποίοι σήμερα βρίσκονται εγκατεστημένοι σε διάφορα κτίρια του Ελληνικού ήδη έχουν ενημερωθεί εγγράφως ότι πρέπει να τα… μαζεύουν και να φεύγουν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, φορείς όπως τα σωματεία για άτομα με αναπηρία «Ερμής» και «Αμυμώνη», στα οποία έχει διατεθεί χώρος στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα, θα παραμείνουν τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. «Βούλησή μας είναι να παραμείνουν είτε στα ίδια κτίρια είτε σε άλλα εντός του οικοπέδου, αλλά με ενοίκιο αγοράς» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Σωματεία ή σύλλογοι ωστόσο που αυθαίρετα έχουν καταπατήσει χώρο στο Ελληνικό, ή νόμιμα χωρίς όμως να καταβάλλουν το συμφωνηθέν μίσθωμα, όπως είναι ο Εθνικός Πειραιώς και άλλοι σύλλογοι, θα πρέπει σύντομα να… αδειάσουν τον τόπο.
Οσον αφορά υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκονται εντός του Ελληνικού (π.χ. η ΕΛ.ΑΣ. διατηρεί τέσσερα στρέμματα για εξουδετέρωση εκρηκτικών) δρομολογείται η απομάκρυνσή τους από το πρώην αεροδρόμιο ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μετεγκατάστασή τους σε άλλο σημείο του οικοπέδου έναντι ανταλλάγματος, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του επενδυτή.

Δισταγμοί για την Κασσιόπη

Εξαιρετικά διστακτικοί εμφανίζονται όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Κασσιόπη της Κέρκυρας (αλλιώς περιοχή Ερημίτη). Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, οι επενδυτές θεωρούν μη δοκιμασμένο στην Ελλάδα το μοντέλο παραχώρησης που προωθείται, δηλαδή του θεσμού της επιφανείας.
Ο θεσμός αυτός έχει εφαρμοστεί και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο επενδυτής δεν αγοράζει τη γη, αλλά αποκτά την αποκλειστική εκμετάλλευσή της. Το συγκεκριμένο δικαίωμα μπορεί να εκτείνεται χρονικά ως εκατό χρόνια και όπως αναφέρεται στην πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταβιβάζεται ελεύθερα σε τρίτους. Οι επενδυτές όμως θεωρούν ότι το νομικό καθεστώς στην Ελλάδα όσον αφορά τον θεσμό της επιφανείας είναι ακόμα θολό και πιέζουν για αλλαγή.
Γι’ αυτό δεν αποκλείεται το μοντέλο να αλλάξει, αλλά, όπως σημειώνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, αυτό θα αποφασιστεί μετά τις επικείμενες εκλογές.
Για τα περίπου 500 στρέμματα της Κασσιόπης, το σχέδιο προβλέπει δόμηση περίπου στο 5% της έκτασης με σύνθετο τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει και παραθεριστική κατοικία και θα απευθύνεται σε υψηλά εισοδήματα. Ακόμα όμως δεν έχουν ξεκαθαρίσει ζητήματα που αφορούν την κατανομή της οικοδομήσιμης επιφάνειας και τις χρήσεις σε αυτή, ή τη δημιουργία μαρίνας, ενώ δεν υφίσταται ακόμα υδρολογική και γεωτεχνική μελέτη.
Την ίδια στιγμή, πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο Δήμος Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αντιδρούν στο «ξεπούλημα» μιας δημόσιας έκτασης ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η οποία, παρά τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση.

Οι κίνδυνοι της αξιοποίησης

«Η έκταση που δίδεται για δόμηση δεν είναι μικρή. Το 5% αντιστοιχεί περίπου σε 25 στρέμματα» λέει ο συντονιστής του προγράμματος «Προστασία νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας» του WWF Ελλάς κ. Θάνος Γιαννακάκης, επισημαίνοντας ότι σχεδόν η μισή έκταση – 274.250 τ.μ. – είναι δασική.
Η ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης. Στην έκταση περιλαμβάνεται μία λίμνη 16 στρεμμάτων, η Βρωμολίμνη, τα όρια του οικοπέδου ορίζει η λίμνη Ακολη (15 στρέμματα), ενώ πολύ κοντά στο ακίνητο βρίσκεται και το σημαντικό για την περιοχή έλος Ερημίτη (ή Σαβούρα) το οποίο καταλαμβάνει 22 στρέμματα. «Και οι τρεις υγρότοποι αξιολογούνται με πολύ μεγάλο βαθμό φυσικότητας και η ενδεχόμενη «αξιοποίηση» της περιοχής θα έθετε σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισής τους. Πέρα από την οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων και την οικοδόμησή τους, τα όποια έργα θα συνοδεύονται με διανοίξεις δρόμων, αθρόα εισροή τουριστών, δημιουργία συνοδών έργων «αξιοποίησης» των λιμνών, όπως περιφερειακά μονοπάτια κ.ά.» υποστηρίζει ο κ. Γιαννακάκης.Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταβολή ενός από τα ελάχιστα εναπομείναντα παρθένα μέρη του νησιού και βιότοπου της βίδρας (Lutra lutra) θα είναι μη αναστρέψιμη.

Ο πλούτος των υγροτόπων

Οι τρεις υγρότοποι έχουν ενταχθεί στο προεδρικό διάταγμα (ΠΔ) για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους το οποίο υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου από το ΥΠΕΚΑ με στόχο τον καθορισμό μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους. Το ΠΔ αυτή τη στιγμή βρίσκεται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι Κερκυραίοι έχουν προειδοποιήσει για δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση αλλαγής χρήσεων γης στην Κασσιόπη. Αλλωστε έχουν δείξει τις αγωνιστικές τους… περγαμηνές. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις αντιπαραθέσεις το 2008 μεταξύ κατοίκων του νησιού οι οποίοι αντιδρούσαν στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και δυνάμεων της Αστυνομίας.
Είχαν αντιδράσει όμως και παλαιότερα όταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) είχε προκηρύξει δημοπρασία για την Κασσιόπη, η οποία ματαιώθηκε τόσο εξαιτίας των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας όσο και λόγω της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κασσοπαίων που είχε ζητήσει να μην παραχωρηθεί η έκταση σε ιδιώτες.

Και ο δήμος διεκδικεί

Σήμερα ανάλογη είναι και η στάση του Δήμου Κερκυραίων. Οπως λέει στο «Βήμα» ο δήμαρχος κ. Γιάννης Τρεπεκλής: «Είμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας και αίτημά μας είναι η παραχώρηση της χρήσης του δημόσιου κτήματος στον Δήμο Κέρκυρας για μετατροπή του σε πάρκο αναψυχής οικολογικού και περιπατητικού τουρισμού. Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση και έχουμε λάβει ομόφωνη απόφαση που μας οπλίζει για να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας».
Το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να διεκδικήσει την υπαγωγή της Κασσιόπης στις διατάξεις του άρθρου 11, παρ. 2 του Εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου το οποίο αφορά τα εξαιρούμενα αξιοποίησης δημόσια ακίνητα.
Ο δήμος επίσης αναμένεται να προχωρήσει σε αποτύπωση σε χάρτη των υφιστάμενων κοινόχρηστων δημοτικών μονοπατιών της περιοχής Ερημίτη και δηλώνει ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα καταπάτησής τους ή παρεμπόδισης της δι’ αυτών ελεύθερης πρόσβασης προς τις παραλίες της περιοχής.
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κάνοντας χρήση του νόμου 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα ζητεί την κήρυξη της ευρύτερης περιοχής σε «προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό» και αναμένεται να δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε να εξαιρεθεί από την αξιοποίηση.

Επενδύσεις
Ελληνικό ενδιαφέρον για την Αφάντου

Το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο περιορίζεται σε εγχώρια επενδυτικά σχήματα. Ανάμεσα σε εκείνους που περνούν το κατώφλι του ΤΑΙΠΕΔ και ενδιαφέρονται για την περιοχή περιλαμβάνονται και όσοι είχαν και στο παρελθόν ενδιαφερθεί για την έκταση. Αλλωστε τα σχέδια για την αξιοποίηση της περιοχής ξεκινούν από παλιά.
Η αφετηρία του «οράματος» για δημιουργία συγκροτημάτων με υπερπολυτελή ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και πισίνες ξεκίνησε ουσιαστικά την περίοδο της χούντας. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν δύο ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, ενώ μέρος του ακινήτου περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 1973. Το ακίνητο είναι παραθαλάσσιο 1.858.000 τ. μ. και εκτείνεται σε ακτογραμμή μήκους περίπου 7 χλμ.
Την ώρα ωστόσο που οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους (ως τις 22 Μαΐου), τοπικοί φορείς του νησιού εντοπίζουν λάθη στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου καταγγέλλουν ότι μαζί με το οικόπεδο εκχωρείται και αιγιαλός και μιλούν για ακύρωση του διαγωνισμού.
Το «προφίλ»
Το διαμάντι της Κέρκυρας
Η γνωστή ως Ερημίτης στους Κερκυραίους περιοχή, βρίσκεται στις Σινιές, στη Βορειοανατολική Κέρκυρα, κοντά στην πόλη της Κασσιόπης. Η ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνει μία συνέχεια έξι παραλιών, ένα σύμπλεγμα τριών λιμνών (Βρωμόλιμνη, Ακολη, Σαβούρα) και αποτελεί ενιαίο σύνολο με τον αρχαιότερο φάρο της Ελλάδας (1828) στο απέναντι κοντινό νησί, το Καπαρέλι.
Ο Ερημίτης είναι προσβάσιμος μόνο με τα πόδια από μονοπάτια – απαιτείται περίπου μιάμιση ώρα να διασχίσει κάποιος κατά μήκος την περιοχή – ή με πλωτό μέσο από τη θάλασσα. Η περιοχή είναι κατάφυτη με πολύ πυκνή βλάστηση και είναι ακατόρθωτο να τη διασχίσει κάποιος εκτός των μονοπατιών. Ετσι, έχει παραμείνει ανέγγιχτη από την τουριστική λαίλαπα και προσφέρει καταφύγιο σε πλήθος σπάνιων πτηνών (υδρόβιων και μη), αλλά και ζώων, όπως η σπάνια βίδρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ