Εισαγγελική παραγγελία για έρευνα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχουν προκαλέσει καταγγελίες που αφορούν τον εντοπισμό στη μονάδα απεξάρτησης του νοσοκομείου, σάκων με κλοπιμαία από το πλιάτσικο που ακολούθησε τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί του Σαββάτου, με αφορμή αναφορά στο θέμα αυτό από τηλεοπτική πρωινή εκπομπή. Το γραφείο Τύπου του ΥΥΚΑ επισημαίνει:

«Μετά από τη διαβίβαση εκ μέρους της Διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) εμπιστευτικών αναφορών σχετικά με περιστατικό που σημειώθηκε σε μονάδα του νοσοκομείου και αφού είχαν ήδη ενημερωθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κάθε αρμόδιος φορέας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να προβεί στην άμεση διενέργεια ΕΔΕ με το ερώτημα της παύσης κάθε υπευθύνου».

Όλα ξεκίνησαν από έγγραφες καταγγελίες που κατατέθηκαν στον Διοικητή του Ψυχιατρικού νοσοκομείου στο Δαφνί. Όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Υγείας, καταγγελίες νοσηλεύτριας στο πρόγραμμα απεξάρτησης «18 Άνω» ανέφεραν ότι βρέθηκαν στην μονάδα απεξάρτησης μαύρες σακούλες με κλοπιμαία που προέρχονταν από το πλιάτσικο στα λεηλατημένα καταστήματα της Αθήνας . Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η υπεύθυνη του προγράμματος εφέρετο να έχει καλέσει, στη συνέχεια, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να δώσουν όρκο τιμής ότι δεν θα αποκαλυφθεί το περιστατικό.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε την Αστυνομία για την υπόθεση ενώ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθήνας κυρία Ελένη Ράικου διέταξε έρευνα. Πηγές του υπουργείου, επισημαίνουν ότι πέρα από τη συγκάλυψη του γεγονότος, πιθανόν για λόγους επιστημονικών προτεραιοτήτων, όπως σημείωναν, διερευνάται και το ότι ενδεχομένως να επιτρεπόταν, αν και το πρόγραμμα είναι «κλειστό», στους νοσηλευόμενους να βγαίνουν εκτός Ψυχιατρείου, συμμετέχοντας πιθανόν έτσι και στο πλιάτσικο.